For English, click here.
Grote doelen stellen en die te behalen werkt niet zomaar voor mij. Zeker niet als ik er niet in geloof. Een aantal jaren terug was ik op een cursus en we moesten een onwaarschijnlijk groot doel opschrijven. Iets in de orde van een miljoen omzet draaien en de beste te zijn op je vakgebied. Bij mij voelt dat niet realistisch voor mij. Het lijkt wel alsof ik naar een doel toe geduwd wordt en mee moet gaan met een menigte. Ik schiet dan in de weestand en drie belangrijkste angsten (Wat als ik faal? Wat als ik succesvol ben? Wat denken anderen over mij?) komen op me af en zorgen ervoor dat ik stil blijf staan. Herkenbaar?
Natuurlijk is het goed om jezelf uit te dagen door iets te doen of te willen doen dat buiten je comfortzone ligt.
Wat wel bij mij werkt is om grote doelen te stellen die in lijn zijn met mijn Waarom, met wat ik wil in het leven en concrete stappen te definiëren om die doelen te behalen. In dit artikel geef ik je een stappenplan om je doelen te behalen en die dingen te doen die in lijn zijn met jouw Waarom. Het stappen plan is gebaseerd op de “Live your WHY” werkblad van Simon Sinek. Het gaat om de WAT in de Gouden Cirkel die hij heeft bedacht. Lees hier meer over.
Reflecteer eerst
Hoe kom je erachter wat je moet doen? Een cruciale stap is om eerst te reflecteren. In dit blog heb ik 12 vragen voor je om over na te denken. Zo kom je erachter wat je niet (meer) moet doen en wat je wilt doen.
Jouw Waarom
Om doelen succesvol te behalen is het goed om ze te maken in lijn met jouw Waarom, jouw levensdoel of jouw visie. Dat is waar jij in gelooft, wat jou drijft, wat jou energie geeft. Dat moet dan ook bovenaan jouw lijst met doelen staan. Zo kun je altijd nagaan of de doelen passen bij jouw Waarom. Jouw Waarom is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld.
Stel doelen voor verschillende levensgebieden
Ik moedig je aan om doelen te stellen voor verschillende gebieden of onderdelen van je leven. Denk aan:
Persoonlijke doelen
Onder persoonlijke doelen versta ik bijvoorbeeld gezonder eten, stoppen met roken/drinken, afvallen of een betere conditie krijgen (zodat je een Marathon kunt lopen).
Familie doelen
Stel ook doelen op het gebied van je familie. Misschien wil je meer tijd spenderen met je familie, wil je ze echte aandacht geven of wil je met je dierbaren een avontuur beleven.
Carrière doelen
Stel doelen op het gebied van je carrière. Het maakt niet uit of je werknemer bent of dat je een eigen ondernemer bent. Schrijf op welke functie je ambieert, hoeveel je wilt verdienen, welke en hoeveel klanten je wilt bedienen of aan welke projecten je een succesvolle bijdrage wilt leveren.
Doelen voor de gemeenschap
Welke doelen heb je voor de gemeenschap? Wil je graag actief worden binnen een netwerk? Wil je een EHBO diploma halen? Of wil je goed doen door vrijwilligerswerk te doen?
Andere levensgebieden
Uiteraard mag je doelen stellen voor andere gebieden in je leven zoals spiritualiteit, financiën of hobby’s. Ik denk dat die andere onderdelen vaak vallen binnen de eerder genoemde levensgebieden.
Tijdsgebonden doelen
Bij mij helpt het dus niet om hele grote doelen te stellen. Een geruststelling kan zijn dat je die grote doelen niet morgen hoeft te behalen. Wat bij mij werkt is om doelen in kleinere (behapbare) doelen of stappen te verdelen. Doelen zijn pas echt succesvol als ze tijdsgebonden zijn. Voor dit stappenplan maak je drie tijdsperioden waarbinnen je iets wilt bereiken: 5-10 jaar, 1 jaar en 90 dagen.
5- 10 jaar
Langetermijn voldoening
Voor de periode van 5 tot 10 jaar, schrijf je op welke prestaties mogelijk zijn. Welk kruisje je hebt behaald? Beschrijf wat je dromen zijn en je hoop is. Dit schrijf je op voor alle levensgebieden en kijk ook regelmatig naar jouw Waarom die bovenaan de pagina staat.
Belangrijke relaties
Systemisch gezien kun je niet alles alleen. Je hebt mensen nodig die je ondersteunen en helpen. Mensen waarmee je kunt samenwerken, brainstormen, sparren en (liefdevol) mee kunt samenleven. Schrijf op wat de belangrijkste relaties zijn, wie de meest belangrijke mensen zijn en op welke relaties jij een impact zal hebben. Bijvoorbeeld hoe mensen met elkaar omgaan in de toekomst.
Jouw rol
Ga na (en schrijf op) wat jouw rol is binnen jouw voldoening op lange termijn.
Jouw rol in de familie of op kantoor kan veranderen na verloop van tijd (zeker na 10 jaar). Hoe ontwikkelt die rol zich in de toekomst? Is dat projectleider, afdelingshoofd, directeur, CEO,…?
1 Jaar
Doelen zijn pas succesvol als ze specifiek zijn. Dus wat zijn jouw resultaten binnen een jaar? Schrijf ze op voor alle levensgebieden.
90 dagen
Een doel zoals 1 miljoen omzet is te groot voor mij. Het helpt voor mij om acties te definiëren die bijdragen aan mijn grotere doelen. Schrijf op met welke acties je de komende 90 dagen doorgaat, stopt of start om specifieke resultaten binnen een jaar te halen. Het is belangrijk om te weten waar je je op gaat focussen. Zo niet, dan gebeurt waarschijnlijk er niets.
Hoe zijn doelen nu echt succesvol?
Discipline
Belangrijke krachten die ervoor zorgen dat jouw doelen echt behaald worden, begint bij de discipline om dit stappenplan daadwerkelijk in te vullen (en voor je bureau op te hangen). Het is mooi als je al voor een levensonderdeel dit stappenplan hebt ingevuld. Hieronder zie je hoe zo’n stappenplan er uit kan zien. Hier kun je GRATIS een exemplaar krijgen.
Optimisme
Weet ook dat optimisme een belangrijke kracht is om doelen te behalen. Dat betekent niet dat je alleen maar positief moet zijn. Soms is de weg naar je doelen hobbelig. Positivisme alleen helpt dan niet. Het gaat erom om je bewust te zijn van je situatie, de juiste acties te nemen en ervan uit te gaan dat uiteindelijk alles goed zal komen. Dat is optimisme. Meer over optimisme en hoe je optimistisch kunt zijn lees je hier.
Verantwoordelijkheid
Jij alleen bent verantwoordelijk voor het behalen van jouw doelen maar anderen kunnen je helpen om je doelen te behalen. Zoek een maatje, een collega, een zakenpartner aan wie jij (periodiek) verantwoordelijkheid aflegt over het wel of niet behalen van jouw eigen doelen. Dat houdt je scherp/gefocust en in beweging. Misschien kom je dan tot de inzicht dat je beter iets anders kunt doen om je doel te behalen. De kans is groot dat de ander een tip voor je heeft.
Hulp nodig?
Wil jij ook succesvol doelen stellen die in lijn zijn met jouw Waarom? Begin met het ontdekken van jouw Waarom en laat mij je helpen om de juiste doelen te stellen die in lijn zijn met jouw Waarom zodat uiteindelijk je meer voldoening, vreugde en liefde kunt ervaren. Neem vandaag nog contact op voor een gratis intake sessie!
Hoe behaal jij succesvol jouw doelen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het succesvol stellen van doelen die in lijn zijn met jouw Waarom. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Update: Het originele artikel verscheen op 26 januari 2021 en op 1 januari 2024 is het geactualiseerd.