Wat is het verschil tussen purpose, visie, missie en jouw Waarom?

Blog Zilvold Coaching & Training
8 min read

Samenvatting:
Tegenwoordig heeft ieder bedrijf een purpose. Misschien heb je er zelf ook een. Dit blog gaat in op het verschil tussen een missie, visie, je Waarom en je purpose. Uiteindelijk zijn ze met elkaar verbonden en helpen ze je voor meer richting, voldoening en invulling van je werk en leven.

For English, click here.

“Wat is het verschil tussen een purpose, missie, visie en je Waarom?”. Dat vragen mensen geregeld aan mij. Hierover bestaan vele meningen. Sommigen denken dat er alleen een purpose is en anderen hebben het alleen over visie of missie. Dan zijn er nog diegenen die niet geloven in een Waarom.
In dit blog leg ik je uit hoe ik  het verschil zie en hoe ze samen van belang zijn om invulling te geven aan je leven zodat je meer voldoening ervaart met je werk, je baan of met je eigen onderneming.

Purpose

Tsja, het is een Engels woord. De beste Nederlandse vertaling voor mij is: levensdoel. Vaak hoor ik dat deze term teveel gecommercialiseerd is. Ieder gerespecteerd bedrijf heeft wel een purpose. Een simpele zoekopdracht op internet met de zoekterm “onze purpose is” levert de volgende resultaten:

“ ..onze expertise is essentieel voor een veilige en leefbare wereld.”

“…we helpen bij het oplossen van belangrijke problemen.”

“ Menselijke energie losmaken door middel van technologie voor een inclusieve en duurzame toekomst.”

Ze klinken allemaal heel indrukwekkend en ze geven de richting aan van het bedrijf. Maar ze zijn voornamelijk gericht op wat een bedrijf doet en hoe ze zich onderscheiden van de rest.

Een tijd terug hoorde ik een een docent aan de Hogeschool van Rotterdam. Hij vertelde dat iedereen op deze wereld dezelfde purpose heeft in het leven en dat is helpen. Ik deel deze mening en voeg er een en extra woord aan toe: We zijn hier om te helpen en te dienen.

Hoe ziet dat eruit voor mij? Ik stel me de vraag hoe ik het leven voor anderen iets gemakkelijker kan maken. Zo help en dien ik.

Visie

Maar hoe onderscheid je je als de purpose voor iedereen dezelfde is? Dat kan je uiten in je visie. De visie van een bedrijf of persoon is de ideale wereld waarin zij leven.
Voorbeelden op basis van bovengenoemde purpose definities zouden kunnen zijn: “ Een leefbare wereld, een inclusieve of duurzame wereld”. Voor mijzelf is dat een wereld waarin mensen in liefde met elkaar willen leven.

Waarom

De WHY of Waarom van een organisatie of individu is gericht op de bijdrage en de impact daarvan op de wereld. Simon Sinek introduceerde de Why met zijn gouden cirkel. Meer over hoe je je Waarom kunt vinden lees je in dit artikel.
De derde bovenstaande purpose definitie lijkt op een Waarom statement. Het bedrijf wil menselijk energie losmaken door middel van technologie [bijdrage] voor een duurzame en inclusieve wereld [impact]. Voor mij is het onduidelijk hoe ze menselijke energie willen losmaken. Het gevoel en de emotie ontbreken. Voorbeelden van Waarom statements vind je hier. Ze zijn in de regel kort, krachtig en roepen een gevoel of emotie op.

Missie

In een missie uitspraak geef jij als bedrijf of individu aan wat je gaat doen om jouw visie te realiseren. Misschien komt dit nog het meeste overeen met de “ Wat” van de Gouden Cirkel van Simon Sinek. Het heeft gelijkenissen met de bijdrage in een Waarom uitspraak maar het is specifieker. Voorbeelden zijn “specialistisch onderzoek’ , “ dienstverlening” en “inzetten van technologie”. In mijn geval is het “anderen helpen om een vonk van vreugde te ontdekken en dit uit te drukken”.

Drijfveren & waarden

Vervolgens beschrijven veel organisaties ook hun drijfveren of hun waarden. Ik vind het altijd mooi om te lezen wat de waarden zijn van een bedrijf of een persoon. Vervolgens vraag ik me af hoe deze waarden toepast worden? Hoe ga je met anderen om? Wat zeg je? Wat doe je om die waarde te demonstreren? Over het vinden van je waarden heb ik eerder een artikel geschreven. Het gaat erom dat jij anderen zo behandelt als jij graag behandeld wil worden.

Als jij (als organisatie) jouw drijfveren, waarden of kernkwaliteiten weet, dan is het een stuk gemakkelijker om jouw visie, Waarom of missie te formuleren.

De juiste woorden

De uitdaging is om de juiste woorden te vinden. Daar hebben we het allemaal moeilijk mee. Kijk maar eens naar de purpose uitspraken van verschillende bedrijven. De purpose, missie of visie is heel uitgebreid beschreven. Dan is het voor mij ook niet duidelijk. Het moet juist kort zijn en het moet een positief en actiegericht gevoel uitstralen naar je (toekomstige) , leidinggevende, medewerkers en klanten.
Vaak voel je wel waarom je iets doet. Het is de uitdaging om het op te schrijven.

Een purpose, visie, Waarom of missie hoef je niet te verzinnen. Deze zit al in jou of in de organisatie waar je nu werkt.

Verbinding maken

Mijn purpose, visie, Waarom en mijn missie zijn duidelijker geworden door reflectie, coaching, training en door met veel mensen te praten. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden in een alomvattend levensdoel of betekenis in het leven. Het is vergelijkbaar met het Japanse Ikigai. De Maori uit Nieuw-Zeeland gebruiken het woord Kaupapa. Kaupapa betekent de principes, waarden en ideeën die als basis voor actie dienen.

Het is mooi om een visie, missie, een Waarom of een purpose te hebben. Welke actie ga jij als bedrijf of individu nu ondernemen die in lijn is met je purpose, visie, Waarom, of missie?

Het begint allemaal met de bewustwording van jouw purpose, jouw levensdoel. Daarna volgt je visie, je Waarom en je missie. Ze zijn de reden waarom ik iets doe. Het geeft me zelfvertrouwen, het motiveert me en het geeft levensenergie. Zo ervaar ik ook meer voldoening in de dingen die ik doe en wil doen.

Ik zorg er altijd voor dat ik iets over mijn purpose, visie, Waarom of missie met anderen deel. Wat, hangt vaak af van met wie ik praat en wat het doel is van het gesprek. Zoals ieder gevoel moet het natuurlijk overkomen. Dan maak je een verbinding.

Wat kan je doen?

De eerste stap is om een assessment te doen wat jouw talenten en sterke punten zijn. Lees daarvoor het artikel over het vinden van je sterke punten.

Een tweede stap is het doen van een Waarom ontdekkingsreis voor individuen of organisaties. Hoe zo’n sessie eruit kan zien lees je hier.

Neem vandaag contact met me op voor een vrijblijvend gesprek over hoe ik jou kan helpen die vonk van enthousiasme te(rug) te vinden en die te leven.

Wat is volgens jou het verschil tussen purpose, visie, missie en je Waarom? Is er een verschil? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments