Worden ingenieurs ondergewaardeerd? 8 tips voor meer waardering

4 min read

For English, click here.

“Ingenieurs worden niet goed gewaardeerd in vergelijking met andere beroepsgroepen”, schreef iemand mij. Dit hoor ik wel vaker. Dit ondanks het feit dat technische bedrijven  steen en been klagen dat er een tekort is aan ingenieurs i is. Uit het salarisonderzoek 2016 van Technisch weekblad blijkt dat het salaris van een ingenieur afgelopen jaar met 4,6% flink gestegen is ten opzichte van voorgaande jaren.

Worden ingenieurs en technici ondergewaardeerd? Is het salaris van een ingenieur nog steeds gekoppeld aan een tabel of volgt deze de trend van vraag en aanbod?
Het gemiddelde salaris van een engineer/technicus is zo’n € 44K per jaar volgens het salarisonderzoek 2016. Vergeleken met een jurist (€ 65K) en econoom (€ 74K) is dit minder (bron). Overigens bedraagt het startsalaris van een engineer in de VS $ 66 K. Dat is meer dan een jurist ($ 45K) en of een econoom ($ 59K) aldaar (bron). Naast het vakgebied spelen factoren zoals leeftijd, opleiding, regio een rol die de bepaling van een gemiddeld salaris lastig maakt.

De vraag is waaruit waardering bestaat. Gaat het alleen om het salaris? Of zijn factoren als collegialiteit, goede middelen (computer, telefoon, inrichting kantoor), scholing, arbeidsmobiliteit ook vormen van waardering?

Wat kun je doen voor meer waardering op het werk (of thuis)?

Hieronder volgen 8 tips:

1. Zoek uit wat er nodig is om gewaardeerd te voelen op het werk

Is het geld of wil je een betere plek, scholing of zelfs ander werk binnen of buiten het bedrijf waar je nu werkzaam bent? Je kunt ook voor minder werk vragen als het gewoonweg teveel is en je moeite hebt om balans te vinden tussen werk en privé.

2. Ga na wat jouw doelen zijn en maak een plan voor je carrière

Maak een business plan voor je carrière en maak keuzes die in lijn zijn met wat je wilt in het leven.

3. Laat van je horen

Als je je niet gewaardeerd voelt, ga dan niet in een hoekje zitten maar spreek het meteen uit! Vertel waarom je je niet gewaardeerd voelt en wat er moet veranderen. En laat ook van je horen als je iets hebt bijgedragen aan het succes van een project!

4. Vraag om loonsverhoging en een promotie

Overtuig je leidinggevende van jouw meerwaarde en dat een goede beloning of promotie gerechtvaardigd is. Je kunt jouw salaris hier controleren.

5. Maak een waarderingslijst

Op mijn telefoon heb ik foto’s met berichten die ik van klanten, collega’s en trainers heb gekregen waarin zij mij aanprijzen, bedanken en complimenten geven. Die bekijk ik als ik mij onzeker voel of niet gewaardeerd voel en een aanmoediging nodig heb.

6. Deel je successen

Nodig vrienden uit om hun successen jou te delen. Deel je eigen successen. Creëer een omgeving waar je af ten toe kunt “opscheppen” over je werk of leven.

7. Zeg: “Goed werk!”

Waardeer je werk zoals je hoopt dat anderen dat ook doen. Zeg niet “Het was niets” maar zeg tegen jezelf en je collega’s dat jullie goed gewerkt hebben en geef anderen complimenten. Spreek waardering uit als je waardering ontvangt.

8. Vanzelfsprekendheid = compliment

Misschien ontvang je nooit waardering voor het op tijd aanleveren van een rapport, een berekening of ander werk dat je proactief oppakt. Het feit dat er niets over gezegd wordt is eigenlijk al een compliment want je voldoet aan de verwachtingen die de ander van je heeft.

Wat denk jij? Worden ingenieurs ondergewaardeerd en hoe kun je meer gewaardeerd worden in de toekomst? Laat het me weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij ook kunnen profiteren van deze 8 tips voor meer waardering op het werk (of thuis).

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments