Voordelen van het leven van jouw Waarom

benefits of living your WHY Blog Zilvold Training & Coaching
6 min read

Samenvatting:
In eerdere artikelen heb ik geschreven over hoe je jouw Waarom kunt vinden, hoe een Waarom sessie eruitziet, of je Waarom kan veranderen en voorbeelden van Waarom uitspraken. Dit artikel gaat over de voordelen van het leven van jouw Waarom.

For English, click here.

Vorige week ontving ik een prachtige e-mail van een klant die een sessie met ons deed om haar eigen unieke Waarom te ontdekken. Ze schreef over de voordelen van het kennen en het leven van haar Waarom. In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Wat is een Waarom statement alweer?

Jouw Waarom is de reden om elke ochtend uit bed te komen. Het is je levensdoel, je ‘raison d’être’, of je belangrijkste doel in het leven.

Het bestaat uit 2 delen, een bijdrage en een impact daarvan op de wereld. Je hoeft geen Waarom statement te verzinnen. Het zit al in je sinds je tienerjaren. Je hoeft het alleen maar te ontdekken. Een Waarom statement is altijd positief en actiegericht.

Missie, visie versus Waarom

Jouw Waarom verschilt van een missie of een visie. Een missie richt zich vooral op bepaalde acties, vaak beperkt tot een bepaald project, doel of resultaat van een organisatie. Het resultaat wordt vervolgens vastgelegd in een visieverklaring.

Ik geloof dat een Waarom statement voorafgaat aan een missie- en visie uitspraak. Je kunt slechts één Waarom statement hebben maar verschillende missie- of visie uitspraken, afhankelijk van het bedrijf waar je voor werkt, het project dat je momenteel doet of het doel dat je voor dit komende jaar hebt. Er is niets mis met het hebben van een missie of visie. Het helpt jou en een organisatie om zich te focussen.
In het ideale geval is jouw Waarom statement in overeenstemming met de missie, visie of Waarom uitspraak van de organisatie waar je momenteel voor werkt.

Mijn Waarom is:

“Dienen door te faciliteren zodat anderen zichzelf kunnen verheffen (‘optillen’) en meer geluk en liefde ervaren.”

Misschien heb jij een vergelijkbare. Dat is geweldig (neem contact met mij op!). Het verschil zijn de gevoelens, de emoties en de energie achter onze Waarom statements. Iets dat vaak ontbreekt in een missie of visie.

Jouw voordelen:

Door mijn Waarom statement hardop te zeggen, verbind ik me rechtstreeks met mijn emoties, mijn waarden, kernkwaliteiten, mijn vreugde en liefde voor het leven. Dit helpt me met alle (leuke en minder leuke) dingen die ik wil doen, inclusief het schrijven van dit artikel. Andere voordelen zijn:

-Het maakt het gemakkelijker om eerlijk te zijn

Een van mijn sterke punten is Harmonie. Ik ben daarom geneigd om mensen om me heen te plezieren.

Een tijdje terug werd mij gevraagd ceremoniemeester te zijn voor een bepaald event. Ik stemde ermee in om het werk te doen, maar de taken werden me in een later stadium pas duidelijk.
Deze omvatten de organisatie, het beoordelen van resultaten en het aansturen van de aanwezigen. Natuurlijk zijn dit aspecten van faciliteren, maar ook heel veel andere dingen. Ik controleerde toen wat van mij werd gevraagd tegen mijn Waarom en ontdekte dat ze niet in lijn waren.
Dit gaf me het zelfvertrouwen om eerlijk te zijn en de klant teleur te stellen door te zeggen dat dit voor ons beiden geen succes zou worden. Jouw Waarom kan je helpen om eerlijk te zijn tegenover jezelf en anderen.

-Het helpt je bij keuzes

Vervolgens helpt jouw Waarom je om keuzes te maken. Keuzes in banen, relaties, loopbaanontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Voor mij zou het geen goed idee zijn om een ​​carrière in de verkoop of in productie te accepteren. Dit is helemaal niet in overeenstemming met mijn Waarom. Ik kan niet zien hoe mensen zichzelf kunnen ‘optillen’ als ik hen een abonnement voor een krant zou verkopen, leren hoe te programmeren in Python of ik voor altijd een soort gereedschap zou maken. Het zou echter een goed idee zijn om een ​​ Podcast cursus te volgen.

Nogmaals, door het te controleren met mijn Waarom zal ik de moed krijgen om keuzes te maken en om naar nieuwe kansen te zoeken.

-Het geeft je richting

Dit brengt me bij het derde voordeel dat goed van toepassing is bij het begin van een nieuw jaar. Jouw Waarom statement kan helpen als een kompas voor je de volgende stap in het leven.

Momenteel zijn mijn familie en ik bezig met het kopen van een huis. Een zeer grote beslissing voor mij omdat ik geniet van de flexibiliteit om te gaan en staan waar en wanneer we willen. Ik heb hierover nagedacht en mijn Waarom gecontroleerd met het kopen van een huis. Ik realiseerde me dat ik, door een stabiele basis te hebben, beter in staat zou zijn mijn Waarom te leven. Het extra voordeel is dat het me rust en kalmte geeft.

Als je nieuwe doelen stelt, dan kun je er voor zorgen dat deze in lijn zijn met jouw Waarom. Ik weet zeker dat je daardoor effectiever, efficiënter, gefocust maar vooral gemotiveerder bent.

Bijkomende voordelen van het leven van je Waarom zijn te vinden in mijn vorige artikelen over het vinden van je Waarom. Ga naar ‘Hoe je jouw Waarom vind’, ‘Voorbeelden van Waarom statements’, ‘Hoe ziet een WHY sessie eruit’ of ‘Kan mijn Waarom veranderen?’.

Wil je meer leren over jouw Waarom? Kom naar de workshop Help wat moet ik kiezen op 21 januari 2020 of bekijk vooraf een Webinar!

Welke voordelen ervaar jij door jouw Waarom te leven? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van het leven van hun Waarom. Je mag delen van deze blog overnemen als je de originele bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments