Wil jij ook meer echte verbindingen?

Zilvold Coaching Training BLOG connection
11 min read

Samenvatting: In november 2018 zijn we naar schatting met 7,7 miljard mensen op deze aarde. Misschien wist je het nog niet maar we zijn allemaal met elkaar verbonden. Dit artikel gaat over hoe je beter bewust kan worden van de verbinding die je met anderen hebt zodat je effectiever kunt communiceren en meer vreugde kunt ervaren op kantoor, in de supermarkt en thuis.

For English, click here.

In de eerste jaren dat ik bij een ingenieursbureau werkte, heb ik vele (geohydrologische) rekenmodellen gemaakt. De modellen waren gebaseerd op een FEM (Finite Element Model) netwerk. Het doel was om het effect op de grondwaterstand van een bepaalde geohydrologische ingreep (bijvoorbeeld een grondwateronttrekking) te berekenen. In het model kon je allerlei parameters toevoegen zoals neerslag, de doorlatendheid van een grondlaag of de weerstand van een rivierbodem. Deze en vele andere parameters kon je aanpassen. Al snel realiseerde ik mij dat als je slechts één parameter op een bepaald knooppunt (node) veranderde, dat dit een effect had op het hele model.

We zijn allemaal verbonden

We zijn allemaal verbonden, net als een geohydrologisch model. Ik schrijf bijvoorbeeld dit artikel waar jij iets waardevols uithaalt en dat jij kan toepassen in jouw leven. Iets dat jou helpt om effectiever of gelukkiger te worden. Dat heeft weer een effect op jouw omgeving.

Hoe kun je meer verbonden zijn met anderen? Voorbeelden waarover ik al eerder heb geschreven zijn door beter te luisteren, door empathie te tonen, door goede vragen te stellen en door authentiek te zijn.

Waarom is er geen verbinding met anderen?

Dat komt omdat we vaak afgeleid zijn. We worden afgeleid door zoveel externe factoren zoals onze collega’s, klanten, familie, nieuws en niet te vergeten onze mobiele telefoon.
De reden waarom we ons zo graag laten afleiden is ons reptielenbrein. Duizenden jaren geleden toen we nog jagers waren en in de dreigende natuur leefden, loerde achter ieder boom wel gevaar. Een wild beest of een vijand van een andere stam die jou maar al te graag aanvallen wilde. Ons reptielenbrein is zo geprogrammeerd dat we alles wat maar beweegt aandacht geven. Het zou maar al te goed iets gevaarlijks kunnen zijn!
Ik wil je graag iets verklappen: die gevaren zijn er niet meer! Jij zit nu veilig thuis, in de trein of op kantoor en leest dit artikel. Niets gaat jou aanvallen en er is geen reden om niet verbonden te zijn met de mensen om je heen.

Voordelen van echte verbinding

Een voordeel van een echte verbinding met anderen is dat je makkelijker om hulp kunt vragen. Hulp bij een project of andere uitdaging op kantoor maar ook als je met een lastig persoonlijk dilemma zit.

Een ander voordeel is dat de communicatie effectiever kan verlopen als er verbinding is. Als ik naar mijn computer blijf kijken terwijl jij mij een verslag doet van een gesprek met een klant, dan weet ik niet of ik er wat mee moet. Daardoor kan er een probleem ontstaan en moet jij het mij weer een keer vertellen.

Als ik in verbinding ben met vrienden, familie of onbekenden dan ervaar ik blijdschap & vreugde.

7 technieken voor echte verbinding

Ik heb voor jou 7 technieken voor echte verbinding met anderen:

1) Ga met je collega’s lunchen!

Ondanks het feit dat ik het heerlijk vind om onder de mensen te zijn en op podia te staan, neig ik er eerder naar om introvert te zijn. Ik kon erg genieten om goede geohydrologische modellen te maken, alleen thuis te zitten (en dit artikel te schrijven), alleen door een bos te lopen of te lezen. Sommige mensen gebruiken het excuus dat er nog zoveel werk is, dat ze achter hun bureau gaan lunchen. Dat kan wel eens voorkomen maar als je dit vaker doet, dan mis je wat er gaande is op werkvloer, je mist een tip van een collega en je mist het om met je gedachten even een pauze te nemen. Door met je collega’s te gaan lunchen, creëer je verbinding.

2) Let op de schoenen

Deze tip las ik laatst ergens en ik vond hem erg opvallend. Terwijl je (staand) aan het praten bent met iemand, zorg dan dat jouw schoenen gericht zijn op jouw gesprekspartner. Je gaat niet gedraaid staan omdat dat ongemakkelijk is. Als je jouw lichaam richt op de ander is er meer focus en verbinding.

En let maar eens op de schoenen van jouw gesprekspartner. Zijn die naar jou gericht, of niet? Wat gebeurt er? Voel je een verbinding? Echt contact? Er bestaat een kans dat dit niet het geval is. Je kunt je dan beter verontschuldigen en met iemand anders gaan praten of het later nog eens proberen.

3) Schrijf een brief

Er is zeker iemand die je graag wil bedanken voor hun vriendschap of hulp. Schrijf een handgeschreven briefje waar je diegene dankt, voor wat ze hebben gedaan en wat het effect was voor jou. Dus geen email of e-kaart! Beter is om naar die persoon te gaan en het briefje voor te lezen. Dit vergt moed maar zal zeker bijdragen aan een sterkere verbinding.

Geef zonder te onthouden, krijg zonder te vergeten.

-Onbekend

4) Kijk in de ogen

Wist je dat als je 4 minuten in de ogen van anderen kijkt, je meer compassie voelt? Compassie is, net zoals empathie, de mogelijkheid om je in te leven in de situatie van een ander zodat je ook voelt wat een ander voelt. Compassie leidt tot verbinding. Dus let nog maar eens goed op de ogen van een ander. Neem goed op welke kleur ogen het zijn en of er een verloop is van kleur is. Onderzoek heeft aangetoond dat als je langer dan 7 minuten in iemand zijn ogen kijkt, er een grote kans bestaat dat je verliefd wordt. Maar dat is een andere verbinding dan waar dit artikel over gaat…

5) Lach!

Glimlach als je op kantoor komt, als je door het station loopt of als je een café binnenstapt. Dat doe je door je wangen op te trekken richting je ogen. De gemiddelde mens is eerder afgestemd om (mogelijke) problemen te herkennen en ziet de wereld met wantrouwen aan. Als jij lachend binnenkomt, dan valt dat op. Mensen kijken je aan en…er is verbinding zonder dat er maar een woord is gezegd! Bovendien voel jij jezelf ook gelukkiger met een grote glimlach op je eigen gezicht.

Je merkt op dat je moed nodig hebt om dit te doen. Door naar anderen toe te gaan en een verbinding te maken, stel je jezelf kwetsbaar op. Maar door te glimlachen of goed in de ogen te kijken zul je merken dat dit makkelijker wordt.

6) Herhaal de naam van de ander

Het is vaak spannend om een gesprek aan te gaan met iemand die je nog niet kent. Dan ben je op zoek naar raakvlakken zodat je iets hebt om verder over te kunnen praten. Maar er ontstaat meteen een verbinding en een gevoel van vriendschap en vertrouwen als jij in een gesprek vaak de naam van de ander herhaalt.

7) Probeer andere manier om te bedanken

“Bedankt” en “Dankjewel” zul je wellicht vaak zeggen (zeker in het seizoen waarin je cadeautjes krijgt). Probeer eens op een andere manier iemand te bedanken. Een voorstel is om deze maand het volgende te zeggen: “Ik ben dankbaar”. Dit zal opvallen en echt duidelijk maken dat je blij bent voor je cadeau. Er ontstaat echte verbinding.

Waar is vreugde?

Eigenlijk zijn bovengenoemde technieken alleen maar een paar psychologische trucjes of geheugensteuntjes. Ze werken wel, probeer het maar! Het gaat erom dat je eerst verbinding maakt met jezelf (Hoe? Lees: ga uit je hoofd) en dat je ervan overtuigd bent dat wij (jij, ik, jouw collega, de man tegenover je in de tram, jouw klant) allemaal verbonden zijn. Net zoals alle punten in een model, net zoals alle cellen in een lichaam. We hebben ieder weliswaar onze eigen doelen en functies maar we zijn in verbinding met elkaar. Net zoals een cel effect heeft op het goed functioneren van een lichaam. Een lichaam kan niet leven zonder cellen en cellen niet zonder een lichaam.

Alles wat ik en jij doen heeft effect op onze omgeving. Het enige wat je hoeft te doen is om er ieder moment weer bewust van te zijn dat dit zo is en je af te vragen waar vreugde is.

Als ik mijzelf afvraag “waar is vreugde?” dan is het alsof ik mij op de juiste manier met mensen verbindt. Ik luister dan beter en ben in het hier en nu, in het moment.

Denk op het niveau van het lichaam; handel op het niveau van de cel.

-Steve Pavlina

Opdracht

Maak bewust verbinding. Stel je voor dat je verbonden bent met de mensen in je omgeving. Doe dat voordat je naar je werk gaat, voordat je opstaat, voordat je die belangrijke presentatie moet geven of voordat je in de bus stapt.  Dat kun je doen door iedereen kort aan te kijken maar ook om die verbinding voor te stellen en te voelen (zoals die met familie en goede vrienden) . Vraag jezelf af waar vreugde is.

Wat er dan gebeurt is magisch: je wordt ervan bewust hoe je anderen beter kunt helpen, wat je wel (of juist niet!) moet zeggen en je zult zien dat anderen eerder geneigd zijn compassie voor jou te hebben. Wat mij persoonlijk opvalt is dat mensen regelmatig op mij af komen of naar mij zwaaien. Mensen die mij weleens ergens gezien hebben en mij bedanken voor iets wat ik heb gedaan. En ik moet je eerlijk bekennen dat ik die mensen nog nooit heb ontmoet en dat ik mij echt niet kan herinneren wat ik heb gedaan.

Er is herkenning omdat er dan een verbinding is. Blijkbaar herinneren mensen zich beter aan jou om hoe je ze hebt laten voelen (en niet zozeer om wat je hebt gezegd). De kunst is dan om daarop te acteren door goed te luisteren of de juiste vragen te stellen en de juiste beslissingen te nemen die goed zijn voor het geheel.

Wat zijn jouw ervaringen als je bewust verbinding maakt met anderen? Hoe maak jij een echte verbinding? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over artikel over verbindingen.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments