Waarom wil niemand ingenieur worden?

engineer Zilvold coaching training blog
9 min read

Samenvatting: In dit artikel ga ik na waarom niemand ingenieur wil worden en welke vooroordelen er bestaan over ingenieurs. Dit met als doel om mensen meer enthousiast te maken voor een beroep als ingenieur en om ingenieurs te ondersteunen.

For English, click here.

Op mijn LinkedIn profiel komen de laatste tijd heel veel vacatures langs voor een technische functie. Het valt op. De economie trekt aan, er wordt stevig geïnvesteerd, gemaakt, en gebouwd. Naast economen, juristen, communicatiewetenschappers zie ik een grote hoeveelheid vacatures voor ingenieurs.

Onder een ingenieurs versta ik technici zoals, ICT-ers, architecten, werktuigbouwkundigen, chemici, geo-techneuten, natuurkundigen en civiel technici.

Op dit moment schijnt het moeilijk te zijn om geschikte kandidaten te vinden voor vrijwel alle functies. Om dit na te gaan heb ik de data in Nederland bekeken van het derde kwartaal in 2017:

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er 213.500 vacatures in het derde kwartaal van 2017 (bron: CBS). In datzelfde kwartaal meldt het UWV dat er  61.000 technische vacatures  (voor zowel hoog- als laag opgeleide technici) waren. Dat is bijna 30% van alle vacatures. Dat is gigantisch als je je realiseert dat het aantal ingenieurs slechts 3,6 % is van de totale beroepsbevolking (bron: CBS).

In mijn netwerk zijn een groot aantal ingenieurs. Maar die zijn vooral van mijn ‘oude netwerk’. Van toen ik zelf nog bij een ingenieursbureau werkte. In mijn ‘nieuwe netwerk’, die ik heb opgebouwd sinds ik in 2014 ben begonnen als zelfstandige, zijn weinig ingenieurs. Ik moet ze echt opzoeken op bijeenkomsten van de ingenieursvereniging (KIVI).

Wil niemand ingenieur worden? In dit artikel probeer ik na te gaan waarom dit zou kunnen zijn.

Hieronder een aantal vooroordelen waarom niemand een ingenieur wil zijn:

Ingenieurs zijn oubollig en saai

Als ik iemand spreek in mijn ‘nieuwe netwerk’, dan hoor ik regelmatig: “Mijn grootvader was ook ingenieur”. Het lijkt wel iets van vroeger. Misschien hebben mensen nog het beeld van een de ingenieur die de hele dag achter de tekentafel zit met een potlood en een rekenliniaal. Ingenieurs werken nu met de snelle rekencomputers en 3D programma’s voor hun ontwerpen en rekenmodellen. Ook werken zij vaak in multidisciplinaire teams met andere technici, economen of juristen. Zeker op het gebied van nieuwbouw of bij grote bouwwerken. Zelf was ik vaak in het veld voor metingen (inclusief nachtdienst) of met klanten. Dat was allesbehalve oubollig en saai.

Er zijn talloze initiatieven om jongeren enthousiast te maken voor een technische opleiding. Zo is er Rolf Hut, een wetenschapper en docent aan de TU Delft die jongeren echt enthousiast weet te maken voor de techniek en speciale colloquia geeft voor VWO scholieren. Op zijn Instagram feed laat hij regelmatig uitvindingen of opdrachten zien van zijn studenten (en zijn zoon). Ook zijn er verschillende ingenieursbureaus die jaarlijks de Geoweek organiseren om scholieren kennis te laten maken met alles op het gebied van de bodem, water en geo-ICT.

De overheid stimuleert jongeren al jaren om een technische studie te volgen. Afgelopen jaar, hebben verschillende universiteiten overwogen om een studie stop in te stellen voor een aantal technische studies. Dit onder grote verontwaardiging van het bedrijfsleven en de studenten. Hoezo, oubollig en saai?

Het is een mannenwereld

Dat hangt af van de branche. Zo is de aannemerij van oudsher een mannenwereld. Maar ook daar zijn steeds meer vrouwelijke ingenieurs aan het werk. Hetzelfde geldt voor de overheid (Rijkswaterstaat, provincies. waterschappen en gemeenten) waar meer vrouwen werken op technische functies dan 30 jaar geleden.

Ondanks dat er meer vrouwen kiezen voor een technische studie, ben ik verbaasd om te zien op de site van het CBS slechts 14% van alle ingenieurs vrouwen zijn. Met 86% mannen blijkt het helaas inderdaad een echte mannenwereld te zijn. En toch ken ik een aantal vrouwelijke ingenieurs die een hoge functie hebben in de ingenieurswereld. Laat dit een steun in de rug zijn voor die jonge vrouwen die overwegen om een ingenieursstudie te volgen. Trouwens, volgens dit artikel zijn vrouwen betere ingenieurs.

Het is niet prestigieus

Ben je pas echt succesvol als je een bankier, advocaat of politicus bent? Of als je een eigen bedrijf hebt? Ik denk van niet.

Er zijn talloze bekende ingenieurs die succesvol zijn. Denk alleen maar aan Elon Musk, Jeroen Dijsselbloem en Marjan van Loon (president-directeur bij Shell).

Het betaalt niet goed

Toen ik aan de slag ging als technisch medewerker bij een ingenieursbureau, was mijn maandsalaris een kleine € 1.400. Dat was helemaal niet veel maar dat was wel meer dan 20 jaar geleden. Er is veel veranderd. Een kort onderzoek op internet toont aan dat het startsalaris van technische beroepen (afhankelijk van een Bachelor of Master diploma) tussen de € 2.200 en €2.700 bedraagt. Met name de informatica gerelateerde functies staan hier aan de bovengrens. Wie meer dan dat wil verdienen moet geneeskunde, fiscale economie of fiscaal recht studeren…

Toch hoor en lees ik vaak dat ingenieurs niet werken om het geld maar dat ze eerder geïnteresseerd zijn om technische problemen op te lossen, te innoveren en daaruit voldoening halen. Zij hebben passie voor het vak. Onderhandelen over een goed salaris blijkt dan geen prioriteit te hebben. Of niet?

De doorgroeimogelijkheden zijn slecht

Zelf begon ik in 1997 als technisch medewerker bij een ingenieursbureau. In een kleine 10 jaar ben ik opgeklommen naar groepshoofd van een afdeling. Bij datzelfde ingenieursbureau werden collega’s (sommige met lage technische opleiding) gepromoveerd tot afdelingshoofd. Het had voornamelijk te maken met ambitie en het nemen van kansen. Als jij gelukkig bent met het maken van berekeningen dan zijn de doorgroeimogelijkheden beperkt. Ik zie namelijk voldoende ingenieurs in mijn netwerk die binnen of buiten hun organisatie doorgroeien.

Het gaat erom dat je weet wat en waarom je wilt en dat je dat communiceert (lees mijn vorige artikel hierover).

Technische studies zijn moeilijk

Bèta studies schijnen niet populair te zijn omdat er veel wiskunde en natuurkunde of chemie vakken bij horen. Bij een studie Nederlandse taal moet je ook veel literatuur lezen en leren over grammatica. Het hoort nu eenmaal bij het vakgebied. Ik heb eens iemand horen zeggen dat zijn studie chemische technologie hem heeft geholpen om logisch na te denken. Niet iedereen heeft de aangeboren kernkwaliteit om een technische studie te volgen, maar moeilijk? Het lijkt eerder een overtuiging van mensen te zijn dat een technische studie moeilijk is en daardoor niet ‘leuk’ is. Als jouw hart in de techniek ligt, dan zou ik zeker een technische studie gaan volgen. Vallen de resultaten van de tentamens tegen, dan zou ik nagaan waar dat aan ligt (te weinig inzet of kennis) en daar iets aan doen. Dat betekent meer studeren, een mentor zoeken of toch een andere studie doen zoals ik heb gedaan.

Er zijn te weinig banen

Het aantal vacatures voor technici, en met name in de ICT, wijst niet echt op een tekort aan banen (zie de data in de vierde alinea van dit artikel). Veel niet-technische branches zoals banken nemen graag technici / bèta’s aan. Dat zou dan weer kunnen leiden tot een tekort aan ingenieurs omdat die niet in hun vakgebied gaan werken maar als consultant aan de slag gaan voor een niet-technische / alfa werkgever.

De Toekomst

De huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van milieu- en duurzaamheidsvraagstukken vragen om technisch geschoolde mensen. Dit geldt ook voor de ontwikkeling op het gebied van ICT en de ontwikkeling van de techniek. In de toekomst zal er veel geautomatiseerd worden en dat zal een druk hebben op de competenties van de meeste werknemers van vandaag. Maar er zal altijd vraag blijven naar mensen die strategieën kunnen bepalen, apparatuur kunnen installeren & onderhouden en creëren.

Een ingenieur is vindingrijk en vernuftig. Hij/Zij doet beroep op de creatieve essentie die bij ieder van ons aanwezig is. Iedereen is dus op zijn of haar manier een ingenieur.

Onderneem nu actie!

Twijfel je over jouw loopbaan als ingenieur? Ben je op zoek naar wat jou voldoening geeft? Wat een volgende stap zou kunnen zijn in jouw ingenieurscarrière? Ik kan je helpen! Neem contact op met mij en dan geef ik je de details zodat je zo snel mogelijk kan beginnen om voor jou een juiste richting te vinden zodat jij ook doelgericht, met voldoening, en geluk gaat werken en leven!

Waarom denk jij dat niemand ingenieur wilt worden en is dat wel zo? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over waarom niemand ingenieur wil worden.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments