Wat zijn jouw sterke punten?

blog zilvold coaching training sterke punten
7 min read

Samenvatting:
Dit artikel geeft jouw 5 manieren om te ontdekken wat jouw eigen sterke punten zijn en hoe je die kunt inzetten om doeltreffender te zijn, succesvoller te zijn, meer voldoening te ervaren en om meer impact te hebben zowel thuis als op het werk.

For English, click here.

Vorige week sprak ik met twee ondernemers. Zij hebben in 2014 een innovatiebureau opgericht, gespecialiseerd in zakelijke creativiteit. Het was een mooi gesprek over onze uitdagingen en successen. Het bureau groeit en ze hebben nu stagiairs en medewerkers in dienst.

Op een gegeven moment hadden we het over de kwaliteiten, krachten en sterke punten van personeel. De vraag kwam naar voren hoe je personeelsleden sterker kunt maken op bepaalde competenties zoals communiceren.

Competenties en vaardigheden kun je leren door boeken te lezen, cursussen of trainingen te volgen en natuurlijk veel te oefenen. Sterke punten, kwaliteiten en krachten zijn niet zo snel aan te leren. Vaak zijn ze aangeboren.

Ik ben ervan overtuigd dat het doeltreffender, duurzamer en zinvoller is jouw kwaliteiten en de bijbehorende vaardigheden te gebruiken en te ontwikkelen dan vaardigheden aan te leren die helemaal niet bij jouw horen. Je kunt ook veel meer impact hebben als je jouw eigen sterke punten en kwaliteiten bewust inzet.

Veel mensen die ik ontmoet, weten niet wat hun kwaliteiten zijn. Ze vragen me dat ook om ze te helpen om hun sterke punten, hun krachten te vinden.

Hoe vind je jouw sterke punten?

Hieronder geef ik je een aantal manieren hoe je jouw sterke punten kunt ontdekken. Dat kan met behulp van (zelf)assessments, gesprekken met vrienden of coaches en door zelfreflectie.

1 Vraag het!

Vaak zien anderen veel gemakkelijker en duidelijker wat jouw sterke punten zijn. Vraag eens aan je collega’s, vrienden of familie welke kwaliteiten en sterke punten zij in jou zien. Vraag ze maar eens waar jij goed in bent. Laat je dan verrassen.
Sommigen wist je misschien al maar dan is het goed om het bevestigd te krijgen. Soms hoef je het niet eens te vragen maar krijg je jouw talent te horen in de vorm van een compliment.
Een tijd terug hoorde ik van iemand dat ik een goede discipline had. Dat is fijn om te horen. Nu ben veel aan het lezen over hoe ik deze kwaliteit kan versterken en beter kan gebruiken om dingen af te ronden.

2 Kijk naar binnen

Door naar binnen te gaan, te reflecteren kun je ook jouw sterke punten (her)ontdekken. In mijn artikelen over zelfreflectie en kernreflectie vertel ik je hoe je dit kunt doen.
Wat ook een goed manier is om jouw kwaliteiten en sterke punten te vinden is om een levenslijn te maken. Op een vel papier teken je een horizontale en een verticale as. De horizontale as stelt tijd voor. De verticale as stelt energie voor. Op de grafiek zet je een aantal gebeurtenissen in je leven en de energie, de voldoening die je dat opleverde.

Levenslijn voorbeeld BLOG Zilvold Coaching & Training

Ga eens na bij iedere gebeurtenissen wat jouw bijdrage was. Wat was je aan het doen? Vaak zijn dit jouw sterke punten, jouw kwaliteiten. Dat kunnen ook activiteiten zijn die jou eerder negatieve energie hebben gegeven. Als je goed achter de gebeurtenis kijkt, kun je een kwaliteit ontdekken.
Toen ik na 14 jaar vertrok bij een ingenieursbureau was ik erg verdrietig en had niet veel energie. Door nauwkeuriger te kijken naar deze gebeurtenis ontdekte ik dat ik flexibel kon zijn en dat ik erg trouw ben. Het verhaal over mijn vertrek bij het ingenieursbureau en wat ik daar heb geleerd, kun je hier lezen.

Wil je je eigen levenslijn maken? Via dit artikel kun je gratis een template downloaden.

Ook kun je dit artikel lezen over hoe jij jouw Ikigai, jouw levensdoel kunt vinden. Het helpt je om te ontdekken waar jij goed in bent, waar jij van houdt, waar je voor betaald wilt krijgen en wat de wereld nodig heeft.

3 Ontdek jouw kernkwaliteiten

Kernkwaliteiten zijn de positieve kwaliteiten die je hebt en die aangeboren zijn. Jouw kernkwaliteiten zijn altijd aanwezig en inzetbaar. Je kunt je eigen kernkwaliteiten ontdekken door een gratis assessment te doen op www.viacharacter.org. Voor meer informatie over de kracht van kernkwaliteiten, lees dit artikel.

4 Vind jouw kenmerkende talenten

The Gallup Organization heeft jarenlang onderzoek gedaan naar mensen die doeltreffend zijn. Het bleek namelijk dat die mensen weten wat hun gedrag is en hun sterke punten zijn. Deze kenmerkende talenten of talentthema’s staan aan de basis van hun succes, ongeacht van wat hun kennis, competenties of vaardigheden zijn. Door je bewust te zijn van jouw kenmerken talenten, kun je deze gebruiken om consistent te presteren zowel in het persoonlijk leven als op het werk.

Je kunt jouw eigen kenmerkende talenten, of die van jouw team, ontdekken door een assessment te doen via https://www.gallup.com/cliftonstrengths/en/home.aspx

Je krijgt dan de top 5 van 34 gemeten thema’s. Ik ben erg onder de indruk van mijn eigen kenmerkende talenten. Het assessment geeft mij goede handvatten hoe ik mijn eigen talenten kan versterken en hoe ik beter met anderen kan samenwerken om hun talenten te versterken.

5 Onderneem de volgende stappen

Het ontdekken van jouw sterke punten is de eerste stap. Dat kan dus door reflectie, assessments en gesprekken met anderen. Ik kan jou daar ook mee helpen via coaching of training. Samen gaan ontdekken we jouw sterke punten en hoe je die het beste kunt ontwikkelen en inzetten. En als je echt impact wilt maken kan ik jou (of jouw team) helpen om jouw unieke Waarom te ontdekken. Die gaat namelijk over jouw bijdrage, lees: sterke punten en de impact daarvan op de wereld.

De tweede stap is om in actie te komen en te leren hoe jij bijvoorbeeld het beste met andere kunt communiceren. Het communicatiemodel DiSC kan je hier goed mee helpen.

Interesse in coaching of training voor jezelf of jouw team? Neem vandaag nog contact met mij op!

Wat zijn jouw sterke punten? Hoe heb jij die ontdekt? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je jouw eigen sterke punten kunt ontdekken. Je mag delen van deze blog overnemen als je de originele bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments