Wat je kan doen voor meer optimisme

Zilvold Coaching & Training Blo optimisme
6 min read

Samenvatting:
Ben je op zoek naar wat je kunt doen om meer optimistisch te zijn? Dit artikel legt uit wat het verschil is tussen positiviteit en optimisme en hoe het laatste kan helpen voor meer positieve energie.

For English, click here.

Mijn vorige artikel ging over belang en de voordelen van een hoger en positief teamenergie. Het geeft je helaas weinig handvatten over hoe je dit nu hoger en positiever kunt maken.

Mijn intentie was dan ook om een nieuw artikel te schrijven over wat je kunt doen voor meer positiviteit. Dat is namelijk een van mijn krachten en kernkwaliteiten. Tijdens mijn onderzoek over positiviteit kwam ik echter achter dan er eigenlijk een verschil is tussen positiviteit en optimisme.

Ondanks het feit dat ik heel positief ben, ben ik niet altijd optimistisch. Misschien komt het door de uitdagingen waar ik, of wij als maatschappij, nu voor staan. Ik moet bekennen dat ik vaak een risico of een gevaar achter iets (nieuws) zie. Vraag het maar eens aan mijn familie: Als zij brood voor de vogels in de tuin willen leggen, ben ik bezorgd dat het ratten zal aantrekken.

Optimisme en positiviteit

Optimisme en positiviteit zijn niet hetzelfde en mensen verwarren deze twee wel eens.

Bij positiviteit probeer je in iedere situatie alleen het goede en het positieve in te zien. Positief zijn is zeggen dat alles goed en ok is terwijl dat duidelijk niet is. Het is raar om het positieve te zoeken in een ongeluk, het feit dat je nu ziek bent, je ontslagen bent of in het feit dat jouw bedrijf failliet is.

Eigenlijk kun je dat niet maken naar de mensen om je heen. Het is naïef en zorgt ervoor dat mensen je gaan wantrouwen.

Volgens de Franse psycholoog Christophe André is optimisme dat je een vertrouwen hebt in de toekomst. Er is een oplossing te vinden voor elk probleem waarvoor je nu staat.

Simon Sinek zegt over optimisme dat het een overtuiging is dat de toekomst positief is. Er is licht aan het uiteinde van de tunnel en we zullen uit onze problemen komen.  

Het is niet de ontkenning dat dingen niet goed zijn zoals ‘positivo’s’ wel eens kunnen zijn.

Als we het hebben over optimisme dan hebben we het over een houding, een attitude. Het gaat erom dat je bewust bent van je huidige situatie en dat je actie onderneemt. Je focust je erop wat je kunt doen en hoe je op een probleem of crisis kunt reageren.

Stappen voor meer optimisme

Een eerste stap is om de wereld of jouw situatie te accepteren zoals het is.

Een optimist gaat dan op zoek naar informatie, naar feiten. En dat met de instelling van “het glas is half vol”.

Zoek naar feiten in je leven waar het goed gaat of misschien wel beter is dan ergens anders. Ga eens na hoeveel mensen je hebt kunnen helpen tot op de dag van vandaag. Want vaak staan we stil bij wat er fout gaat; Welke offertes of werk we hebben gemist? Welke relaties er zijn stukgelopen?

Vervolgens inventariseer je wat jouw sterke punten of kernkwaliteiten zijn en welke instrumenten je hebt om jouw probleem of crisis aan te pakken.

Bij optimisme gaat het er niet om stil te zitten maar om actie te komen. Wordt bewust van je situatie en vraag je af wat je aan jouw situatie kunt doen. Er zijn namelijk zaken waar je iets aan kunt doen en zaken waar je niets aan kunt doen. Hoe meer je je focust op zaken waar je niets aan kunt doen hoe meer je gaat piekeren en niets doet. Zoek mogelijkheden, inventariseer keuzes en wat je kunt gebruiken om er iets van te maken.

Je kunt optimistisch zijn naar je collega’s, je vrienden of je familie. Anticipeer dat dingen goed zullen komen. Het is het enige dat de energie en het moraal zal verbeteren. Je kunt optimistisch zijn door te zeggen dat het weliswaar moeilijk is maar dat je de realiteit en de toekomst wel positief in kunt zien.

Een optimist zegt nooit “Ik zal je zeggen waarom het goed gaat”. Hij/zij zegt: “Laten we samen kijken wat we eraan kunnen doen. Wat zijn de opties? Wat zijn de positieve effecten?” Een optimist vraagt “Waarom niet?”

Een optimist probeert het wereldbeeld van zijn/haar gesprekspartner te begrijpen op basis van feiten. Hij/zij is iemand die nieuwsgierig is en goede vragen kan stellen en zegt niet dat je geen TV moet kijken omdat het alleen maar negatief is. Er is geen focus op de drama. De optimist gaat eerder het nieuws kijken om kansen te zoeken en de toekomst anders te zien dan dat hem wordt voorgeschoteld.

Optimisme = duurzame energie

Optimisme is misschien wel psychologisch een duurzame energie. Het gaat omhoog als we het delen. Het gaat om ageren, dingen te laten gebeuren en iets voor een ander of de maatschappij te doen. Je kunt iets doen om anderen zich veilig en gezien te laten voelen en door hen te erkennen. En zo ervaar je ook nog eens meer positieve energie!

Ben je op zoek naar meer optimisme? Sinds kort is er een nieuwe Podcast uitgekomen van Simon Sinek. De eerste aflevering van “A bit of Optimism” gaat over relaties en het zal je zeker inspireren om relaties naar een hoger niveau te brengen.

Wat doe jij als jij optimistisch bent? Wat is het effect daarvan op anderen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over optimisme. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Philippe Gabilliet – Propager l’optimisme autour de soi
Simon Sinek – Optmism vs. positivity

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments