Verbeter je leven door effectief je gedrag te veranderen

Zilvold Coaching & Training Blog Behavior
9 min read

Samenvatting:
Dit artikel gaat over een model dat je kan helpen om je gedrag en gewoonten te ontwerpen. Het model is gebaseerd op drie elementen: een prompt, motivatie en bekwaamheid. Ze kunnen je helpen een gedrag of gewoonte te creëren of aan te passen, zodat je effectiever en succesvoller kunt zijn en meer voldoening in het leven kunt ervaren.

For English, click here.

Iets meer dan een jaar geleden miste ik een dringend telefoontje dat mijn leven veranderde. Daarom ging heel vroeg in de ochtend ging de deurbel. Ik sprong uit bed en trof mijn zus aan de deur. Haar ogen waren rood en ze vertelde me dat onze vader eerder op de avond was overleden.

Ik kon niet geloven dat ik dat telefoontje had gemist! Sindsdien zorg ik ervoor dat mijn telefoon in de buurt is als ik naar bed ga.

De reden voor deze nieuwe gewoonte was, dat ik ervoor wil zorgen dat dierbaren mij kunnen bereiken als het dringend is.

Helaas heeft deze nieuwe gewoonte enkele nadelige effecten. Als ik mijn telefoon naast mijn bed heb, check ik het vlak voordat ik ga slapen en direct nadat ik wakker ben geworden. Ik kwam erachter dat deze nieuwe gewoonte van invloed is op mijn slaap (ik heb meer moeite om in slaap te vallen) en mijn ochtendroutine (ik verlies de tijd uit het oog wanneer ik door mijn telefoon scrol).

Sommige gewoonten en gedragingen helpen je om succesvoller te zijn en andere niet. Ik weet zeker dat jij goede gewoonten hebt, zoals sporten, vroeg naar bed gaan, een dagboek schrijven of een takenlijst voor de dag te maken. Dan ben ik ervan overtuigd dat je (ook) slechte gewoonten hebt, zoals uitstelgedrag bij het starten van dat project of het bellen van die klant, te veel chocolade eten en ‘s avonds laat nog een andere aflevering van je favoriete tv-programma kijken.

Het FOGG Gedragsmodel

Onlangs ontdekte ik het FOGG-gedragsmodel van BJ FOGG, Ph.D. Hij beschrijft het model in zijn boek ‘Tiny Habits’. Ik hou van modellen of life-hacks, vooral als ze worden ondersteund met bewijs. Dit model kan je helpen je huidige gewoonten of gedrag te begrijpen, zodat je ze kunt veranderen zodat je effectiever, succesvoller en gelukkiger kunt zijn. Het model helpt je ook om nieuwe ondersteunende gewoonten te creëren die je kunnen helpen om je doelen te bereiken. BJ FOGG gebruikt liever de termen aspiraties (verlangens) of resultaten (die meetbaar zijn) in plaats van doelen die volgens hem ambivalent zijn.

Door met veel mensen te werken en op basis van onderzoek ontdekte BJ FOGG dat gedrag of gewoonten uit 3 elementen bestaan:

Gedrag = Motivatie + Bekwaamheid + Prompt

Al het gedrag is gebaseerd op motivatie, een bekwaamheid om te handelen en een prompt (aanleiding).

Laten we naar mijn nieuwe, onproductieve gedrag kijken: ‘s avonds en’ s ochtends door mijn telefoon heen scrollen.

De prompt is als ik naar bed ga of wakker wordt.

De motivatie om mijn telefoon te controleren is hoog omdat ik (moet toegeven) dat ik (ook) kick op nieuws of likes / reacties op mijn online berichten. Ik heb ontdekt dat ik me goed begin te voelen vanwege het dopamine-effect in mijn lichaam. Ja, ik heb een motivatie om me goed te voelen.

Wat betreft de bekwaamheid, het is gemakkelijk om mijn telefoon te ontgrendelen, en de verschillende feeds te bekijken.

Met een hoge motivatie en een eenvoudige handeling is het gedrag gemakkelijk uit te voeren. Dit is anders voor andere dingen zoals het doen van klussen aan het huis (nog steeds een hoge motivatie maar moeilijk om te doen), het maken van een nieuwe website (middelmatige motivatie en moeilijk om te doen) of het bellen van een klant (lage motivatie maar gemakkelijk om te doen).

Je kunt het model weergeven in een grafiek met op de horizontale as de bekwaamheid en op de verticale as motivatie. Gedrag laat zich zien als de prompt, motivatie en de bekwaamheid samenkomen. Motivatie kan laag of hoog zijn en de bekwaamheid is of het moeilijk of gemakkelijk is om een gedrag te laten zien.

Zilvold Coaching & Training Blog Gedrag

Wanneer is een gewoonte succesvol en wanneer niet?

Wat bepaalt of een gewoonte of gedrag succesvol is of niet, is de positie ten opzichte van de actielijn. Dit is een curve in de grafiek die verticaal gaat wanneer het gedrag moeilijk uit te voeren is, en horizontaal wanneer de motivatie laag is.

Wanneer je je boven de actielijn bevindt als er een prompt is, dan zal je het gedrag of de gewoonte laten zien (daar ben je succesvol in het vertonen van het gedrag). Wanneer je je onder de actielijn bevindt, doe je dat niet (dan faal je met je gedrag).

In de onderstaande grafiek zie je waarom het mij lukt om ‘s ochtends en’ s nachts op mijn telefoon te scrollen. Nogmaals, er is een hoge motivatie en het is gemakkelijk om te doen. Wat betreft acquisitie, er is matig tot een lage motivatie en voor mij is het moeilijk om te doen.

Zilvold Coaching & Training Blog Gedrag

Het model kan je helpen je gewoonten aan te passen, zodat je je kunt onthouden van die gewoonten die je niet helpen om voldoening in het leven te vinden. Zo kun je beginnen met dat gedrag dat je helpt om effectiever, succesvoller, krachtiger en misschien liefdevoller te zijn.

Aan het scrollen op mijn telefoon kan ik niets doen op het gebied van motivatie. Dit blijft hoog omdat ik graag op mijn telefoon scrol. Ik kan het trouwens moeilijker maken door de wifi en mobiele data van mijn telefoon uit te schakelen. Ik kan ook het belvolume heel hard instellen en mijn telefoon beneden leggen.

Voor meer acquisitie kan ik mezelf meer motiveren om me voor te stellen dat ik opgetogen ben met een nieuwe klant en door iets kleins te doen dat me kan helpen meer klanten te krijgen. Dat kan zijn door een klein briefje te sturen via mail, LinkedIn of email, iemand te bellen of een post op social media te plaatsen.

Drie handige vragen om met gewoonten om te gaan

Als je worstelt met jouw gewoonten (of die van iemand anders), kun je meer inzicht krijgen in wat je kan doen door deze drie vragen te beantwoorden:

  • Wat is de prompt (aanleiding) om het gedrag uit te voeren?
  • Wat is mijn of de bekwaamheid van iemand anders om het gedrag te doen?
  • Ben ik of is de ander gemotiveerd om het gedrag te laten zien?

In zijn boek “Tiny Habits” biedt BJ FOGG je een uitstekende methode om je gedrag verder te ontwerpen en gedrag met hoge impact te vinden, om jezelf en anderen te helpen. Ga voor meer informatie over het gedragsmodel naar www.behaviormodel.org of lees het boek.

Ik moedig je aan om een ​​gewoonte of gedrag te kiezen en dit in de grafiek weer te geven. Door de motivatie en de bekwaamheid om deze gewoonte uit te voeren op te sporen, kan deze methode je helpen inzicht te krijgen in wat je kunt doen om succesvoller te zijn. Dit kan door de motivatie en je bekwaamheid aan te passen.

Is jouw gedrag in lijn met jouw Waarom?

Ik geloof dat gewoonten en gedrag ook gemakkelijker zijn om mee om te gaan als je je Waarom hebt ontdekt. Jouw Waarom helpt je bij het maken van keuzes (in bijvoorbeeld gewoonten) zodat je effectief kunt bijdragen aan deze wereld. Iets doen dat in overeenstemming is met mijn Waarom heeft betrekking op een sterk gevoel van geluk, vervulling en liefde. Dat kan door mezelf af te vragen of een bepaalde gewoonte of gedrag (zoals geen klanten bellen) in lijn is met mijn Waarom. Het is gemakkelijker om effectief gedrag te vertonen (die klant bellen), omdat ik daardoor kan dienen door te faciliteren, zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer voldoening vinden in het leven.

Wil je jouw Waarom ontdekken? Neem contact met mij op via onderstaande link. Waarom sessies kunnen nu ook online worden gedaan via Zoom of Skype. Wil je eerst iets meer lezen over het vinden van jouw Waarom? Lees dan dit artikel!

Hoe verander jij effectief gedrag om je leven te verbeteren? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over gedrag en gewoonten. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bronnen vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
“Tiny Habits”, BJ FOGG

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments