Voordelen van Zelfreflectie

3 min read

For English, click here.

In mijn vorig artikel schreef ik dat integere mensen reflecteren over de fouten die ze hebben gemaakt om hiervan te leren en anders handelen in vergelijkbare situaties in de toekomst.

Sommige mensen hebben mij gevraagd hoe ze moeten reflecteren. Zelfreflectie is vergelijkbaar met actief denken. Het gaat erom om jezelf een aantal vragen te stellen en deze – bij voorkeur schriftelijk – eerlijk voor jezelf te beantwoorden. Sommigen gaan wandelen of in retraite voor zelfreflectie. Het moet vrijwillig zijn en zonder (externe) druk.

Zelfreflectie is anders dan reflectie in een groep. Dit is intervisie of supervisie.

Neem dus tijd voor zelfreflectie en hou in gedachten waarom je deze oefening doet en wat de voordelen zijn van zelfreflectie:

Om los te laten. Heb je ooit een vreselijke ervaring op het werk (of thuis ) gehad omdat je iets verkeerds hebt gedaan en was je daarna doodsbang om een volgende stap te nemen? Welnu, door los te laten, maak je ruimte voor jezelf om de volgende stap te nemen (zelfs al is het een hele kleine). Ik zeg niet dat je je moet onttrekken van je verantwoordelijkheden en dat je moet weglopen! In tegendeel, ik nodig je uit om juist bewust een stap in het leven te zetten in de nieuwe richting van jouw levenskoers.

Om duidelijkheid te krijgen: als je opschrijft wat je geleerd hebt en hoe je je een toekomstige situatie voorstelt, worden zaken nog duidelijker voor jou en je volgende stap. Het kan even duren om duidelijkheid te krijgen omdat je soms dieper moet graven om de situatie te begrijpen.

Om een beslissing te nemen: nadat je duidelijkheid hebt gekregen en los hebt kunnen laten, ben je in staat om een besluit te nemen over wat vervolgens te doen. Dit is waarschijnlijk een stap die de meeste mensen vergeten in deze oefening. Het is belangrijk om je in te zetten voor je keuze en actie te ondernemen (zelfs als het een kleine stap). Het helpt je om verder te gaan. Een groot voordeel van zelfreflectie is dat het je helpt om een beslissing te nemen die in lijn is met wat je wilt in het leven / je doelen / je ideale leven.

Hier zijn vragen die ik mijzelf stel na iedere coaching sessie, training, workshop of voltooide taak:

  1. Wat was de essentie van de situatie?
  2. Wat was mijn intentie (welke kernkwaliteit gebruikte ik)?
  3. Wat ging goed?
  4. Wat had beter gekund?
  5. Wat wil ik in een soortgelijke situatie in de toekomst bereiken en hoe zal ik dit realiseren?

“Na iedere voltooide taak, Freek?”, hoor ik je zeggen. Dat kost heel veel tijd! Je kunt ook eenmaal per maand of na een intensieve ervaring zelf-reflecteren. Voor sommigen helpt zelfreflectie om te leren omgaan met verdriet, rouw of om zich te realiseren waarvoor zij dankbaar kunnen zijn na een bepaalde ervaring. Dit is een andere manier van loslaten.

 

Hoe reflecteer jij zelf en hoe helpt het jou? Laat mij het weten in het commentaarveld hieronder. Ik ben benieuwd!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van de voordelen van Zelfreflectie!

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annelies
Annelies
28 October 2016 08:37

Hartelijk dank Freek voor dit blog over zelfreflectie. Mij helpt het om spontaan te schrijven (vergelijkbaar met de Morning Pages van Julia Cameron). En al schrijvende vindt er voor mij ordening plaats en krijg ik inzichten die ik anders niet zo zou krijgen . En hierdoor kan ik volgende stappen nemen.

Angelika de Bree
Angelika de Bree
28 October 2016 09:48

Dankjewel Freek voor deze blog. Soms ben ik teveel opgeslokt door de dagelijkse drukte om te reflecteren. Ik hou ervan om 1 keer per week thuis te werken en terug te kijken op wat er in de week voorafgaand allemaal gebeurd is. Dat zijn de momenten waarop ik bewust nadenk (en opschrijf) wat mijn “learnings” waren. Omdat het mij niet elke week lukt een dag thuis te werken, doe ik het niet vaak genoeg, maar je blog is een motivatie om daar meer zelf discipline te ontwikkelen.