Voorbij perfectionisme gaan in 6 stappen

voorbij perfectionisme gaan in 6 stappen
7 min read

Perfectionisme: het streven naar een toch nooit te bereiken volmaaktheid.

                      -Nieuw Nederlands Handwoordenboek, van Dale

For English, click here.

Dit artikel gaat over perfectionisme en hoe daarmee om te gaan.

Ik heb besloten om het in één keer te schrijven en er geen dagen (of weken) over te doen, zoals gebruikelijk. Ook laat ik het niet nalezen door iemand anders voordat ik het publiceer. Vaak doe ik dit wel om er zeker van te zijn dat mijn blogs echt van waarde voor je zijn, dat ik niets vergeet of dat er geen fouten in staan.

Perfectionisme = angst

Eigenlijk gaat het bij perfectionisme om angst: angst om te falen, om af te gaan tijdens een presentatie of om afgekeurd te worden. Het resultaat is dat ik veel te lang bezig ben met onderzoek en zelfreflectie. Daarnaast leidt het af van andere taken omdat ik er telkens aan moet denken. Ik wil het artikel snel verbeteren met iets nieuws dat jou ook kan helpen (of indruk op je kan maken…).

Het andere effect is dat ik niet gefocust ben, mij zorgen maak en dat er teveel tijd in gaat zitten om iets af te maken. Soms krijg ik er stress van en kan ik slecht slapen. Perfectionisme kan leiden tot overspanning of zelfs tot een burn-out.

Is dit herkenbaar voor jou? Ik snap best dat je indruk wilt maken en een goed product wilt afleveren. Dat wil ik ook maar dat hoeft niet ten kostte te gaan van jouw gezondheid. Hieronder geef ik je 6 stappen die je kunnen helpen om voorbij perfectionisme te gaan. Hierdoor kun je je werk loslaten, creatiever zijn, meer vreugde en geluk ervaren en rustiger zijn. (lees ook: 100 manieren om meer vreugde en geluk te ervaren).

1. Perfectie bestaat niet!

De definitie in de van Dale zegt het al. De volmaaktheid is nooit te bereiken! Er zal altijd wel iets veranderen in de randvoorwaarden waardoor jouw werk niet meer volmaakt is. Gisteren hoorde ik op de radio dat er een sprinkhaan is gevonden op een schilderij (in de serie van de Olijfbomen) van Van Gogh. Het was maar een deel van een heel klein insect. Toch is het schilderij volgens sommigen daardoor minder perfect (vies!) geworden. Of niet? Ik vind dat het schilderij hierdoor juist uniek is geworden. Perfectionisme is subjectief. Wat voor mij perfect is, kan voor jou verre daarvan zijn.

2. Beheer verwachtingen

Communiceer dus met anderen in je team. De verwachtingen van je klant of collega kunnen anders zijn dan wat jij in je hoofd hebt. Voor een perfectionist is het of “perfect” of “niet-perfect”. Accepteer dat het ook een “beetje-perfect” kan zijn.

Nadat je alle randvoorwaarden en parameters van je berekening hebt gedefinieerd,  begin je meestal met je berekeningen. Het kan voorkomen dat na verloop van tijd er nieuwe informatie (of alternatieven) beschikbaar komen. Vaak betekent dit dat je opnieuw je berekening, bijlage moet maken of je rapport moet aanpassen. Overleg dit eerst met de klant, collega of projectleider.

Die aanvullende werkzaamheden hebben namelijk een effect op de tijdsplanning en het budget. Dit is zeker van belang in de nieuwe projecten op basis van het Design, Build, Finance & Maintain model.

Maak dus duidelijke afspraken over wat van je verwacht wordt en wat jij wanneer kunt aanleveren. Dat kan ook betekenen dat je hulp nodig helpt van een andere collega of meer tijd nodig hebt om iets af te ronden. Door de verwachtingen te beheren hoef je je geen zorgen te maken wat anderen ervan zullen vinden. Ze weten namelijk wat ze zullen krijgen van je.

3. Stel doelen en maak een planning (met kleine taken)

Schrijf op wat je wilt bereiken en voor wanneer. Schets een duidelijk beeld van wat jij gaat afleveren. Bijvoorbeeld: Vandaag is dit artikel voor de lunchpauze af. Ik kan nog mooie quotes vinden of een werkblad voor je maken maar om 12 uur is dit werk goed en af. Wat heel goed werkt is de 1+3+5 planning (lees ook: 12 sleutels om balans te creëren in je ingenieurscarrière).

Vaak verzanden perfectionisten in een taak omdat ze het perfect willen afronden. Als je je taak klein maakt, dan is deze ook sneller klaar en kun je verder met de volgende taak. Concentreer je die dag niet meer op de eerste taak. Zo werk je sneller en lever je ook nog goed werk af.

4. Herken de perfectionist!

Misschien ben jij de perfectionist of misschien is het iemand anders. Perfectionisme kan een gewoonte zijn dat niet goed is voor jou of het team. Vaak ben je je daarvan niet bewust. Vraag aan een collega om je erop te wijzen als je vast zit in deze gewoonte van perfectionisme. Bespreek het, maak nieuwe afspraken of ga naar stap 5.

5. Neem een pauze

Zit je vast in perfectionisme? Neem een pauze. Doe even iets anders. Maak een ommetje. Neem zo nodig een collega mee om op nieuwe ideeën te komen. (Lees ook: Tijd om op te laden!).

6. Falen, nou en?

Afgelopen jaar heb ik vaak gefaald. Zo is er weleens een foute email de deur uit gegaan, wist ik niet wat ik moest zeggen tijdens een training of hoe ik verder moest gaan in een coaching traject. Ook is mijn boek nog lang niet af en moet ik nog steeds een offerte maken voor een klant. Verder zijn er talloze offertes geen opdracht geworden. Tsja, dat is vervelend. Is dit falen? Misschien. Ik weet wel dat ik er iets van heb geleerd en dat ik het de volgende keer anders aanpak. Bijvoorbeeld door duidelijkere afspraken te maken over het te leveren product. Lees ook dit artikel: Hoe om te gaan met een gênante fout.

 

Het is nog geen lunchpauze en dit artikel is af! Ongetwijfeld kan het nog beter worden of had ik je nog meer waarde kunnen geven in de vorm van aanvullende tips. Graag doe ik dat in mijn volgende blogs.

Heb jij ook wel eens last van perfectionisme? Of ben je een perfectionist? Graag hoor ik hoe jij hiermee omgaat en welke van de bovengenoemde stappen je het meeste aanspreken (en waarom)? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe om te gaan met perfectionisme.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius
10 November 2017 08:35

Perfecte blog! Nou ja perfect …. gewoon de spijker op z’n kop! Gewoon ‘doen’ dus in plaats van je te laten verlammen door perfectie. Mooi inzicht. Dank je wel Freek.

Iric van der Have
16 November 2017 20:27

Oh wat leuk om te lezen Freek, ik ben blij dat ik dat woord niet meer ken. 😉