Zomer leeslijst 2019

zilvold coaching training blog
9 min read

Samenvatting:
Ga je binnenkort op reis en ben je nog op zoek naar een goed boek? Laat je inspireren door mijn zomer leeslijst. Sommige boeken zijn alleen in het Engels te krijgen en weer andere alleen in het Nederlands. Mijn lijst bevat voornamelijk boeken op het gebied van zelfontwikkeling en kennisverrijking.

For English, click here.

Het is me niet gelukt om afgelopen maanden veel te lezen. Dat kwam door persoonlijke omstandigheden en werk dat veel tijd kostte (maar veel voldoening gaf). Daardoor zijn er veel mooie boeken op de plank blijven liggen.

Eind december 2018 deelde ik mijn favoriete boeken van 2018 met je en in augustus 2017 stonden deze boeken op de zomer boekenlijst.

In dit artikel laat ik je zien wat ik deze zomer (en wellicht ook nog in het najaar) ga lezen.

99 Problems but the boss ain’t one

Lennard Toma en Cedric Muchal zijn de schrijvers van dit boek. Ze zijn ook de eigenaren van het ICT- en marketingbedrijf Keytoe. Het is zeker geen standaard bedrijf want ondanks Lennard en Cedric de eigenaren zijn, is er geen standaard “baas” waar je toestemming van moet krijgen om vakantiedagen op te nemen of moet vragen voor salarisverhoging. Het is een platte organisatie en iedereen wordt een Kolllega genoemd. Kollega’s bepalen het salaris en kunnen elkaar ontslaan. In het boek worden de successen en de uitdagingen beschreven van Keytoe. Cedric en Lennard hebben ook een podcast “Hoe dan?!” die ze in de auto opnemen.

Strenghtsfinder

In mijn coaching en training ben ik altijd op zoek naar de talenten en kern kwaliteiten van mijn klanten. Ik ben ervan overtuigd dat je veel beter met deze aangeboren krachten jouw uitdagingen aan kunt gaan dan met een nieuw gedrag (of trucje) aan te leren die helemaal niet in lijn is met jou en jouw karakter.

Onlangs kreeg het boekje Strengthsfinder van Gallup & Tom Rath. Het is geschreven ter ere van Don Clifton. In de psychologie werd vaak gekeken naar wat er fout is met mens (zoals weergeven in de DSM-5). Don Clifton was meer geïnteresseerd in wat er goed is met de mens. Hij ontdekte 34 krachten of vaardigheden (zoals discipline, positiviteit of verantwoordelijkheid) die de mensheid heeft. Deze thema’s van krachten zijn gebaseerd op onderzoek op het gedrag van honderdduizenden mensen.

Het boekje beschrijft beknopt de 34 krachten, hoe je ze kunt herkennen, hoe je ze kunt versterken en hoe je om kunt gaan met iemand die deze kracht vertoont. Natuurlijk is het een uitnodiging om inzicht te krijgen in je eigen krachten voor meer zelfbewustzijn en om jezelf te ontwikkelen.

The Trillion Dollar Coach

Ik kijk ernaar uit om dit boek af te lezen. Het gaat over de onbekende (voetbal en executive) coach Bill Campell en hoe hij iconen zoals Steve Jobs van Apple en  de oprichters van Google (Larry Page, Sergey Brin en Eric Schmidt) heeft gecoached op persoonlijke effectiviteit en leiderschap.

Bill Campell was actief op de achtergrond. Hij gaf geen grote seminars en heeft ook niet veel geschreven. Zijn coachees waren zo van hem onder de indruk dat ze een boek over hebben geschreven over wat ze van hem hebben geleerd.

The 5 AM club

Dit boek ligt al een tijdje op mijn nachtkastje en het lukt me niet om hem uit te lezen. Het is anders dan normaal geschreven. Het gaat over een succesvolle trainer, inspirator en spreker, de “spellbinder”. Tijdens één van zijn optredens valt hij dood neer op het podium. Natuurlijk is iedereen in shock en de auteur Robin Sarma beschrijft hoe drie aanwezigen terugblikken op wat zij hebben geleerd van de “spellbinder”.

De achterliggende gedachte is dat je het meeste gedaan krijgt als iedereen om 5 uur nog in bed is. Het heeft me nog niet gemotiveerd om eerder op te staan. Wie weet…Wat vond jij van dit boek? Ik ben benieuwd!

De Kracht van Reflectie

Een brandnieuw boek van Fred Korthagen en Ellen Nuijten. Ik heb al eens eerder over dit duo geschreven in mijn laatste artikel over kernreflectie en het artikel over kernkwaliteiten. “De kracht van reflectie” is gericht op het onderwijs maar is zeker ook van toepassing in andere beroepsgroepen zoals die van trainers, begeleiders en opleiders.

Het boek bevat vele voorbeelden en laat zien hoe leraren systematisch kunnen leren. Ik reflecteer al jaren en ben altijd op zoek naar nieuwe manieren hoe ik dit kan verbeteren.

A Geek in Japan

Dit boek werd aangeraden in een mail van Tim Ferris en aangezien ik deze zomer met mijn familie naar Japan ga, leek me het goed om dit boek in te zien. In Nederland hebben we de “Undutchables” over hoe Nederlanders met elkaar en anderen omgaan in de ogen van buitenlanders. “A Geek in Japan” is een heel uitgebreid boekwerk dat alles behandelt van Anime tot de thee ceremonie in Japan.

De bedoeling is dat het meegaat zodat ik goed op de hoogte ben van de cultuur en de gebruiken aldaar. Het is alleen een beetje zwaar dus misschien zal ik een digitale versie kopen…

Wij zijn ons

Dit boek werd aangeprezen in een tweet van iemand in mijn netwerk. Mark van Oostaijen behandelt verschillende alledaagse thema’s in het licht van sociologische inzichten. Het gaat onder anderen over Sinterklaas, de Bitcoin, het internet, voetbal als religie. Ik zie het als verrijking van mijn gedachten over bovengenoemde thema’s.

 

De Spirituele Oefeningen van ECK

Ik heb dit boek al een tijdje maar ik heb nog niet alle oefeningen gedaan dus krijgt het deze zomer weer mijn aandacht.

Tegenwoordig is mediteren “in” en doe je dit om een moment voor jezelf te hebben, voor focus of om tot rust te komen. Er zijn talloze apps die je begeleiden in de meditatie. Ook al is het behulpzaam voor vele mensen, toch vind ik deze vorm passief. Je luistert naar de muziek, mantra of stem en probeert zoveel mogelijk gedachten uit te schakelen om tot innerlijke rust te komen. De spirituele oefeningen van ECK brengen je ook tot een innerlijke rust en helpen je dan om innerlijk actief aan thema’s te werken die op dat moment in jouw leven spelen. Denk aan creatieve oefeningen om problemen op te lossen, oefeningen voor meer balans in het leven of oefeningen voor meer discipline of doelen te stellen.

Een aanrader voor iemand die meer overzicht wil in zijn of haar leven en op een duurzamere, meer liefdevollere, veiligere en diepere manier uitdagingen aan wil pakken.

Thinking fast and slow

Dit boek heb ik van mijn zoons voor Vaderdag gekregen en het is geschreven door Daniel Kahneman. Hij heeft de nobelprijs voor Economie gekregen ondank dat hij zelf psychloog is. Het boek is een overzicht van al zijn onderzoek en gaat over 2 gedachten systemen. Het eerste en snelle systeem is instinctief en emotioneel. Het tweede is langzamer, logischer en bedaard. Gezien het kleine lettertype en de 400+ pagina’s, zal ik de tijd nemen om dit boek te lezen.

De man en het Hout

Tijdens mijn studie heb een maand in de Ardennen van België stage gelopen bij een bosbouwer. Een maand lang heb ik bomen omgezaagd en in stukken gehakt. Op zolder staat nog steeds een kettingzaag want ik vond het geweldig.
Gisteren kreeg ik dit boek dat door Lars Mytting geschreven is, te leen. Het is een handleiding voor alles wat te maken heeft met het kappen, hakken en stapelen en het in de fik steken van hout. Nu heb ik geen bos in mijn achtertuin maar binnenkort mag ik er een in de tuin van mijn zus omzagen. Hoog tijd om ook op dit gebied mijzelf verder te ontwikkelen!

Ik hoop dat deze lijst met boeken jou inspireren om te gaan lezen deze zomer. Welke boeken lees jij nu? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij ook inspiratie vinden in deze lijst met boeken.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments