Wees een authentieke ingenieur!

8 min read

For English, click here.

Als ingenieur kan je gewoon je werk doen: parameters verzamelen, randvoorwaarden bepalen, berekeningen maken en je klant adviseren. Je wilt gewoon goed werk doen en dit is prima. Dat kan een teken van authenticiteit zijn.

Vorige week was ik op een netwerk bijeenkomst. Een man liep kwam op mij af en probeerde om iets te verkopen. Ik voelde me onder druk gezet en moest mijzelf verdedigen waarom ik niet wilde ingaan op zijn voorstel. Dat voelde ongemakkelijk. Ik bedankte hem vriendelijk voor zijn aanbod, glimlachte en begaf mij in de menigte om verder te netwerken.

Ik voel me op mijn gemak met mensen die authentiek zijn. Er is een verbinding, een warm gevoel en een vertrouwen. Ik voelde dit niet op de netwerk bijeenkomst. Natuurlijk probeerde de man mij te overtuigen om iets van hem te kopen maar zijn intentie  resoneerde niet met mij.

Authentiek zijn kan je helpen om anderen te overtuigen (Lees ook: 6+1 strategieën om anderen te overtuigen), het kan je nieuwe kansen geven en kan je ook beschermen tegen anderen en sommige situaties.

Vind jij het ook moeilijk te zijn omdat je bang bent hoe anderen zullen reageren? Misschien lachen ze je uit of lopen ze weg! Laat me je dit vertellen: sommige mensen zullen dat ook doen.

In dit artikel ontvang je praktische en effectieve stappen meer authentiek en jezelf te zijn.

Laat ik beginnen met het volgende: Probeer niet om authentieker te worden maar wees authentiek. Authenticiteit betekent niet om een vrolijke kerel te spelen, een wijze man of empathie te tonen om een bepaalde geheime agenda te realiseren. Op deze wijze speel je toneelspel. Uiteindelijk zullen mensen weten dat je “on-authentiek” bent, een farce. Dit is een verspilling van je energie, tijd en de tijd van de andere persoon. Wanneer erachter komt dat je zelf “on-authentiek” bent, neem dan een pauze, lach (tegen jezelf), zet het “on-authentieke zelf” opzij en begin met de stappen die hieronder zijn gegeven.

Dus, hoe ben je een authentieke ingenieur?

“Ken uzelf”

Een eerste stap is het nadenken over uw leven en om erachter te komen wat (Lees ook: Voordelen van Zelfreflectie). Een oefening die je kunt doen is om een handleiding voor jezelf te maken. In deze handleiding beschrijf je jezelf, wie je bent, wat je wilt bereiken in het leven, waarom je bepaalde dingen doet, wat je doet en hoe je het doet.

De handleiding bevat ook je waarden, je overtuigingen, je allergieën en jouw favoriete films. Hierin staan eveneens je professionele en persoonlijke doelen.

Door jezelf te kennen, weet je ook wat je sterke en zwakke punten zijn. Gebruik en uit je kernkwaliteiten (Lees ook: Ontdek de kracht van jouw kernkwaliteiten).

Zelfkennis, helpt om een juiste peiling te maken op je kompas als je iemand ontmoet of wanneer je een nieuwe carrière – / zakelijke kans aangeboden krijgt.

Wees trouw aan jezelf

Mensen die authentiek zijn, zijn trouw aan zichzelf en hun discipline. Omdat je zelf kent, weet je wat je moet doen om je doelen te bereiken. Wat te doen met die onweerstaanbare aanbiedingen en buitenkansen? Check ze met jouw kompas. Als ze aan je handleiding voldoen, ga ervoor. Zo niet, wees eerlijk en zoek iets anders. Door trouw te zijn aan jezelf, ben je trots en hoef je geen rol te spelen. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Wees eerlijk

Naast trouw te zijn, is het belangrijk om eerlijk te zijn. Ik vertelde de man op het de bijeenkomst dat ik niet geïnteresseerd was en dat ik mij niet op mijn gemak voelde om ter plaatse iets te ondertekenen. Als je niet tevreden op je werk bent dan is het misschien tijd om iets anders te zoeken naar dat beter in jouw handleiding past.

Zie en erken je zwaktes of fouten (lees ook: 4 tips over hoe om te gaan met een gênante fout). Dus uit jezelf. Authentiek zijn komt er op neer om je kwetsbaar op te stellen. Dit vergt moed en mensen zullen dat waarderen.

Wees aanwezig

Wanneer je nieuwe mensen ontmoet, wees dan aanwezig voor en met hen. Parkeer je lijstjes met taken en hou het delen van jouw ervaringen of ideeën. Indien nodig, vraag dan: “kan ik je een advies geven?”. Beter is om stil te zijn en actief te door naar voren te leunen en oogcontact te houden (Lees ook: 7 manieren om beter te luisteren).

Het gaat om het maken van een verbinding zodat je die warmte en vertrouwen voelt die ik zo miste op de bijeenkomst. Ga voor de lange termijn contact. Dit zal zorgen voor een duurzame verbinding. Dus geef waarde, aandacht of… heb anderen lief. Door anderen te helpen, help je jezelf.

Vraag om hulp

Authentiek zijn betekent ook eerlijk en moedig genoeg te zijn om hulp te vragen. Jij bent uniek maar je bent niet alleen en van jou wordt niet verwacht dat je alle kennis in huis hebt. Ik weet zeker dat er binnen jouw organisatie en jouw netwerk iemand is die je kan helpen met een bepaald zakelijk of persoonlijk probleem. Peter Kalishoek zei in een recente PodcastIedereen wil helpen…maar je moet wel durven vragen“.

Hoe ben je authentiek op kantoor?

“Dit alles klinkt wel mooi maar het is wel een beetje vaag, Freek. Hoe implementeer ik dit op het werk? “.

Focus op mogelijkheden
Authentiek zijn betekent te focussen op mogelijkheden. We krijgen de neiging vast te zitten in de dingen die niet mogelijk zijn, niet verklaarbaar zijn of niet uit te rekenen zijn. Wees de ingenieur vind andere mogelijkheden uit. Dat kan betekenen dat je opnieuw moet beginnen of hulp moet vragen…

Wees een team-speler
Authentiek zijn is een team-speler zijn. Als een team-speler werk je goed met anderen om een doel te bereiken. Dit betekent om open te zijn, bewust te zijn van anderen, hun specialiteiten en hun werk. Je moedigt anderen aan, je houdt jezelf en verantwoordelijk of je staat open voor feedback (Lees ook: Feedback a.u.b.!). Het betekent dat je bewust bent van het effect van jouw acties op anderen. Put ook uit uw eigen ervaring en die van anderen om je heen. Deel jouw fouten zodat anderen ervan kunnen leren en jij ze niet nog een keer maakt.

Andere manieren om authentiek op het werk

  • Wees open en consistent
  • Vraag na als dingen niet niet duidelijk voor je zijn (je lijdt geen gezichtsverlies)
  • Wees transparant en vertel de waarheid
  • Uit je ware mening, gedachten en gevoelens, en
  • Controleer alles altijd (neem niet aan dat iedereen je begrijpt).

Onderneem nu actie!

Authentieke mensen nemen tijd voor persoonlijke groei. Begin met het maken van je eigen handleiding. Heb je hierbij hulp nodig of met het uitvinden van je kernkwaliteiten, jouw waarom (why), jouw volgende stap of hulp om beter te communiceren? Neem contact op met mij!

Wat betekent het voor jou om authentiek te zijn? Wat heeft jou geholpen uit dit artikel? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe een authentieke ingenieur te zijn.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments