4 manieren om jouw waarden in het leven te ontdekken

9 min read

Samenvatting: Waarden spelen een belangrijke rol bij het maken van keuzes en helpen je een gelukkiger, effectiever en betrokken leven te leiden, zowel op kantoor als thuis. Er zijn goede en slechte waarden. Dit artikel legt uit wat waarden zijn, hoe je ze kunt herkennen in je eigen leven hoe je meer in overeenstemming met je eigen waarden kunt leven.

For English, click here.

Ik heb ontdekt dat waarden een belangrijke rol spelen in verschillende aspecten van mijn leven, zoals relaties, carrière, opleiding en veel van mijn acties en keuzes. Waarden helpen me om een ​​gelukkiger, betrokken, energieker, effectiever en liefhebbend leven te leiden.

Wat zijn waarden?

Voorbeelden van waarden zijn eerlijkheid, consistentie, terughoudendheid, dienstbaarheid, trouw, uitdagend, uitmuntendheid, vreugde, steun of vastberadenheid.

Een waarde is geen vaardigheid of competentie. Dat is iets dat je kunt leren om te doen. Blind typen is geen waarde omdat ik het kan meten. Mijn typesnelheid neemt toe, maar het heeft geen resultaat voor hoe ik me voel of hoe gelukkig of energiek ik ben door de dingen in mij leven in overeenstemming te houden met blind typen. Dit is eerder een actie, die verschilt van een waarde.

Waarden zijn vergelijkbaar met kernkwaliteiten. Dit zijn sterke punten die de positieve aspecten van jou beschrijven. Lees voor meer informatie mijn artikel over de kracht van jouw kernkwaliteiten.

Sommige kernkwaliteiten zijn echter ook een waarde. Een voorbeeld van één van mijn kernkwaliteiten is eerlijkheid. Dit is ook een waarde. Kernkwaliteiten zijn al in je aanwezig en je kunt ze niet leren. Je kunt ze ontwikkelen en je er bewuster van worden zodat je ze in je leven kunt gebruiken. Sommige kernkwaliteiten zijn gebaseerd op waarden. Eén van mijn kernkwaliteiten is teamwork en een waarde die sterk verbonden is met teamwork is respect.

Er zijn waarden die in je leven zijn sinds je jong was en anderen zijn in je leven gekomen door positieve of negatieve ervaringen.

Eerlijkheid is een waarde die ik vroeg in mijn leven kreeg omdat mijn ouders ervoor zorgden dat ik en mijn zus evenveel van alles zouden krijgen. Als ze moet gaan, bijvoorbeeld een paardenkamp, ​​moet ik naar een computerkamp gaan. Als ik iets zou krijgen, zou mijn zus iets van gelijke waarde krijgen. Eerlijkheid is nog steeds een belangrijke waarde in mijn leven.

Voorzichtigheid is enigszins een nieuwere waarde in mijn leven. In mijn tienerjaren ging ik bungeejumpen en ging off-piste skiën. Toen (ook in mijn tienerjaren) viel ik van een steile helling en miste ik rakeloos de rotsen. Met de jaren wordt je wijzer maar ook voorzichtiger.

Je kunt geen verschillende waarden op je werk hebben dan thuis of met je vrienden. Dan zou je een rol spelen en een leven leiden dat niet echt is. Maar het is mogelijk dat je in verschillende situaties meer aandacht hebt voor een waarde. Je kunt bijvoorbeeld lef als waarde hebben. Thuis of met vrienden heb je misschien wat meer lef dan bij de ontmoeting van (nieuwe) klanten.

In zijn boek “De edele kunst van not giving a F * ck”, bespreekt de auteur Mark Manson waarden zeer uitgebreid. Hij onderscheidt goede en slechte waarden.

Slechte waarden

Slechte of ongezonde waarden zijn waarden die negatief zijn en een slechte levensstandaard weerspiegelen. Vaak zijn ze gebaseerd op externe gebeurtenissen. Voorbeelden zijn: 3 Ferrari ‘s bezitten, meer geld verdienen (dan je ouders), positief blijven (denk daar maar eens over na), altijd doen waar je zin in hebt of verwachten dat iedereen doet wat jij wilt.
Vaak zijn deze slechte waarden bijgelovig, buiten je controle en sociaal destructief.

Goede waarden

Goede en gezonde waarden worden intern behaald. Waarden zoals dankbaarheid of vrijgevigheid of focus kunnen nu worden ervaren. Hetzelfde geldt voor geluk. Als ik mezelf afvraag: “Wat maakt me gelukkiger op dit moment?”, Ervaar ik meteen geluk. Probeer het eens!
Volgens Manson zijn goede waarden gebaseerd op de realiteit, sociaal constructief en onmiddellijk en controleerbaar.

Belemmerende waarden

Er zijn ook waarden die je kunnen belemmeren. Ik had geschreven dat een van mijn waarden respect is. Mijn respect voor de ruimte en ideeën van anderen is heel groot. Dat kan wel eens een belemmering zijn voor mij als ondernemer. Dan is het juist wel de bedoeling dat ik contact opneem met potentiële klanten om ze te overtuigen om mij in te huren. Als ik dat niet doe, dan kan ik ook niet leven volgens mijn andere waarden en zeker nier mijn WAAROM, mijn purpose en mijn doelen uitdragen.

We kennen allemaal onze waarden. Je weet gewoon dat iets goed of fout voelt. Dit hangt nauw samen met jouw waarden. We zijn er nog niet van bewust of we hebben ze nog niet ontdekt.

Vorige week vertelde een kennis van mij dat hij op zoek was naar zijn waarden en hij vroeg zich af hoe hij ze kon vinden. Frank (niet zijn echte naam), hier zijn 4 manieren:

1. Reflecteer

Alles wat je in het leven doet, al jouw acties, jouw keuzes, alles wat je zegt en wat je niet zegt, is gebaseerd op jouw waarden. Neem dus even de tijd om na te denken en op te schrijven wat je hebt gedaan (of wilt doen) vandaag. Als je goed kijkt, ontdek je enkele van jouw waarden waaraan jij je houdt in je leven. Lees mijn artikelen over reflectie en dagboeken voor een aantal technieken over hoe je dit kunt doen.

2. Teken jouw levenslijn

Je kunt een levenslijn maken en die situaties in je leven identificeren wanneer je op je best bent. De kans is groot dat je leven dan in overeenstemming is met uw waarden. Lees dit (Engelstalig) artikel over hoe je erachter kunt komen waar je goed in bent en wat je moet doen. Het bevat een gratis sjabloon om je eigen levenslijn te maken.

3. Zoek tegenstellingen

Een van de makkelijkste manieren om je waarden te ontdekken, is door iets te identificeren dat je irriteert of waarvan je een hekel hebt in het leven. Jouw waarde is vaak precies het tegenovergestelde. Ik hou niet van mensen die opscheppen over hun successen en materiële bezittingen. Daarom is mijn waarde (en kernkwaliteit) nederigheid.

4. De makkelijke manier

Heb je nog steeds moeite om je waarden te ontdekken? Voer gewoon ‘voorbeelden waarden in je leven’ in bij je favoriete online zoekmachine. Je zult veel artikelen met honderden waarden ontdekken. Blader door deze waarden en noteer 10 waarden die het meest bij je resoneren. Dat zijn de waarden waardoor je je goed voelt en je jezelf in zult herkennen.

De volgende stap

Nadat je je waarden hebt ontdekt, is het aan jou om je waarden na te leven. Het is jouw verantwoordelijkheid om jezelf af te vragen bij elke vergadering, elk nieuw doel, uitdaging, mogelijkheid of verandering hoe (en of) je in staat zult zijn om je waarden te gebruiken en hoe het je welzijn zal verbeteren.

“Zelfverbetering gaat over het stellen van prioriteiten voor betere waarden en het kiezen van betere dingen om een f#ck om te geven.”

– Mark Manson

Wat zijn jouw waarden? Ondersteunen ze je of belemmeren ze je? Hoe zet je ze in op het werk of thuis? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig om jouw waarden te ontdekken om jouw doelen te bereiken? Ik kan je helpen door middel van coaching. Neem vandaag nog contact met me op voor een GRATIS intake door op de onderstaande knop te klikken!

Workshop

Je kunt ook een workshop volgen die je helpt keuzes te maken in je leven. Samen met Marjolein Diks & Marius van Vlijmen gaan we onderzoeken wat jouw doel in het leven is, hoe je betere keuzes kunt maken die in lijn zijn met jouw doelen en hoe je dit kunt communiceren. Waarden spelen hierbij een belangrijke rol. Houd ons in de gaten voor meer informatie!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over waarden in het leven.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments