Vind jij het moeilijk om “NEE” te zeggen?

Blog Zilvold Coaching & Training on saying NO
9 min read

Samenvatting: Dit artikel legt uit waarom we het moeilijk vinden om iets af te wijzen en het geeft je enkele technieken om het gemakkelijker te maken om “NEE” te zeggen.

For English, click here.

Je kunt het artikel ook hier luisteren!

Ik vond het altijd moeilijk om ‘NEE’ te zeggen tegen mijn collega’s, baas, klanten en vrienden. Ik moet toegeven dat ik het soms nog steeds niet makkelijk vind maar het is niet zo moeilijk meer. Er is minder schuldgevoel, stress of angst.

Wil jij dat ook? Dit artikel is bedoeld voor mensen die het moeilijk vinden om ‘NEE’ te zeggen. Het legt uit waarom we het moeilijk vinden om “NEE” te zeggen en hoe we het gemakkelijker kunnen maken.

Relaties

Sinds het begin der tijden zijn relaties tussen mensen uiterst belangrijk geweest omdat we een sociaal dier zijn. De meesten van ons zijn op zoek naar een connectie, willen bij een groep horen en willen opgenomen worden. Onlangs hoorde ik iemand de drie grootste angsten die we in het leven hebben noemen: angst voor succes, faalangst en angst voor oordeel. Door “NEE” te zeggen, kunnen we bang zijn dat mensen over ons oordelen, dat ze ons minder leuk zullen vinden en dat wij hen teleurstellen.

Mensgericht gedrag

Dit is vooral het geval als je mensengericht gedrag hebt (zoals ik). We willen graag anderen ondersteunen en zorgen voor goede relaties. Stabiliteit en harmonie zijn belangrijke waarden voor ons. Door “NEE” te zeggen, neigen we ertoe te denken dat we niet meer in overeenstemming zijn met onze waarden. Dit kan tot angst en frustratie leiden. Weet jij wat jouw voorkeursgedrag is in communicatie met anderen? Lees dit artikel!

Gemiste kans

En dan is er de kans die je misschien mist als je “NEE” zegt. Misschien zullen mensen je niet opnieuw vragen nadat je hun aanbod of vraag hebt afgewezen.

Stress

Dit kan allemaal tot stress leiden. In een artikel in de krant van vandaag staat dat stress de oorzaak is van een enorme crisis. Een van de redenen daarvoor zijn de vele keuzes die we iedere dag moeten maken. Dit betekent te kiezen voor iets en “NEE” te zeggen tegen iets anders. En toen we “JA” zeiden tegen het een of meerdere dingen, willen we het goed doen. Eigenlijk willen we het perfect doen omdat je niet wilt falen en je dat goede imago van een ‘can do’ persoon wilt behouden. Geen wonder dat mensen gestrest raken of een burn-out krijgen als ze dit dag na dag doen. Een nieuwe manier van leven zou eenvoudigweg kunnen zijn om niet te reageren op alle impulsen (nieuws, sociale media, mail, telefoon, …) en ‘NEE’ durven te zeggen.

Manieren om “NEE” te zeggen

Het hangt natuurlijk allemaal af van waar je “NEE” tegen zegt. In sommige gevallen is het gemakkelijker (bijvoorbeeld ‘NEE’ tegen een straatverkoper te zeggen) en soms is het moeilijker (een promotie afwijzen).

Dus, hoe zeg je “NEE”? Hier zijn enkele tips voor op kantoor of thuis.

Kies je taal

Hoe ga je je baas of collega benaderen? Dat kan afhangen van hun eigen communicatiestijl. Als de andere persoon consciëntieus is, kun je je gesprek beter goed voorbereiden met feiten. Als hij of zij dominant is, begin dan meteen met “NEE” te zeggen zonder het “N” woord te vermijden. Mensen die meer op harmonie zijn gericht, kunnen op een vriendelijke, persoonlijke manier worden benaderd, waarin je het belang van de relatie uitlegt en hoe je dit wilt behouden.

Tijdens een gesprek met je baas of met iemand van wie de communicatiestijl niet duidelijk voor is jou, kun je beter neutraal blijven en praten over de voordelen voor het bedrijf (en het geheel). En maak er geen persoonlijk probleem van.

Zeg “Bedankt”

Bedank de persoon dat hij of zij naar jou is gekomen met het verzoek. Bedank zelfs je baas die je al tien taken gaf die ochtend. Ze hebben moeite gedaan om contact met je te maken.

Controleer prioriteiten

Als je al vol met werk zit, laat je collega’s of baas het dan weten en vraag welke taak het eerst moet worden gedaan en welke taak iets langer kan wachten. Het is belangrijk om dit gesprek voor te bereiden. Wat je kunt doen is 4 categorieën maken van al je taken: niet urgent – niet belangrijk, urgent – niet belangrijk, niet urgent – belangrijk, urgent – belangrijk.

Zorg voor alternatieven

Dus als er te veel taken in de categorie urgent – belangrijk zijn, heb je alternatieven nodig:

-Is de taak echt belangrijk en urgent? Door een taak opnieuw te evalueren, kun je tot de conclusie komen dat een taak urgent is maar niet belangrijk lijkt om op dit moment te worden opgelost.

-Is er een andere collega / afdeling of bedrijf die deze taak kan uitvoeren? Besteed het uit! De kans is groot dat je dan productievere taken en taken kunt uitvoeren die je meer energie geven.

– Hebben ze het echt nodig aan het einde van de dag? Dit is vergelijkbaar met het controleren van prioriteiten, maar door te ontdekken dat een rapport pas de volgende dag na de lunch wordt gelezen geeft je meer tijd om het voor te bereiden (en een meer urgente en belangrijke taak te doen). Dus check of je het later kunt doen door contact op te nemen met je collega, baas of klant.

Onderhandel

Probeer te onderhandelen om een ​​taak op een later tijdstip uit te voeren of dat een collega een bepaalde taak overneemt. Je kunt een tegenaanbieding doen om een ​​bepaalde taak nu te doen en dat je collega iets anders doet. Bijvoorbeeld: “Ik kan deze berekeningen nu voor je doen als jij de resultaten in grafieken kunt presenteren”.

Vertel wat je wilt en waarom

Ik zei vaak “JA” omdat ik anderen niet teleur wilde stellen. Toen kwamen er een hoop taken en acties naar mij toe die ik eigenlijk niet wilde of die me helemaal geen energie gaf. Ze maakten me ongelukkig!

Ik ontdekte dat door mijn WAAROM te kennen, mijn doel en mijn bijdrage en het effect ervan op de wereld te kennen, ik gemakkelijker “NEE” kan zeggen. Als een bepaalde kans niet in overeenstemming is met mijn WAAROM, dan zal er geen bijdrage zijn en zal het mij niet helpen mijn doel na te behalen. Zelfs voor mij als een mensgericht persoon die waarde hecht aan harmonie en relaties is het dan eenvoudig om “NEE” te zeggen.

Als een kans in overeenstemming is met mijn WAAROM, dan weet ik dat ik er energie, inspiratie en vreugde voor zal krijgen. Gewoon, omdat het in overeenstemming is met mijn waarden, principes en waar ik voor sta. Lees dit artikel over hoe ook jij je WAAROM kunt ontdekken!

Zeg nogmaals “Bedankt”

Dit is een ander “bedankje” dan hierboven vermeld. Het is eigenlijk “NEE, dank je”. Het is belangrijk om dit duidelijk te zeggen (en met een glimlach).

“NEE” zeggen is hoeft niet hardvochtig te zijn. Misschien kun je nu geen taak doen, maar zeker wel op een later tijdstip. Het moet voor mensen (die taakgericht gedrag hebben) duidelijk zijn dat je niet kunt doen wat je werd gevraagd. Waarom? Omdat er te veel taken zijn, er geen alternatieven zijn of dat het niet in overeenstemming is met jouw WAAROM.

Uit ervaring kan ik zeggen dat “NEE” zeggen niet moeilijk meer is. Ik weet zeker dat dit nieuwe gedrag zal leiden tot een leven met meer rust, duidelijkheid, meer energie en vreugde.

Wat zijn jouw manieren om “NEE” tegen iets te zeggen? En waarom zou jij “NEE” zeggen tegen een geweldige kans? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen of luisteren tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over over hoe en waarom “NEE” te zeggen.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments