Wat je over empathie moet weten

4 min read

For English, click here.

In mijn eerste Podcast sprak ik met Henk Nieboer. Hij zei dat een goede ingenieur empathie heeft. Dit kan een uitdaging zijn voor sommige ingenieurs die helemaal opgaan in het maken van berekeningen, het schrijven van rapporten of advies geven.

 

In dit artikel leg ik uit wat empathie is, wat de voordelen zijn en hoe je deze vaardigheid kunt ontwikkelen.

Een werkdefinitie van empathie

Volgens de van Dale is empathie het zich (kunnen) invoelen of verplaatsen in anderen om hun houding en reacties te begrijpen. Met andere woorden: empathie is het vermogen om het gevoel van een ander te begrijpen en deze uit te kunnen wisselen (delen). Bij empathie ben je gevoelig voor de behoeften van de mensen waarmee je een relatie hebt (zowel in het zakelijk als in jouw persoonlijke leven).

Empathie is het ‘toegang verschaffen tot’ de binnenwereld van een andere persoon.                                                                                                                                       ―Michail Bachtin.

Dit verschilt van sympathie waar je medelijden kan hebben met de moeilijkheden of uitdagingen van anderen. Empathisch zijn vereist een actie en sympathie is eerder een passief gevoel als gevolg van een incident.

Voordelen

De voordelen van empathie zijn:

 • Betere relaties.
 • Om de vraag achter de vraag (de behoeften) te ontdekken.
 • Meer harmonie.
 • Meer effect.
 • …en vanuit mijn persoonlijke ervaring, een rijkere, positievere mind(set) en meer energie.

Acties voor meer empathie

Ten eerste, moet je ervoor kiezen om een verbinding met iemand aan te gaan. Soms is het moeilijk en lijkt het alsof je door een onzichtbare barrière heen moet gaan. Je gaat met iemand in verbinding, als je bewust probeert te begrijpen wat van het verhaal van de anderen is en wie ze zijn. Dit is een keuze.

Ten tweede, moet je nieuwsgierig kunnen zijn. Ontdek wat ze weten, wat zij geloven en waar ze vandaan komen. Vraag jezelf af “Wat heeft de ander nu doorgemaakt?” of “Waarom deden ze dat wat zij deden?”.

Ten derde, moet je luisteren (Lees hier meer over hoe beter te luisteren) omdat empathie over verbinden, voelen en begrijpen gaat. In het Duits betekent empathie “Einfühlung”. Je voelt je “in”. Dit in tegenstelling tot sympathie dat vertaald wordt naar “Mitgefühl” waar je “met” iemand meevoelt. Nogmaals, zie je het verschil? De eerste vereist een actie van jouw zijde (je neemt deel) en de tweede is meer passief (je observeert). Je erkent en begrijpt de anderen door zorgvuldig te luisteren.

Meer tips

“Dit klinkt allemaal heel theoretisch, Freek”, hoor ik je zeggen. “Heb je nog meer praktische tips?” Ja, die heb ik:

 • Begeef je je buiten jouw comfortzone.
 • Reik uit om verbinding te maken. Probeer als eerste empathisch te zijn!
 • Raak betrokken en stel vragen.
 • Hou vast aan het verhaal van de andere. Probeer het niet te vergelijken aan jouw eigen ervaringen.
 • Hou meningen voor jezelf.
 • Vermijd de “positieve kant” van de situatie te belichten of om oplossingen te geven.
 • Zoek een veilige omgeving om te ontmoeten en praten.
 • Behandel anderen als belangrijke mensen (zoals jijzelf). Communiceer op hetzelfde niveau.
 • Reageer op lichaamstaal (probeer dit te kopiëren maar slechts een beetje).
 • Erken emoties en gevoelens (jouw eigen en die van hen).
 • Erken problemen en worstelingen (onze eigen en die van hen).
 • Biedt hulp of ondersteuning aan (en hou je eraan / doe wat je belooft).

Belangrijk!

Empathie moet authentiek zijn. Het gaat er niet alleen om de hierboven vermelde praktische tips toe te passen. Je moet oprecht geïnteresseerd zijn in de andere persoon. Anders is er geen verbinding, vertrouwen, gevoel, laat staan, echte communicatie. Jullie zullen dit beiden weten!

Deze vaardigheid moet geoefend worden om empathie te beheersen. Wat is empathie voor jou? Welke voordelen zie jij en wat moet je doen om meer empathisch zijn? Laat me het weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van dit artikel en wat zij moeten weten over empathie.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments