Voel jij je veilig (in jouw team)?

Veiligheid Blog Zilvold Coaching & Consulting
6 min read

Samenvatting:
Wat kun jij, teamleider of teamlid, doen voor meer veiligheid binnen een team? Praten over veiligheid is niet genoeg. Acties en het aanleren van nieuw gedrag en gewoonten zijn essentieel voor meer psychologische veiligheid binnen een team. Zo kunnen mensen zich thuis voelen en meer plezier hebben om hun werk effectief en doelgericht te kunnen doen.

For English, click here.

De aanleiding voor dit blog is een verhaal dat ik onlangs hoorde en dat mij raakte. Binnen een team was er iemand die ergens tegenaan liep. Dat was al een tijdje zo maar ze durfde het niet te bespreken binnen de groep. Op een gegeven moment moest ze er wel over praten en met tranen in haar ogen vertelde ze waar ze mee zat. De groep was verbaasd en had het niet zien aankomen. Het bleek een groot misverstand te zijn maar de andere teamleden werden zich ook bewust van hun eigen gedrag en het effect daarvan op anderen. Gelukkig is het goed afgelopen.

Je zou het niet verwachten maar soms voel ik me ook soms niet veilig in een groep. Hoe zou dat komen? Misschien is het omdat ik niemand ken, of omdat ik niet erkend wordt, of omdat er een paar schreeuwerige dominanten teamleden zijn. Of misschien is het omdat ik me niet kwetsbaar durf op te stellen.

Psychologische veiligheid binnen een groep leidt in mijn beleving tot meer verbinding, erkenning, meer effectiviteit en meer plezier.

De vraag is echter hoe jij als teamleider of als teamlid kan bijdragen voor meer psychologische veiligheid binnen een groep.

Mijn technieken

Sinds 2014 coach ik en train ik professioneel. Voor meer veiligheid zeg ik dan dat alles wat wordt gezegd, de ruimte waar we zijn niet verlaat. Voor een op een sessies of met kleine groepen kan dat makkelijk. Voor groepen van 300 personen is dat niet altijd evident voor alle aanwezigen. Tijdens dergelijke teambuildingsessies, zeg ik dan “niets is fout; alles is goed’.

Begin

Als jij als leider meer veiligheid wil creëren in een team, dan is het aan jou om het voortouw te nemen en erover te praten. Dan kun je zeggen dat jij waarde hecht aan veiligheid en dat je de teamleden uitnodigt om te zeggen wat ze willen zeggen en dat de mensen zich kwetsbaar op mogen stellen. Misschien is het een goed idee om zelf te beginnen om een gevoel, een aanname of een observering te benoemen.

Dat lijkt op het benoemen van de olifant in de kamer. In dit artikel vertel ik je hoe dat het beste kunt doen, ook als je lid bent van een groep of team.

Bespreek wat veiligheid is voor de groep

Veiligheid is naast autonomie, erkenning en commitment een essentieel onderdeel van team context. Het zijn randvoorwaarden die ervoor zorgen dat een team productief en effectief is.

Teams kunnen eigen definities hebben van veiligheid. Dat kan liggen aan hoe lang een team al bestaat. Bij teams die al lang samenzijn is bepaald gedrag of zijn de gebruiken vanzelfsprekend. Zo zal veiligheid in de bouwkeet anders zijn dan in de overdrachtsruimte van een zorginstelling.

Bespreek met het team wat veiligheid inhoudt. Is dat dat je altijd alles kunt zeggen (zeker als het spannend is)? Of dat jij geaccepteerd wordt voor wie je bent? Dat er vertrouwen is (en hoe we dit kunnen versterken)? Wie is er verantwoordelijk voor veiligheid?

Hoe veiligheid waarborgen

De volgende stap is dan dat jullie afspreken hoe je de veiligheid kan waarborgen. Het blijft namelijk niet bij woorden maar ook acties zijn essentieel om veiligheid in een team te blijven houden. Als teamleider kun je nieuwsgierigheid van teamleden omarmen, een gezond conflict niet uit de weg gaan of teamleden een podium geven zodat ze van zich kunnen laten horen. Hiermee zal er zeker meer betrokkenheid zijn van de teamleden voor een project, doel en de organisatie.

Bij het waarborgen van veiligheid gaat het dan ook om het aanleren van nieuw gedrag en gewoonten die veiligheid ondersteunen. Dit veilige gedrag zal onveilig gedrag gaan vervangen. In dit artikel vertel ik je hoe je nieuw gedrag kunt aanleren. Een voorbeeld is het vervangen van vaste rollen met wisselende, flexibele rollen binnen een team. Een ander voorbeeld is dat het team vrijheid krijgt om zelf doelen te bepalen in plaats van doelen die opgelegd zijn vanuit het hoger management.

Veiligheid voor betere team prestatie

Ik ben er van overtuigd dat als er meer draagvlak is en gedrag is voor psychologische veiligheid binnen een team, dat er ook meer positiviteit, optimisme, werkplezier is en dat het team sneller en beter doelen behaalt. Het is daarom essentieel om aan te geven en te bespreken waarom veiligheid binnen een team nodig is en hoe het kan helpen om verder te komen, om doelen te behalen en het Waarom van een team in stand te houden.

Hoe draag jij bij voor meer psychologische veiligheid binnen een team? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over psychologische veiligheid binnen een team. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
Iric van der Have, Wat is teamcontext?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments