Vier andere manieren om “Nee” te zeggen

Zilvold Coaching & Training Blog
7 min read

Samenvatting:
Heb jij moeite om “nee” te zeggen? Ik wel. In deze blog deel ik een techniek met je die kan helpen om vriendelijke en duidelijk “nee” te zeggen zodat jouw relaties goed blijven en dat je je er niet schuldig over hoeft te voelen.

For English, click here.

Bij het zeggen van “nee”, heb ik soms het gevoel dat ik iemand afwijs en teleurstel. Daar kan ik me schuldig, angstig en verdrietig over voelen. Natuurlijk weet ik dat als ik “nee” tegen iemand zeg in feite “ja” tegen mezelf zeg. Ook weet ik dat als ik “ja” blijf zeggen, ik heel veel moet doen en daardoor onrustig of in paniek kan geraken. Er blijft dan weinig tijd over voor wat ik echt wil doen. Herken jij dat ook op kantoor of thuis en vind je het ook moeilijk om “nee” te zeggen?

Deze techniek kan helpen om op een vriendelijke maar duidelijke manier nee te zeggen. Het is afkomstig uit het boek “Never Split the Difference” van Chris Voss. Een absolute aanrader voor iedereen die beter wil leren onderhandelen en met conflicten leren om te gaan (thuis en op kantoor).

Ik vind het behoorlijk bot om zomaar “nee” te zeggen. De techniek van Chris Voss zal niet abrupt een onderhandeling, conflict of een bespreking beëindigen. Het komt het erop neer dat je vier keer “nee” zegt voordat je daadwerkelijk dat woord uitspreekt. Je zegt “nee” op een manier dat de andere partij tegen zichzelf gaat opbieden en meer empathie voor je krijgt.

1e “Nee”: Vraag om hulp

Stel je voor dat je belt om je een bepaald product wil verkopen dat je eigenlijk niet wil. Laatst overkwam het mij met een aanbieding voor een nieuw zakelijk internet abonnement. Ik wilde het niet want het was bijna 2 keer zo duur als mijn huidige abonnement en ik heb geen goede ervaringen met nieuwe internetabonnementen. Bij mij is er dan altijd een periode dat ik geen internet heb tussen de twee aansluitingen.

Wat je kun doen is om hulp te vragen. Je laat de ander oplossingen vinden voor je probleem door te vragen hoe je iets moet doen In mijn geval is dat: “Wij werken vaak thuis en we hebben altijd internet nodig. Wat moet ik doen als ik toch een dag geen internet heb? “ of “Wij hebben een budget voor internet (thuis of op kantoor). Hoe moet ik een verdubbeling van de kosten verantwoorden?”. Als je dit goed doet dan zal de andere je helpen met je keuze of hij/zij komt met een beter voorstel.

2e “Nee”: Dit gaat niet werken voor mij

Eigenlijk ben je aan het onderhandelen door om hulp te vragen en je hebt niet echt “nee” gezegd. Ik had bijvoorbeeld moeite met het feit dat ik een abonnement van 3 jaar aan zou gaan. De verkoopster bood me aan om een abonnement voor 1 jaar te nemen maar dan zouden de kosten weer iets oplopen. Voor mij was dat niet onderhandelbaar.

Als je dus klaar bent met onderhandelen of je wil eigenlijk niet onderhandelen, zeg dan het volgende: “Dat is een heel gul aanbod. Het spijt me maar dit wordt het niet voor mij”. Het is een mooie manier om “nee” te zeggen en je zorgt ervoor dat er niet nog een tegenbod komt. “Het spijt me” is een vriendelijke manier om “nee” te zeggen en zorgt voor empathie.

3e “Nee”: Dat kan ik niet doen

Het kan voorkomen dat de andere partij dan toch nog aandringt. Vervolgens kun je zeggen “Het spijt me. Ik ben bang dat ik dat niet kan doen”. Dit is wat meer direct. Door te zeggen dat je iets niet kan, is er meer empathie voor jou.
Ik kan echt niet het budget voor internet verdubbelen. Probeer dat maar eens goed te praten bij je baas of je partner thuis.

4e “Nee”: Het spijt me, nee

Ten vierde kun je zeggen “het spijt me, nee”.  Je zegt dan voor het eerst “nee”. Als je dit goed doet, komt het helemaal niet negatief over.

Nee

Als dit nog steeds niet werkt dan kun je altijd nog gewoon “nee” zeggen. Zorg er in dit geval voor dat het geen harde “NEE!” is. Je zegt (of herhaalt) dan “nee” op een zachte sussende manier.

Ik heb nu al een paar keer op een succesvolle manier “nee” kunnen zeggen zonder dat dit de relatie negatief beïnvloedde of dat ik mij er schuldig of slecht over voelde. Jij kunt het ook toepassen als je baas met nog meer werk komt, als een klant belt voor een grote offerte die hij/zij over een uur wil hebben of als je kind graag laat op wil blijven. Met name stap 1 zal je dan goed kunnen helpen.

Jouw Waarom maakt het makkelijker om “nee” te zeggen

Het kan nog makkelijker zijn om “nee” te zeggen als jij jouw Waarom kent. Jouw Waarom is jouw bijdrage en de impact daarvan op de wereld. Het is altijd positief en actiegericht. Voor mij is er energie, enthousiasme en goesting als ik kies voor mijn Waarom. Als ik voor een keuze kom te staan die negatief en passief is en niet binnen mijn Waarom past, dan is het makkelijker om nee te zeggen. Het is natuurlijk geen excuus om geen moeilijke of tijdrovende taken te hoeven doen want soms zijn die juist wel nodig om je Waarom te kunnen leven. Lees meer daarover in mijn blog “Voordelen van het leven van jouw Waarom”.

Wil jij ook jouw Waarom ontdekken? Of wil jij als bedrijf ook “nee” kunnen zeggen tegen aanbiedingen of mogelijkheden? Ontdek dan nu jouw/jullie Waarom. Dat kan face to face maar ook online. Neem snel contact met mij op voor meer informatie of een (kennismaking)sessie.

Hoe zeg jij “nee”? Hoe doe jij dat op een vriendelijke en respectvolle manier? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je “nee” kunt zeggen. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron: Never Split the Difference, Chris Voss

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments