Wat is jouw Ikigai?

8 min read

Samenvatting: In dit artikel wordt uitgelegd hoe jij jouw IKIGAI kunt vinden. Een Japans woord dat ‘levensdoel’ of ‘de reden van bestaan’ betekent. Mensen die hun Ikigai leven, voelen voldoening, hebben welzijn, vreugde, geluk en hebben balans in de dagelijkse routine van het leven.

For English, click here.

Deze zomer ben ik op het eiland Okinawa geweest. Het is een prachtige plek en de eilanden (jima) eromheen zijn nog mooier. Ik moedig je aan om ze te bezoeken.

Okinawa is een van de 5 gebieden waar mensen gezonder, langer en gelukkiger zijn dan andere plaatsen op de wereld. Deze gebieden zijn de zogenaamde ‘Blue Zones’. Deze zijn:

  • Het eiland Icaria (Griekenland);
  • Okinawa (Japan);
  • Ogliastra, Sardinië (Italië);
  • Het Nicoya schiereiland (Costa Rica);
  • Loma Linda (Californië).

Het was Dan Buettner die de 5 blue zones identificeerde in de 2005 november uitgave van National Geographic. Veel onderzoeken met duizenden mensen zijn gedaan om erachter te komen waarom ze gezonder zijn, langer leven en gelukkiger zijn dan anderen.

Wat is het in hun levensstijl dat bijdraagt ​​aan deze voordelen? Hieronder vind je enkele factoren die ik heb gevonden:

Gezond dieet

Veel studies tonen aan dat gezonde voeding een reden is voor een lang leven. Het dieet van mensen die in Blue Zones leven is voornamelijk plantaardig en omvat de inname van sojabonen, olijfolie en vis. Heel weinig vlees wordt geconsumeerd. Voor meer informatie over hun dieet raad ik je dit uitstekende artikel aan.

Natuurlijke beweging

Mensen die in een Blue Zone wonen, bewegen natuurlijk. Dat betekent dat ze niet urenlang achter een bureau zitten. Wat ze vaak doen is tuinieren of ze gaan wandelen.

Omlaag schakelen

Na hun dagelijkse activiteiten nemen ze de tijd om te rusten en op te laden (door een dutje te doen). Ze drinken overdag thee of een glas wijn om 17:00 uur met hun vrienden en geliefden.

80% regel

De 80% -regel hier is niet het 80/20 Pareto-principe dat stelt dat bijna 80% van de effecten afkomstig zijn van 20% van onze acties.
In het westen zijn we gemotiveerd om 100% of beter nog 110% van onze energie, aandacht en focus te geven om onze doelen te bereiken. Natuurlijk kun je dit af en toe doen, maar niet altijd. Je zult jezelf uitputten. Het verbaast me niet dat dit onder andere tot een burn-out kan leiden.

Mensen die in een Blue Zone wonen, geven al hun aandacht en energie aan een bepaalde taak, maar zorgen ervoor dat ze nog 20% ​​energie over hebben voor andere activiteiten. Dus stoppen ze wanneer ze 80% van hun energie hebben verbruikt.

De 80% -regel is ook van toepassing op voeding. Velen stoppen met eten wanneer ze voor 80% vol zijn. Ze eten nooit te veel, zoals velen in het Westen doen.

Juiste stam

Leven in de juiste stam of groep met geliefden helpt om langer en gezonder te leven. Mensen die in Blue Zones wonen, leven in een gemeenschap met een sterk gevoel van verbondenheid. Het sociale aspect van mensen die bij je inchecken (tijdens de thee …) en om je geven, speelt een belangrijke rol in een langer en gelukkiger leven.

Simpel leven

De meeste mensen die in een Blue Zone leven, leven eenvoudig, ze hebben niet veel bezittingen en maken zich weinig zorgen. Ze zijn tevreden met wat ze hebben en zijn niet bezig met het verkrijgen van wat ze niet bezitten.

IKIGAI

Dit is het Japanse woord voor ‘levensdoel’ of ‘de reden van bestaan’. Mensen die in een Blue Zone wonen, hebben een levensdoel of purpose. Ze weten elke ochtend waarom ze uit bed komen en doen wat ze moeten doen. Het hebben van een Ikigai geeft hen richting en de voldoening om bij te dragen. Ook geeft het hen verbinding met anderen en met de buitenwereld. Dan motiveert het hen om gezonde gewoonten te hebben (in voeding, activiteiten, relaties, …).

Ikigai is een manier van leven (levensstijl) die streeft naar een evenwicht tussen het praktische en het spirituele.

Mijn belangrijkste Ikigai is “dienen door te faciliteren, zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer geluk en liefde kunnen ervaren.”

Ontdek jouw Ikigai

Misschien denk je dat je geen tijd hebt om je eigen Ikigai te ontdekken omdat je moet werken. Mensen die in Blue Zones wonen, werken ook en moeten ook hun rekeningen betalen. Maar elke dag worden ze gemotiveerd omdat ze verbonden zijn met hun doel.

Vind waar je het meest gepassioneerd over bent om je eigen Ikigai te ontdekken. Dan vind je het ook het medium (manier) hoe je die passie kunt uiten.

Hier is een eenvoudige oefening

Het punt is dat je hier wat tijd voor moet maken. Ik ben er zeker van dat het je ten goede zal komen:

Om de balans te vinden tussen het praktische en het spirituele teken je 4 verbindende cirkels op een stuk papier. Schrijf in elke cirkel de volgende titels op:

‘Waar hou ik van’ (je missie);

‘Waar ben ik goed in’ (je passies);

‘Waar kan ik betaald voor krijgen’ (je beroep);

‘Wat heeft de wereld nodig’ (jouw roeping).

Wat is youw Ikigai? Aagepast van Bodetree & het NLP college

Vervolgens schrijf je in elke cirkel verschillende activiteiten op die overeenkomen met de titels. Activiteiten die aansluiten bij jouw persoonlijke waarden. (Als je niet weet wat je waarden zijn, denk dan na over wat je irriteert. In mijn geval is het als mensen hun belofte niet nakomen. Een van mijn waarden is dus te doen wat ik heb beloofd.)
Je kunt het ook aan anderen vragen om je te helpen uit te vinden waar je goed in bent of wat de wereld nodig heeft. Jouw Ikigai heeft impact. Dus stel jezelf de vraag: “Waar is impact het meest nodig en waar kan ik impact hebben?”.

Tenslotte probeer je de intersectie van de vier cirkels te vinden. Dat is alles wat overlapt in de cirkels van waar je goed in bent, wat je graag doet, waar je voor betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft. Je kunt meer dan één Ikigai vinden. Voor Ikigai is niets gescheiden. Alles is verbonden.

Actie

Onderneem dan actie! Leg je stuk papier weg en ga het doen! Ikigai gaat over voldoening, welzijn, vreugde, geluk en balans in de dagelijkse routine van het leven.

WAAROM

Misschien heb je gemerkt dat je Ikigai erg lijkt op je WAAROM. Jouw WAAROM is jouw doel, wie je bent, waar je voor staat of wat je gelooft. Daarom doe je dingen. Jouw WAAROM bestaat uit een bijdrage en een impact daarvan. Lees het volgende artikel voor meer informatie over het vinden van jouw WAAROM.

Ben je op zoek naar je eigen Ikigai, jouw WAAROM? Ik kan je helpen! Lees hier voor meer info of neem vandaag nog contact met mij op!

Wat is jouw IKIGAI? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je jouw Ikigai kunt vinden.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
-Chris Mayers op Bodetree;
-Het NLP college.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paul
Paul
27 August 2019 16:16

Ontzettend interessant wat je hier belicht, Freek. Ook samengevat in het plaatje met de vier cirkels spreekt het me erg aan. Over de ‘blue zones’ is op allerlei plaatsen veel te vinden, waaronder een stuk in het boek van William Cortvriendt “Hoe word je 100”. Wat mij betreft is de originele uitgave (afgezien van het kookboek en het actieboek onder dezelfde titel) een aanrader voor iedereen, ook als je niet de ambitie hebt om zo’n hoge leeftijd na te streven. Dank voor jouw interessante blog over Ikigai!