For English, click here.
Vorige week sprak ik met een ondernemer. Hij ontwikkelt software en er heeft een aantal programmeurs in dienst.
We hadden het over de WHY, het Waarom of de purpose van een bedrijf.Hij vertelde me dat hij wel wist wat het Waarom van zijn bedrijf was. In het verleden had hij namelijk een WHY-sessie gedaan.
Het Waarom van een bedrijf of een individu is zijn of haar unieke positieve bijdrage en de impact daarvan op de wereld.
Bovenaan op de website van het bedrijf staat dan ook hun Waarom weergeven. Je kunt het niet missen. Het gaat over gebruikers blij te maken, de wereld beter te maken en het geluk dat ze ervaren door te groeien. Ja, die voel ik.
“Weet je, Freek?”, zei hij. “We weten onze Waarom. Wat onze uitdaging is, is Wat we nu gaan doen en hoe we alle medewerkers enthousiast krijgen voor de Waarom van ons bedrijf”.
Wat moet je nu doen als je je Waarom al kent?
Soms vraag ik mij ook wel eens af wat ik nu moet en wil gaan doen.
Binnen de gouden cirkel van Simon Sinek kennen we de WAAROM, de HOE en de WAT. Dat laatste zijn de dingen die je eigenlijk iedere dag doet, de producten of diensten die je levert. Het zijn de ontwerpen, programma’s (applicaties), adviezen of apparaten (instrumenten).
Ga verder met HOE
Volgens het boek “Vind je Waarom”, eveneens van Simon Sinek, is HOE jouw kracht en de weg naar WAT je moet doen. Jouw Hoe zijn de activiteiten en de daden die afgestemd zijn met jouw waarden. Ze zijn nauw verwant aan jouw kernkwaliteiten, jouw sterke punten. Het drukt zich uit in hoe je je gedraagt en wat je doet als je op je beste bent. Het is simpel en praktisch uitvoerbaar.
Tijdens een Waarom ontdekkingsreis komen er een aantal thema’s naar boven. Dat zijn terugkerende ideeën, woorden, zinnen of gevoelens in de kenmerkende verhalen over jouw leven (of over het bedrijf). Op basis van 2 thema’s is de Waarom statement geformuleerd. De overige thema’s zijn de basis van Hoe.
Voorbeelden van mijn andere thema’s zijn empathie, verbondenheid en positivisme. Dat zijn eerder eigenschappen of kenmerken van mijzelf. Het zijn nog geen acties. In de volgende stap leg ik uit wat mijn thema’s voor mij betekenen:
Empathie -> Inleven in iemand anders. Bewust worden van de gevoelens van anderen
Verbondenheid –> Iedereen is verbonden en we maken allemaal deel uit van iets groters
Positivisme -> Er is altijd iets goeds te vinden in iedere situatie. Prestaties moeten gevierd worden. Het glas als halfvol zien.
Context
Nu dat ik mijn Hoe onder woorden heb gebracht, kan ik ze versterken door er een korte omschrijving bij te maken. Zo plaats ik in een context en beschrijf ik hoe het er in de praktijk voor mij uitziet:
Bewust worden van de gevoelens van anderen: Ik laat anderen weten dat ik hen begrijp hoe zij zich voelen
Iedereen is met elkaar verbonden: Ik verken specifieke manieren om mijn gevoel van verbondenheid met anderen te vergroten
Er is altijd iets goeds te vinden in iedere situatie: Ik laat anderen zien wat goed gaat en moedig hen aan om zich te richten op het positieve
Wat moet je doen?
Als je jouw Waarom en jouw Hoe hebt ontdekt dan volgt hieruit Wat je moet doen. Vaak zijn dat dingen die je al doet en soms zijn het dingen die je meer zou kunnen doen of mee zou moeten beginnen.
Zo coach en train ik al jaren anderen. Dit is nauw verbonden met empathie, verbondenheid en positivisme.
Op het gebied van positivisme gaat het er ook om andere te motiveren en te enthousiasmeren. Als ik ontmoediging bij anderen voel, zal ik proberen om de gemoedstoestand van mensen op te heffen of te verlichten met bijvoorbeeld goede verhalen, grappen en opbeurende uitspraken. Aan mij de taak om die te verzamelen.
Deze week ga ik iets nieuws doen: Samen met drie andere ondernemers starten we een boekenclub om inspirerende boeken (genre self-help) te bespreken. Doel is om uit te wisselen wat we hebben geleerd en wat wel of niet werkte. Het starten van een boekenclub past goed binnen mijn Hoe op het gebied van verbondenheid waar ik verken hoe ik mijn gevoel van verbondenheid kan vergroten.
Met je gedefinieerde Hoe’s wordt het ook meteen duidelijk wat je wel of niet moet doen. Je kunt namelijk toetsen of de kansen, aanbiedingen of mogelijkheden die op jouw pad komen, passen bij Hoe (jouw acties die nauw verbonden zijn met jouw waarden). Is dit niet het geval? Bedank vriendelijk en kijk uit naar nieuwe mogelijkheden.
Enthousiasme aanwakkeren
Hoe moet je nu het enthousiasme aanwakkeren bij je medewerkers voor jouw Waarom? Welnu, hier kan ik een aparte blog over schrijven. Het gaat erom dat je jouw Waarom in het middelpunt van alles zet. Je praat er de hele dag over en je committeert je eraan.
Voor de ondernemer die ik vorige week sprak betekent dit dat je je constant afvraagt of jouw gebruikers blij maakt en of je de wereld beter maakt (en weet hoe je dat doet) met jouw diensten. Dat geldt dus ook voor het type opdrachten die je aanneemt, de manieren hoe je die oppakt en het personeel dat je aanneemt. Vraag je ook constant af of je nog geluk ervaart bij je groei.
Dit vraagt om reflectie en introspectie, waarin je nagaat wat jouw rol was in de gebeurtenissen. Zowel voor de eigenaar als de medewerkers moeten dit doen. Vervolgens communiceren jullie hoe jullie het Waarom van het bedrijf in leven hebben gehouden. Dat kan tijdens vergaderingen, teamdagen maar ook naar buiten via blogs, tijdens pitches of sollicitatiegesprekken. Het gaat erom dat je verhalen vertelt om anderen te enthousiasmeren om met jou te werken omdat ze zich verbonden voelen met jouw Waarom.
Wil jij dat ook?
Wil jij ook jouw Waarom of die van jouw organisatie ontdekken en weten Hoe en Wat je moet doen? Neem contact met mij op of kijk op deze pagina voor meer informatie!
Wat doe jij nu? Wat doe jij om jouw Waarom in leven te houden en Hoe doe jij dat? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het ontdekken van je HOE. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bron: “Vind je WAAROM”, Simon Sinek
Update: Het originele artikel verscheen op 21 juli 2020 en op 13 septyember 2024 is het geactualiseerd.