Verander jouw problemen in opstapjes

Zilvold Coaching & Training Blog
7 min read

Samenvatting: We leven in drukke en stressvolle tijden. Daarom reageren we soms te snel reageren op onze moeilijkheden, problemen of uitdagingen. Dit artikel gaat over het veranderen van deze problemen in opstapjes zodat je verder kunt komen.

For English, click here.

Een parabel

Er was eens een reiziger die ‘s avonds laat naar een herberg liep om daar de nacht door te brengen. Het was een lange dag geweest en hij had een flink eind gelopen.

Toen het donker werd, zag hij de gastvrije lichten van de herberg die niet ver meer was. Zijn voeten waren moe en hij slofte voort. Plotseling zag hij een slang aan de kant van de weg liggen. Hij was erg geschrokken en bang. Zijn hart klopte en hij durfde geen lawaai maken omdat de slang zo dichtbij was.

Hij was niet in staat was om voor hulp te roepen en daarom besloot hij naar de herberg te rennen. Hij droeg een mantel waardoor het niet gemakkelijk was om snel te gaan. Gelukkig kwam hij al snel en veilig aan bij de herberg. Hij gooide de deur dicht en hapte naar lucht toen hij de herberg binnenkwam. De andere gasten keek hem aan en een bezorgde herbergier liep naar hem toe en vroeg wat er was gebeurd. De reiziger vertelde over de slang en hoe die hem enorm had laten schrikken.

“Nou, nou mijn beste heer”, zei de waard. “We hebben geen slangen in dit deel van het land. Je moet zeker zijn getroffen door een zonnesteek”. “Nee! Het was een slang! “, zei de reiziger resoluut. De waard gaf hem wat water en nodigde hem uit om terug naar buiten te gaan om de slang te zoeken.

Om de reiziger gerust te stellen, bood de waard aan om een stok en een lamp mee te nemen. Ze gingen naar buiten en weldra naderden ze de plek waar de reiziger de slang kort daarvoor had gezien. En er was zeker iets opgerold aan de kant van de weg. De waard wandelde er met zelfvertrouwen naartoe terwijl de reiziger voor de veiligheid achter bleef. De herbergier bukte zich, raapte iets van de grond en liep naar de reiziger toe.

“Kijk!”, Zei de herbergier, “je hebt een stuk touw voor een slang aangezien!”. Opgelucht keerde de reiziger terug naar de herberg voor een maaltijd en een goede nachtrust.

Ik heb dit verhaal aangepast. Het is oude parabel uit het Oosten en het leert ons een waardevolle les.

Het gaat om perceptie

Tijdens onze drukke dagen verwarren we de werkelijkheid vaak met onze eigen onwetendheid. We zien iets totaal anders dan wat iemand feitelijk doet of zegt. Onze eigen onwetendheid kan zich manifesteren door onrust, angst of een snel oordeel. Dit laatste is vaak het resultaat van ons drukke leven met veeleisende bazen, klanten of familieleden. We reageren dan vaak op basis van onze gevoelens en emoties.

9×4

Ik kreeg ooit een e-mail van de secretaresse van de algemeen directeur van het ingenieursbureau waar ik ooit voor werkte. Het was een uitnodiging om hem de volgende ochtend in zijn kantoor te spreken. Het onderwerp van de e-mail was “voortzetting 9×4”. Ik snapte niet helemaal waar het over ging dus begon ik te denken : “Wat heb ik fout gedaan?”, “Word ik ontslagen?”, “Wat wil hij?”. Misschien herken je dit gevoel als het je niet duidelijk is waarom je naar je baas moet komen voor een gesprek.

De volgende ochtend was ik behoorlijk nerveus toen ik het kantoor binnenkwam. Mijn lijnmanager was al binnen. “Oh, oh!”, nu werd ik echt ongerust. “Wat is er in godsnaam aan de hand?”. Beiden waren nogal ongedwongen en ik kreeg een kop koffie aangeboden. Het bleek dat ze mijn werktijden wilden veranderen en dat ik meer salaris zou krijgen!

Weet je, ik maak me wel eens zorgen. Ik had mezelf kunnen afvragen of er een reden was voor mogelijke problemen of kunnen reflecteren of ik daadwerkelijk iets fout had gedaan. De verwachting van iets slechts is als het zien van een slang.

Een hoger gezichtspunt

Als je een slang ziet, stop dan, drink een glas water en haal diep adem. Denk nu vanuit een hoger gezichtspunt na over de situatie. Stel je voor dat je nu een lamp hebt om wat licht op de situatie te werpen.
De algemeen directeur was eerst mijn lijnmanager en ik vond het altijd leuk om met hem samen te werken. Er was absoluut geen reden om bang te zijn. Blijf diep ademen en zie het touw! Probeer de ware oorzaak van de angst, het probleem of de moeilijkheid te vinden in plaats van je zorgen te maken of snel te reageren op een situatie.

De parabel gaat verder!

Ik heb onlangs ontdekt dat het verhaal verder gaat! Welnu, nadat de waard het touw had opgepakt, gaf hij het touw aan de reiziger. Ze lachten nu allebei en ze keerden terug naar de herberg voor een maaltijd en een goede nachtrust. De volgende ochtend werd de reiziger wakker.
Naast zijn bed lag het touw op de grond. Hij kwam uit bed en trok zijn mantel aan. Nu had hij een touw voor rondom zijn middel. Dit zou voorkomen dat zijn mantel af zou vallen en nu kon hij gemakkelijker bewegen!

Omdat mijn vorige lijnmanager nu de algemeen directeur was, zag ik hem niet meer zo vaak omdat hij andere verantwoordelijkheden had. Ik miste zijn aanwezigheid, zijn geweldige manier om projecten te beheren en met creatieve oplossingen te komen. In plaats van bezorgd te zijn over wat er de volgende ochtend zou komen, kon ik me ook verheugen om eindelijk wat tijd met hem door te brengen en bijvoorbeeld te praten over mijn salaris!

Gebruik het touw om hoger te komen

Als we onze problemen meer als touwen beschouwen, beseffen we dat ze er zijn om een ons te helpen, om ons te versterken, zodat we verder kunnen gaan, goede beslissingen kunnen nemen en ons leven leiden in plaats van geleid te worden. Gebruik het touw om verder omhoog te klimmen.

De kunst is om te pauzeren en na te denken voordat je actie onderneemt. Dan kun je zelf beslissen hoe je moet reageren. De kans bestaat dat je jouw moeilijkheden en problemen voortaan als opstapjes zult zien.

Hoe ga jij om met moeilijkheden, problemen of uitdagingen? Zie jij ze als opstapjes of maken zijn ze heel erg beangstigend voor jou? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van over hoe je problemen in opstapjes kunt veranderen en verder kunt komen.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments