Samenvatting:
Aan het einde van elk jaar krijgen velen van ons herinneringen om doelen te stellen of goede voornemens te maken voor het komende jaar. Ik moedig je aan om (nog) geen doelen te stellen. Dit artikel bevat 12 vragen om je te helpen met reflecteren over het afgelopen jaar. Zo kun je betere en realistischere doelen voor de toekomst stellen.
For English, click here.
Ik stel al jaren doelen. Dat is leuk om te doen. Ik schrijf op wat ik het komende jaar wil leren, bereiken en ervaren. Dit jaar ga ik het iets anders doen. Begrijp me niet verkeerd. Het stellen van doelen is een belangrijke stap in elke onderneming, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.
Niet behaalde doelen
Ik heb een aantal van mijn doelen voor dit jaar bereikt. Anderen niet. Een van mijn hobby’s is Geocaching. Ik doe dit al meer dan 20 jaar met plezier en daardoor heb ik een aantal prachtige plekken ontdekt die ik normaal niet zou bezoeken. Het doel was om dit jaar eindelijk 1000 ‘finds’ te halen. Vanaf vandaag heb ik 818 ‘finds’ geregistreerd. Jammer. Het lijkt erop dat ik er een slecht gevoel aan over hou als ik mijn doelen niet behaal. Zelfs voor dit kleine maar leuke doel. Herken jij dit ook?
Ken uzelf
Ik werk al jaren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dat is op fysiek, mentaal en spiritueel niveau.
Een oud Grieks aforisme is “ken uzelf”. Ik geloof dat jezelf kennen een belangrijk onderdeel is van persoonlijke ontwikkeling. Daarom reflecteer ik vaak na over mijn acties, zowel in deze wereld als in de droomwerelden.
Dit jaar kijk ik terug en denk na over wat er goed ging en wat ik heb geleerd. Ik geloof dat je door te reflecteren betere en realistischere doelen kan creëren voor het komende jaar.
12 vragen voor reflectie
Hieronder vind je 12 vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden voordat je nieuwe doelen stelt. Sommige zijn van mij, en andere komen uit het boek “Think and Grow Rich” van Napoleon Hill. Hij noemt ze vragen voor zelfanalyse. Er zijn (twee) vragen die ik wel beantwoord en de andere zijn leeg. De redenen zijn omdat ze voor mezelf zijn of omdat ik ze nog moet beantwoorden.
- Waar ben ik het (meest) dankbaar voor?
Deze vraag is een van de belangrijkste vragen die je jezelf elke dag moet stellen. Het opent mijn hart en geeft me vreugde. Dit jaar ben ik heel dankbaar dat ik de band met mijn dierbaren heb verdiept en versterkt. - Wat heb ik geleerd? Welke nieuwe inzichten heb ik gehad?
Het belangrijke inzicht van dit jaar is dat het helpt om de algemene verhaallijn te kennen in plaats van alle details en feiten te weten. Het helpt me om natuurlijker, mezelf en authentieker te zijn terwijl ik een verhaal of een theorie presenteer. - Heb ik mijn persoonlijkheid verbeterd, en zo ja, op welke manieren?
- Beoefen ik het juiste beroep, en zo niet, waarom niet?
- Ben ik bij alle gelegenheden snel en vast & zeker tot een besluit gekomen?
- Ben ik onmatig (buitensporig) geweest in een van mijn gewoonten?
- Op welke manieren heb ik mijn vermogen om diensten (service) te verlenen verbeterd?
- Hoeveel tijd heb ik besteed aan onrendabele inspanningen, die ik misschien beter had kunnen gebruiken?
- Als ik het afgelopen jaar de inkoper van mijn eigen diensten was geweest, zou ik dan tevreden zijn geweest met mijn aankoop?
- Heb ik tijd of geld geïnvesteerd die niet tot een bevredigend resultaat heeft geleid? Wat waren in de eerste plaats de redenen om te investeren en wat heb ik zelf gedaan om er een succes van te maken?
- Is de intentie van mijn gedrag te allen tijde harmonieus en meewerkend geweest?
- Zijn mijn meningen en beslissingen gebaseerd op giswerk of nauwkeurigheid van analyse en gedachten?
Je kunt al deze vragen beantwoorden (meer zijn er te vinden in dit artikel of dit artikel en in Napoleon Hill’s “Think and Grow Rich”, pagina’s 145-147). Ik moedig je aan om even de tijd te nemen om na te reflecteren (Napoleon Hill zegt dat je hiervoor minstens één dag de tijd moet nemen).
Vervolgens nodig ik je uit om haalbare doelen te stellen die in lijn zijn met waar je over gereflecteerd hebt. Misschien realiseer je je dan dat sommige doelen die je jarenlang had, veranderd moeten worden.
Effectieve doelen
Ik geloof dat doelen het meest effectief, succesvol en haalbaar zijn als ze aansluiten bij jouw Waarom. Jouw Waarom is de reden waarom je elke ochtend voor op staat. Het is een positieve actie die een impact heeft op de wereld.
Als jouw doelen in overeenstemming zijn met jouw Waarom, zul je meer vastberadenheid (minder uitstelgedrag), energie, motivatie en enthousiasme ervaren bij het werken aan het bereiken van je doelen.
Volgend jaar zal ik doorgaan met het schrijven van blogs voor jou om jezelf te verheffen en een gelukkiger en een leven met meer voldoening te leiden.
Wat zijn je favoriete vragen voor reflectie? Welke van bovenstaande resoneren bij jou? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het (nog) niet stellen van doelen . Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bron: Napoleon Hill, Think and and Grow Rich (Engelstalige versie)