Voorbeelden van WAAROM statements

Voorbeelden van WAAROM uitspraken Freek Zilvold Blog
8 min read

Samenvatting: Een goede WAAROM statements van een individu of een “stam” zal mensen aantrekken die geloven wat zij geloven. Dit artikel geeft je enkele voorbeelden van WAAROM uitspraken die je inspireren om je eigen WAAROM te ontdekken zodat je meer vervulling kunt ervaren door bij te dragen en een impact op de wereld te hebben.

For English, click here.

Niet lang geleden hoorde ik een interview op de radio met een HR-manager van een grote multinational. Ze zei dat de meeste van hun nieuwe medewerkers meer geïnteresseerd zijn in het kunnen bijdragen met een nieuwe baan in plaats van een hoog salaris of geweldige secundaire arbeidsvoorwaarden.

Ik kan me voorstellen waarom mensen liever bijdragen aan het doel of WAAROM van een bedrijf. Dit geeft ze meer voldoening en ze kunnen meer vreugde ervaren. Ook denk ik dat ze meer toegewijd en loyaal zullen zijn aan het bedrijf als hun WAAROM past bij het WAAROM van een bedrijf.

In een eerder artikel heb ik uitgelegd dat je WAAROM bestaat uit een bijdrage en een impact.

De opmaak van een WAAROM statement

Jouw WAAROM is jouw doel, wie je bent, waar je voor staat of jouw overtuiging. Daarom doe je dingen die je doet en dit is van toepassing voor zowel individuen (jij) als bedrijven. Simon Sinek noemt deze ‘stammen’ omdat organisaties zonder winstoogmerk, scholen of andere openbare instellingen ook een WAAROM kunnen hebben.

In dit artikel geef ik je voorbeelden van de WAAROM van enkele bekende en misschien minder bekende stammen en individuen. De reden is om je te inspireren om je eigen WAAROM te vinden en om meer verbonden te zijn met de stam waar je voor werkt (of wilt werken).

Spotify

Spotify is een online streamingdienst voor muziek, podcasts en audioboeken (voor degenen onder jullie die het nog niet wisten …). Mijn familie en ik luisteren er met veel plezier naar want we kunnen naar elk nummer luisteren wanneer we maar willen.

In een recente (Engelstalige) podcast, vertelde oprichter Daniel EK over de missie van Spotify:

“Om de creativiteit van de mens te inspireren door een miljoen artiesten in staat te stellen om te leven van hun kunst en een miljard mensen ervan te laten genieten en er door geïnspireerd te raken”.

Wauw, dat komt aan. Terwijl ik dit artikel schrijf, luister ik naar een afspeellijst met muziek voor diepe concentratie. Een WAAROM is een uitdrukking van een emotie, een gevoel. Met het gemak hoe Daniel EK het waarom van Spotify uitdrukt, voel ik me verbonden met deze stam.

La Marzocco

La Marzocco is een bedrijf gevestigd in Florence, Italië. Ze maken espressomachines en koffiebonen malers voor cafés, restaurants en voor thuis. In het boek “Find your WHY” van Simon Sinek beschrijft hij hoe deze stam hun WAAROM ontdekte:

Wij cultiveren relaties zodat het leven van anderen rijker wordt.”

Ik geniet ervan om een goede kop koffie te drinken (vooral een caffè Sospeso) en al snel na het lezen van hun WAAROM verklaring, zag ik overal Marzocco espressomachines.

Nogmaals, deze WAAROM statement sluit aan bij mijn gevoelens. Ik geniet ervan om goede koffie te drinken met vrienden, familie, klanten of tijdens het lezen of werken. Het verrijkt mijn leven echt.

Southwest Airlines

Toen ik voor een ingenieursbureau in Californië werkte, vloog ik vaak met Southwest Airlines van Burbank naar Oakland en terug. Ik vond het erg leuk om met deze goedkope luchtvaartmaatschappij te vliegen. Het was anders, leuk en het personeel had een geweldig gevoel voor humor en was zeer servicegericht.

De WAAROM statement van Southwest Airlines is:

“We verbinden mensen met wat belangrijk is in hun leven door vriendelijk vliegverkeer”.

Wat ze doen is vriendelijke, goedkope en betrouwbare vliegreizen aanbieden om mensen te verbinden. En dat is wat een WAAROM zou moeten zijn: het moet actiegericht zijn.

Zalando

Het is niet altijd makkelijk om een ​​duidelijke WAAROM statement te doen. Bekijk deze korte video hieronder, waar Zalando’s werknemers (in het Engels, Duits en Spaans) uitleggen wat ze doen en hoe ze werken.

Nu is Zalando een modebedrijf toch? Of is het een technologiebedrijf? Je ziet dat de werknemers moeite hebben om uit te drukken wat het zo geweldig maakt om voor Zalando te werken. Ze moeten het in één woord uitleggen. Je kunt hun emotie, hun drive, hun vreugde en enthousiasme voelen maar ze worstelen met het vinden van de juiste woorden.

Wat Zalando drijft is:

“Mode opnieuw verbeelden voor het goede van iedereen”.

Dit is een buitengewoon doel. In feite bestaat het uit een bijdrage (mode opnieuw verbeelden) en een impact (voor het goede van iedereen). Het is zelfs actiegericht. Voor mij voelt het niet als een WAAROM statement. Misschien ben ik er gewoon niet mee verbonden, alhoewel ik het bedrijf en de video hierboven wel leuk vind. Een WAAROM verklaring voor Zalando die meer bij mij zou resoneren zou kunnen zijn:

“Om mode opnieuw te verbeelden door te creëren, samen te stellen, te verbeteren en te overdenken zodat iedereen ervan kan profiteren.”

Deze concept WAAROM statement is door mij gemaakt met behulp van woorden die ik op de website van Zalando heb gevonden. Zie je, het is gemakkelijk om uit te leggen wat je doet en hoe je het doet. Dit is gekoppeld aan logica en ratio. Je WAAROM is echter verbonden met emoties en gevoelens. Dit is veel moeilijker uit te drukken.

JBL

Voor dit artikel heb ik onderzoek gedaan naar bedrijven die producten maken die ik goed vind en kan waarderen. Ik heb onlangs een speaker van JBL gekocht. Zo’n klein apparaat zorgt voor een geweldig geluid dus ik heb hun website bezocht en hun verhaal gevonden:

“JBL brengt muziek tot leven op een manier die je kunt voelen. Dat is de reden waarom ons geluid de meest epische muzikanten, atleten en locaties ter wereld van energie voorziet. “

Hoewel deze WAAROM statement niet precies volgens de opmaak van een WAAROM statement is, bevat het nog steeds een bijdrage en een impact. Wat nog belangrijker is, is dat het een positieve uitspraak is. Iets wat alle WAAROM uitspraken zouden moeten zijn.

Misschien is het je opgevallen dat een WAAROM statement niet de waarden van een bedrijf bevat (bijvoorbeeld “wij respecteren het milieu”) . Dat zijn eerder de HOW’s van een bedrijf.

Andere WAAROM uitspraken

Hier zijn enkele andere WAAROM uitspraken van individuen en stammen:

“Mensen inspireren om de dingen te doen die hen inspireren, zodat we samen de wereld kunnen veranderen”.
-Simon Sinek

“Om miljoenen mensen in het echte leven over de hele wereld te verbinden, via een gemeenschappelijke marktplaats – zodat je overal kunt bijhoren”.
Airbnb

“Dienen en faciliteren zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer geluk en liefde kunnen ervaren”.
Freek Zilvold

Alle bovenstaande verklaringen vertellen je WAAROM een individu of een stam doet wat het doet. Als dat resoneert naar de klant, de werknemer of de donor, dan zullen zij degenen vinden die geloven in wat zij geloven. Ze zullen dan succesvol zijn en een impact hebben op de wereld.

Wat is het WAAROM van jouw bedrijf of van jezelf? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Ben je op zoek naar je eigen WAAROM of die van je stam? Lees hier voor meer info of neem contact met me op!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel met voorbeelden van een WAAROM statement.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Disclaimer: Ik word niet betaald om de in deze blog genoemde stammen te promoten en ik bezit geen aandelen van hen.

Heb je meer inspiratie nog? Lees meer voorbeelden van Waarom statements

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments