Zo maak je een businessplan voor jezelf

Zilvold Coaching & Training
5 min read

For English, click here.

De meeste bedrijven hebben een business plan. Dit is een officieel document met een samenvatting, een overzicht van het bedrijf, wat informatie over producten en/of diensten, een marketing plan en de financiële details van de onderneming. Het is een hoop werk en de meeste investeerders willen dit zien voordat ze in jouw bedrijf investeren.

Twee jaar geleden ontdekte ik het Business Model Canvas dat door Alexander Osterwalder bedacht is. Het is makkelijke manier om inzicht te krijgen in je bedrijf. Tim Clark ontwikkelde Het Business Model Canvas You ©. Het helpt je met jouw loopbaan planning. Waarom zou je je carrière niet als een bedrijf te zien?

Het is heel gemakkelijk te gebruiken en het geeft je inzicht waar je bent in jouw bedrijf of loopbaan en wat je moet doen om de volgende stap te zetten.

In 2015 volgde ik een gecertificeerde cursus van Tim Clark over het Business Model Canvas © en ik gebruik het in mijn coaching/trainingen voor zowel loopbaan planning als planning van ondernemingen. Het is een eenvoudig te gebruiken model voor zowel professionals zoals ingenieurs, maar ook voor ondernemers!

Het Business Model Canvas You © bestaat uit de volgende bouwstenen (onderdelen):

-Klanten

Deze gaat over wie jij helpt. Dit kunnen je klanten, maar ook jouw collega’s op het werk zijn of de klanten van jouw klanten.

-Kernactiviteiten

Een belangrijk bouwsteen over jou. Wat doe je om je klanten te helpen? Welke diensten biedt je aan of welke producten verkoop je? Dit kan variëren van consultancy, detachering, aannemerij, voedingsadvies of begeleiding.

-Belangrijkste middelen

Een lijst van al jouw middelen (of die van jouw bedrijf). Dit kunnen jouw kwaliteiten zijn, jouw vaardigheden, maar ook jouw reputatie, je fysieke capaciteiten of jouw netwerk.

-Strategische partners

In jouw bedrijf en in jouw leven zijn er mensen die jou helpen. Dit kan een leverancier zijn, je partner, andere collega’s, vrienden of familieleden. Wie help je?

-Waardepropositie

Hoe help je jouw klanten? Los je een probleem voor ze op? In deze bouwsteen beschrijf je de voordelen van jouw activiteiten voor degenen die je helpt (jouw klanten).

-Klantrelaties

Deze bouwsteen gaat over hoe je omgaat met je klanten. Ga je naar hen toe of komen ze naar jou? Verleen je een dienst via e-mail of Skype?

-Kanalen

Hoe komen jouw (potentiële) klanten iets te weten over jou? Ik doe dit door middel van netwerken en bloggen. Deze bouwsteen omvat ook de manieren hoe je levert. Stuur je jouw product per e-mail of per post? Hoe betalen voor jouw diensten en hoe verwijzen ze jouw diensten door in hun netwerk?

-kosten

Deze belangrijke bouwsteen bevat alles wat je geeft en wat het kost om jouw klanten te helpen. Denk na over tijd, geld, stress, frustratie of energie.

-Inkomsten

Wat krijg je voor al jouw activiteiten? Dit kan ook geld of energie zijn. Andere vormen van inkomsten zijn erkenning, zingeving, geluk, ervaring en groei.

Dus, hoe begin je ?

Print het canvas of model op een A2 of A1 vel papier en vul alle bouwstenen in. Maak een lijst van jouw activiteiten, je partners, etc. Je kunt een aantal activiteiten samenvoegen (zoals talen of soorten klanten) op een Post-it.

Het voordeel van het Business Model Canvas is dat het je snel inzicht of een idee geeft over wat te doen in een bepaalde bouwsteen van als je iets wilt bereiken in een ander bouwsteen van jouw bedrijf of loopbaan.

Als je jouw doelen in het leven (een eerder artikel in het Engels) of voor jouw bedrijf hebt, kun je erachter komen wat te doen om dat doel te bereiken. Wanneer het model uit balans is of je bent niet in staat om een doel te bereiken, bekijk dan de bouwstenen om te zien wat er gedaan of toegevoegd moet worden. Misschien moet je een nieuwe vaardigheid leren om het bedrijf te laten groeien of heb je nieuwe partner nodig om stress te verminderen.

Hoe ziet jouw business plan eruit en/of hoe plan jij je carrière? Zijn er technieken die werken (of niet)? Laat het me weten en laat me weten wat je vindt van dit model!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter (door hierop te drukken tweet je: Zo maak je een businessplan voor jezelf Via @FreekZilvold http://tinyurl.com/znn3ktn) , Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van dit artikel over hoe een business plan voor henzelf te schrijven!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius van Vlijmen
16 September 2016 14:06

Weer een mooie praktische blog van Freek. Ik ken het BMC uit de praktijk en deze aanpak is inderdaad ook goed toepasbaar op jezelf. De boeken die Freek noemt zijn gemakkelijk ‘leesvoer’ en prima toe te passen. Ik zou gewoon zeggen: DOEN!