Technieken voor ingenieurs om meer creatief te zijn

9 min read

Samenvatting: Als ingenieur los je problemen op. Het kan voorkomen dat je vast zit met een project en niet verder komt. Dit artikel helpt jou en jouw team om creatief te zijn met het vinden van nieuwe ideeën en inspiratie om verder te komen en succesvol te zijn.

For English, click here.

Een essentieel aspect van creativiteit is niet bang te zijn om te falen. -Dr. Edwin Land

In mijn vorige artikel schreef ik over essentiële softe vaardigheden voor ingenieurs. Softe vaardigheden die kunnen helpen dat een ingenieur effectiever, sterker en zelfverzekerder te werk gaat.

Sommigen van jullie hebben aangegeven om meer inzicht te willen krijgen in die vaardigheden en wat extra tips en technieken te willen ontvangen om die vaardigheden te ontwikkelen.

Een van de essentiële vaardigheden van de ingenieur is creativiteit. Als ingenieur moet je constant problemen oplossen of met nieuwe ideeën komen. Het kan voorkomen dat je even geen inspiratie kan vinden. De creatieve essentie is altijd aanwezig in ieder van ons. De kunst is om daar beroep te doen en bewust van jouw eigen creatieve vermogen om een uitdaging aan te gaan.

Creativiteit UIT -> creativiteit AAN

Gisteren bevond ik me in een pijnlijke situatie in de trein naar Groningen. Ik bespaar je de sappige details maar het was al te makkelijk om boos te worden op iemand anders die zijn of haar werk niet goed had gedaan. Het eerste wat ik deed was lachen! Dat ontlaadde de situatie en toen vroeg ik mij af wat ik hiervan kon leren en hoe anderen dit zouden oplossen. Ideeën kwamen bij mij binnen. Sommige werkten niet anderen weer wel. Het gaat erom dat je bewust wordt van jouw creativiteit en dat je daar altijd gebruik van kunt maken. Creativiteit komt niet door stil te blijven staan (in angst) en te mopperen. Je moet de schakelaar (switch) overzetten naar de creativiteitsmodus en gewoon beginnen met het zoeken naar oplossingen. Het kan helpen door tegen jezelf te zeggen:

“Ik ben creatief. Er is een oplossing voor iedere uitdaging”.

Ontwikkel je creatieve spier

Misschien wil je wel creatief zijn maar ontbreken er ideeën. Dat is goed mogelijk. Naast het bewust worden van je eigen creativiteit kun je dit vermogen ontwikkelen als een spier. Een oefening is dat je iedere dag 10 ideeën opschrijft. Dit kan op verschillende gebieden zijn:

  • Ideeën om mijn klanten beter te bedienen;
  • Hoe een project anders aan te pakken;
  • Nieuwe manieren om met meer plezier te werken.

Maar ook op persoonlijk gebied:

  • Ideeën om mijzelf te ontwikkelen / iets nieuws te leren;
  • Vakantiebestemmingen / dingen om met de familie te doen;
  • Dingen die ik altijd had willen doen.

De bedoeling is dat je hiervoor alle rust neemt. Er mag geen afleiding zijn. Geen telefoon, geen internet, geen mail of mensen om je heen die je kunnen storen. Drink een glas water en begin met schrijven. Je mag pas ophouden als je 10 ideeën hebt opgeschreven. Je zult zien dat de eerste 4 ideeën eenvoudig bedacht zijn. Daarna kost het meer moeite om deze creatieve spier te gebruiken voor nieuwe ideeën. Ik moedig je aan om dit de aankomende dagen te doen. Je zult zien dat het eenvoudiger wordt en dat je creatieve spier sterker wordt. Ik heb zo in een hele korte tijd, heel veel onderwerpen bedacht voor mijn artikelen.

Schrijf het op!

Als je deze oefening doet, ontdek je dat je tussentijds vaker op nieuwe ideeën komt. Schrijf ze op! Ik gebruik daarvoor Evernote maar een notitieboekje is ook goed.

Neem afstand

Door bewust afstand te nemen van een uitdaging te nemen, kun je gemakkelijker tot een oplossing komen. Stel je voor dat het de uitdaging is van iemand anders is. Vaak is het makkelijker om oplossingen te vinden voor iemand anders dan voor jezelf.

ABC

Maar wat als je met jouw team in een impasse zit en je tot creatieve oplossingen wilt komen?

Sommige mensen kunnen heel gemakkelijk brainstormen zoals bij de “vrije” oefeningen van hierboven. Anderen hebben wat meer kaders / richtlijnen nodig.

Dan kan het ABC-tje helpen. Misschien ken je deze eerder van een feestelijke setting. Het ABC-tje kan ook helpen bij het vinden van creatieve oplossingen voor problemen. Het is afkomstig uit het “Groot Werkvormen boek” van Sasja Dirkse en Angela Talen.

Op een flipover maak je 2 kolommen en je schrijft er de letters A t/m Z onder elkaar op. Nadat je je probleem / uitdaging hebt geformuleerd, nodig je iedereen om met ideeën of oplossingen te komen die beginnen met een letter uit het alfabet. Er mogen letters overgeslagen worden en er mogen ook meerdere ideeën worden aangebracht die beginnen met dezelfde letter. Doel is zoveel mogelijk creatieve ideeën te verzinnen die misschien ook nog nieuw zijn.

Wees ervan bewust dat ieder idee een goed idee is. Moedig elkaar aan om met stoute en nieuwe ideeën te komen. Creativiteit stopt als je elkaar afbrandt of bekritiseert.

Tip! Als je moeite hebt met het idee of de oplossing van iemand anders, stel dan de volgende vragen: “ Hoe kwam je op dit idee?” of “Wat hoop je hiermee te bereiken?”. Laat de andere rustig antwoord geven en luister. Kans is dat je het beter begrijpt en het je inspireert om ook anders te denken. Belangrijker is dat je de ander zo ook de mogelijkheid geeft om meer zelfverzekerd te worden met het verwoorden van zijn of haar nieuwe ideeën.

Als jullie klaar zijn met alle letters, bespreken jullie de verschillende ideeën en  maken dan een prioriteiten lijst met ideeën die verder uitgewerkt kunnen worden (en door wie).

Pak een boek!

Vaak kun je heel veel inspiratie en ideeën vinden in boeken die makkelijk voor handen zijn. De volgende techniek kan je helpen om heel anders een oplossing voor een uitdaging te vinden. Kies een willekeurig getal tussen 0 en bijvoorbeeld 300. Pak een woordenboek of een polytechnisch zakboekje (of een ander naslagwerk op jouw vakgebied). Sla het boek open op de pagina die jij in gedachten had en kies een woord, zin of formule uit. Bedenk zoveel mogelijk ideeën voor jouw probleem met dat woord erin. Dit zal je zeker helpen om op een creatieve en luchtige manier oplossingen te vinden voor jouw probleem.

Ga wandelen

Zit je vast? Weet je niet wat een volgende goede stap is? Tijdens het wandelen of sporten kom ik vaak op goede ideeën. Je kunt alleen gaan wandelen of met iemand anders. Natuurlijk helpt de frisse lucht maar het feit dat je fysiek beweegt en ergens naar toe gaat helpt je om mentaal in beweging te komen en op nieuwe ideeën te komen. Kijk goed om je heen. Laat de natuur, dingen die je ziet gebeuren maar ook reclameborden je inspireren.

Begin opnieuw

Er is niets mis om opnieuw te beginnen. Gooi alles weg wat je tot nu toe hebt geproduceerd en begin bij nul. De echt moedige mensen onder ons verwijderen alles permanent van hun computer (inclusief de prullenmand). Als je opnieuw begint kun je je afvragen wat je nu echt wilt, wat het doel is van het project, hoe jij daaraan wilt bijdragen en welke hulp je daarbij nodig hebt. Je hoeft het echt niet alleen te doen. Hoe meer creatieve mensen er bij elkaar zijn, des te meer ideeën!

Onderneem nu actie!

Ben je een ingenieur met goede technische vaardigheden? Wil jij succesvoller zijn door jouw softe vaardigheden zoals creativiteit te verbeteren? Ik kan jouw en jouw team helpen met coaching & training. Neem vandaag nog contact met mij op!

 

Wat zijn volgens jouw goede technieken om creatiever te zijn? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de creatieve ingenieur.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments