Voor hoger en positieve teamenergie

Zilvold Coaching & Training Blog teamenergie
8 min read

Samenvatting:
In dit artikel lees je meer over teamenergie en hoe je die kunt versterken zodat er meer teamspirit is, verantwoordelijkheid wordt genomen en het team veerkrachtig is.

For English, click here.

“Bedankt voor deze positieve energie, Freek. De buren zijn nu ook wakker”! Dat was een reactie na een nieuwe krachtige teambuilding workshop die ik vorige week met heel veel plezier gaf.

Het resultaat van deze online workshop was een team met meer verbinding en energie.

Hoe zit het eigenlijk met teamenergie? Sommige teams hebben veel energie, enthousiasme en vertrouwen. Andere teams zijn niet vooruit te branden, tonen geen initiatief of zijn te gestrest.

In april 2020 is het boek “Het boomhutgevoel” van Petra Kuipers uitgekomen. Het is een gids voor inspirerend projectleiderschap. Ik vind het een goed boek en het is met name aan te raden voor (beginnende) projectleiders, organisatie adviseurs en teamcoaches.

Verschillende staten van team energie

In het boek behandelt Petra de energie van een projectteam. Er zijn verschillende staten van teamenergie. De team energie is afhankelijk van de intensiteit en de kwaliteit van de energie. Eigenlijk is het vergelijkbaar met een batterij. Is het een nieuwe of een oude? Is het er een van de discounter die snel leeg is of is het een A-merk die het lang doet?

Volgens Bruch en Vogel (2005) is er altijd sprake van een collectieve energie en de intensiteit kan laag of hoog zijn. Daarnaast is de kwaliteit van de energie positief of negatief. In onderstaande matrix zijn de verschillende vormen van teamenergie weergegeven:

Zilvold Coaching  Training Blog teamenergie
Teamenergie matrix volgens Bruch & Vogel (2011)

Productieve energie

Teams met productieve energie zijn vaak intens en hebben positieve emoties. Er is veel (& en snelle) productie en een hoog uithoudingsvermogen. Er heerst een gezonde passie voor het werk of project en de teamleden dagen elkaar uit voor succes.

Comfortabele energie

Kenmerken van een team die comfortabele energie heeft, zijn bijvoorbeeld teams die weinig interesse hebben voor (positieve) verandering. Besluitvorming gaat heel langzaam want de teamleden zijn tevreden met de situatie hoe die nu is. Er zijn wel positieve emoties maar die zijn eerder zwak en slecht zichtbaar.

Berustende passiviteit

Deze teams zijn gefrustreerd door bijvoorbeeld onduidelijke doelstellingen, aanhoudende reorganisaties en voelen zich niet gehoord. Ze zijn teleurgesteld door beloftes die niet zijn waargemaakt. Daardoor zijn teamleden niet betrokken. Er wordt negatief gereageerd op nieuwe initiatieven of het kan ze allemaal niet meer schelen. Signalen van teamleden in een team met berustende passiviteit zijn vermoeidheid of andere kenmerken van een burn-out.

Corrosieve energie

Bij zowel een lage intensiteit en een lage kwaliteit van energie kan er sprake zijn van destructieve energie binnen een team. Denk aan bijvoorbeeld interne politieke spelletjes, grote weerstand voor verandering of veel interne concurrentie die niet bijdragen aan team- of organisatiedoelen. Er wordt hier wel hard (onder druk) gewerkt en geproduceerd maar vaak voor eigen gewin en ten koste van anderen. Kenmerken zijn een hoog verloop of dat teamleden last krijgen van een burn-out.

Hoe realiseer betere teamenergie?

Iedere organisatie wil graag teams een hoge intensiteit en positieve kwaliteit. Teams met productieve en positieve energie dus. Dat geldt niet alleen voor het management maar vaak ook voor individuele werknemers. Ik werk graag in dergelijke teams.

Volgens Bruch en Vogel (2011) is teamenergie kneedbaar en alle verschillende vormen van energie kunnen tegelijkertijd voorkomen in een organisatie.

De vraag is hoe je naar het kwadrant met productieve energie kunt komen en blijven. Zeker als je met je team in een ander kwadrant zit.

Het blijkt dat, ongeacht welk type teamenergie, je eerst moeten vertragen om te versnellen.

Meer kwaliteit

Voor een team met veel corrosieve energie betekent dat bijvoorbeeld dat geprobeerd moet worden om de negativiteit uit te faseren. Je kunt dit team het beste tot rust laten komen met een time-out. Dan is het goed om met elkaar in gesprek te gaan over de zaken die niet goed gaan en wat dat voor een effect heeft op de teamleden. Misschien is het tijd om de olifant in de kamer te benoemen. Ga na met welke handelingen gestopt kan worden. Maak tijd en ruimte voor (omgedraaide) innovatie en verandering. Een team met veel corrosieve energie kan vervolgens gezamenlijke doelen stellen, werken aan committent en werken aan trots.

Teams die vastzitten in een berustende passiviteit hebben behoefte aan het krijgen van vertrouwen. Teamleden willen graag weer betrokken raken en dat kan door ze verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun werkhouding door bijvoorbeeld werkafspraken te maken. Ook hier zul je tijd moeten nemen voor verandering.

Meer intensiteit

Het andere team dat te maken heeft lage energie intensiteit maar een hoge kwaliteit aan energie is het team met de comfortabele energie. Teamleden snakken enthousiasme en inspiratie om ze aan te zetten tot productieve energie. Deze teams kunnen worden geholpen met een uitdaging en een urgentie. Daarbij is het van belang dat er vertrouwen wordt geschapen dat deze uitdaging overwonnen kan worden. Nog beter is om dit team de kans te geven om iets succesvol en moois te creëren. Iets dat in lijn is met de waarden, het waarom en ambitie van het team en de organisatie.

Tenslotte heeft een team met productieve energie ook aandacht nodig. Zij kunnen wel degelijk terugvallen naar de andere kwadranten van de energie matrix. Zij hebben ook behoefte aan een pauze, een betere verbinding met elkaar en de zingeving, de doelen of de (geneste) Waarom van de organisatie.

De rol van de teamleider

Zoals eerder beschreven is teamenergie een collectieve energie. Het is de som van alle teamleden. Als teamleider hoef je niet een constante (enthousiaste) aanjager te zijn of iemand te zijn die altijd positief is. Dan zal jouw batterij opgaan. De teamleider stelt samen met het team doelen, checkt vaak in, neutraliseert corrosieve energie, helpt anderen groeien en doet wat hij/zij zegt.

Het gaat erom dat je de energie van jouw team beheert. Om jouw team naar een niveau met hogere energie intensiteit en kwaliteit te helpen en te houden, kun je het volgende doen:

WHY sessie

Door een WHY sessie voor jezelf of met je organisatie te volgen, achterhaal je de Waarom. Jouw unieke waarom is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Als deze duidelijk is worden keuzes makkelijker, is er meer enthousiasme en energie voor je werk, klant en product. Klik hier voor meer informatie over het ontdekken van de Waarom voor jezelf of voor je organisatie.

Teambuilding workshop

Volg als afwisseling met je team een nieuwe (online) energieke workshop voor meer verbinding, plezier en zelfvertrouwen. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Hoe sterk de status van de verschillende energieën in jouw organisatie? Welke is dominant vandaag? Hoe beheer jij de kwaliteit en de intensiteit van de energie in een team? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over teamenergie. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Het Boomhutgevoel, Petra Kuipers
Fully Charged, Heike Bruch en Bernd Vogel

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments