Wat zijn goede vragen?

zilvold Blog goede vragen
8 min read

Samenvatting: Vind je het moeilijk om een ​​gesprek met iemand aan te gaan of om door te gaan met een goed gesprek tijdens bijeenkomsten? Dit artikel gaat over het stellen van goede vragen om ​​verbinding te maken, empathie te tonen en mensen te helpen te reflecteren. Het bevat 35 goede vragen die je aan anderen kunt stellen (of voor jezelf kunt beantwoorden).

For English, click here.

Ik geniet ervan om met mensen te praten en ik ben altijd nieuwsgierig hoe mensen hun leven leiden, welke verhalen ze hebben, waar ze vandaan komen, wat hun uitdagingen zijn en waar ze naartoe gaan.

Dat is een reden waarom ik doe wat ik doe door anderen te coachen en te trainen. Daarom ben ik met mijn Podcast gestart en ga ik naar netwerkbijeenkomsten.

Waarom goede vragen stellen

De kunst om goede vragen te stellen, helpt je om met anderen te verbinden, empathie te tonen en authentiek te zijn. De kans is groot dat mensen verrast worden als ze een goede vraag horen. De meeste mensen die ik ontmoet, praten graag over hun eigen ervaringen, hun doelen en hun uitdagingen.

Het is goed om vragen te stellen tijdens een gesprek. Vooral als je het type bent die graag praat.

Maar misschien ben je gewoon te bang om een ​​gesprek te beginnen. De “Hallo, wat doe jij?” Of “Geweldig weer voor deze tijd van het jaar, hè?” zal niet echt de boel op gang brengen.

Vermijd gesloten vragen

Als ik je vraag of je uit een bepaalde stad of een bepaald land komt, zou je waarschijnlijk ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Ook als ik je zou vragen hoe het met je gaat, zou je waarschijnlijk ‘goed’ of ‘niet zo goed’ antwoorden.
Dit zijn gesloten vragen en zijn waarschijnlijk niet een uitnodiging om verder te praten.

Soms is het nodig om gesloten vragen te stellen. Vooral als je snel een antwoord nodig hebt (‘Wie schreef dit rapport?’ Of ‘Heb jij de klant gebeld?’). Het gaat erom de feiten boven water te krijgen.

Als je goede vragen wilt stellen, vermijd dan de gesloten vragen om feiten te krijgen.

Stel open vragen

Open vragen beginnen met ‘Hoe’, ‘Wat’ of ‘Waarom’. Deze vragen nodigen anderen uit om zinvolle, doordachte en diepe antwoorden te geven. Mensen hebben de neiging zich open te stellen omdat je oprechte interesse toont in wat ze te zeggen hebben. De vragen nodigen anderen uit om hun gevoelens, gedachten, meningen of ideeën over iets te uit te wisselen.

Soms zijn vragen geen echte vragen, maar kan een zin anderen uitnodigen om op jou te reageren. Voorbeelden zijn: ‘Vertel eens over …’, ‘Beschrijf me …’ of ‘Ik begrijp het niet, leg het me alsjeblieft uit.’

Herken grenzen

Tijdens mijn coaching- en trainingssessies stel ik veel vragen. Doelen kunnen zijn om mensen te motiveren om ze te laten reflecteren, om ergens bewust van te worden, om een ​​verbinding te maken of om vertrouwen te creëren. Sommige werken goed en andere minder goed. Dit hangt af van de situatie en de persoon. Als mensen zich niet veilig voelen, zullen ze waarschijnlijk geen vragen beantwoorden. Vooral die betrekking hebben tot gevoelens of meningen.

Houd rekening met grenzen. Wanneer mensen niet over dingen willen praten, laten ze je dat weten. Ze zullen knikken, neuriën of wegkijken. Andere tekenen zijn dat ze van je weggaan, dat ze hun armen over elkaar kruisen of simpelweg stilvallen. In dat geval kun je het beste controleren of ze zich ongemakkelijk voelen om met je te praten, je te verontschuldigen als dat nodig is en hen te bedanken voor hun tijd.

En dan zijn er nog vragen die niet echt geschikt zijn om te stellen in bepaalde situaties. Ik zou niet vragen naar de resultaten van een sportwedstrijd op een aandeelhoudersvergadering (maar ik zou dit wel doen als ik aannemers ontmoet). Ik probeer me aan te passen aan de omgeving, de aanwezigen tijdens een vergadering en wat er op dat moment nodig is.

Mijn favoriete vragen

Ik luister naar veel podcasts en ik lees veel boeken. Uit die bronnen (en soms televisie of radio), begon ik mijn favoriete vragen op te schrijven.

Mijn bedoeling met deze vragen is om mensen te leren kennen, een echte verbinding te maken, empathie te tonen, mensen te helpen reflecteren en anderen de kans te geven om waardevolle verhalen en tips uit te wisselen.

Hieronder vind je 35 van mijn favoriete vragen die ik graag aan mensen stel die ik ontmoet, waarmee ik werk of gasten op mijn podcast. De meesten van de vragen komen uit boeken, cursussen, van andere podcasters of mensen die ik ontmoet. Ik ben ervan overtuigd dat er één is die je zou willen vragen of willen beantwoorden!

 • Wat is nu je grootste uitdaging?
 • Waar (of aan wie) ben je het meest dankbaar voor? Waarom?
 • Wat heb je dit jaar nieuw geleerd, dit kwartaal?
 • Heb je nog iets spannends meegemaakt in de afgelopen tijd? Zo ja, wat?
 • Naar wie kijk je op? Wie zijn je mentoren? wie inspireert jou, waarom? Wat heb je van hen geleerd?
 • Wat maakt jou anders? Wie heeft je opgeleid of beïnvloed?
 • Wat zijn je favoriete boeken? Waarom en wat heb je ervan geleerd?
 • Welke nieuwe gewoonte heeft je leven enorm verbeterd?
 • Wat is een gekke gewoonte die je hebt?
 • Wat maakt jou gelukkiger in het leven? Wat boeit jou?
 • Wat waren de stappen die je hebben gebracht tot…?
 • Wat heb je nodig om los te laten om de volgende stap te zetten?
 • Wat doe je als je afgeleid bent?
 • Hoe voelde je je daarbij?
 • Wat gebeurt er nu?
 • Wat wil je?
 • Waar denk je het meeste aan gedurende de dag?
 • Zou je iets over jezelf kunnen vertellen dat niet bij veel mensen bekend is?
 • Waar geloof je in waarvan andere mensen denken dat je gek bent?
 • waar ben je echt goed in? Wat kun je geven?
 • Wanneer was de laatste keer dat meer hebt geleverd dan er van je werd gevraagd? Wat was het en waarom heb je zo hard gewerkt?
 • Wanneer was de laatste keer dat je in een staat van flow was en je helemaal de tijd uit het oog verloor? Wat was je aan het doen?
 • Waar ben je trots op?
 • Vertel me over een van de fouten die je hebt gemaakt en wat je daarvan hebt geleerd.
 • Waarom doe je wat je doet?
 • Wat is jouw visie nu?
 • Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?
 • Waar ben je meer bang voor? Relevant zijn of niet relevant zijn? Waarom?
 • Waarmee help je mensen het liefste? Hoe help je mensen meestal?
 • Van al jouw werkrollen, wat zou je graag gratis doen?
 • Welke cursus zou je geven en aan wie?
 • Waarvoor bedanken mensen je?
 • Waar wil je voor herinnerd worden – wat wil je in de wereld achterlaten?
 • Welke vraag zou je willen dat mensen je meer zouden stellen?
 • Is er iets dat ik je niet heb gevraagd dat je wilt zeggen?

Als je oprechte en ontroerende antwoorden op je vragen hebt ontvangen moet je de andere persoon erkennen en bedanken voor zijn/haar kwetsbaarheid en openheid. Ik weet zeker dat ze dit zullen waarderen en dat er een diepere band van vertrouwen en acceptatie tussen jullie ontstaat.

En dan zijn er ook nog goede vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Weet jij goede vragen om te stellen? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Durf één of meerdere vragen te beantwoorden tijdens de Engineer Podcast en ben je ingenieur? Neem contact op voor een afspraak!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het stellen van goede vragen.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments