Sleutelfactoren voor een succesvol familiebedrijf

Zilvold Coaching & Consulting successful family business
7 min read

Samenvatting:
Slechts 8% van de familiebedrijven zijn na meerdere generaties nog succesvol. In dit artikel leg ik uit wat de succesvolle familiebedrijven doen wat de andere 92% niet.

For English, click here.

De familie van Tetterode werkt al vijf generaties met steen en glas. Mijn overgrootvader had aan het eind van de 19e eeuw een steenhouwerij in Amsterdam.

Mijn opa had een eigen glasfabriek in Amsterdam. In het atelier werden glasobjecten gemaakt in opdracht van anderen maar er werden ook eigen ontwerpen gerealiseerd. Opa verkocht zijn bedrijf en het bestaat nog steeds.

De steenhouwerij van mijn overgrootvader bestaat ook nog en wordt geleid door de nazaten van de broer van mijn grootvader. Mijn oom, Floris van Tetterode, is een eigen atelier begonnen in Voorthuizen. Na het plotseling overlijden van mijn oom heeft mijn tante het bedrijf bijna 15 jaar succesvol geleid. Daarna heeft zij het verkocht en is het helaas failliet gegaan.

Floris van Tetterode in zijn atelier

Het voorliggend artikel gaat niet over de verschillende glasfabrieken en steenhouwerijen in de familie maar over hoe je als familiebedrijf succesvol kunt zijn.

De code gekraakt

De aanleiding is een interview op de radio met onderzoeker en econoom Maarten de Groot. Hij ontdekte dat 3 van de 10 familiebedrijven overgedragen worden aan een volgende generatie. Slechts 8% van alle familiebedrijven overleven meerdere generaties.

De eerste generatie bouwt het bedrijf op. Ze hebben een grote wens om de onderneming over te dragen aan de volgende generatie. Het interessante is dat de tweede generatie verkrampt. Ze zijn bang om de foute keuzes te maken en het niet goed te doen. Vaak verbrast de derde generatie het vermogen van het bedrijf of neemt het onverstandige beslissingen die ervoor zorgen dat het familiebedrijf stopt of, erger nog, failliet gaat.

Hoe run je een succesvol familiebedrijf?

De vraag is hoe je langer dan drie generaties een succesvol familiebedrijf kunt hebben. Maarten de Groot onderzocht vele succesvolle familiebedrijven in het binnen- en buitenland en ontdekte verschillende succesfactoren.

Wees vrijgevig

Ten eerste is een succesvol bedrijf vrijgevig en filantropisch. Het is niet zo dat ze zomaar geld geven maar ze overleggen en beslissen samen welke goede doelen ondersteund worden. Hierbij worden ook de jongere generaties betrokken. Zo leren ze elkaar kennen, ontdekken ze hoe de andere denkt en is er meer respect en verbinding.

Een succesvol familiebedrijf zorgt ervoor dat de onderlinge (warme) banden in stand worden gehouden.

De eerste generatie is voornamelijk met zichzelf bezig. De tweede generatie (de dochters en de zonen) kennen elkaar wel en weten op welke knoppen er gedrukt moet worden om iets wel of niet gedaan te krijgen. De derde generatie (neven en nichten) zijn elkaar uit het oog verloren omdat ze verder weg wonen en andere interesses hebben. Volgens het onderzoek blijkt dat het dan juist van belang is om de banden warm te houden.

Organiseer familiebijeenkomsten

Succesvolle families doen dat door een of twee keer per jaar een familiebijeenkomst te organiseren. Die duurt in de regel een dag of twee en gaat verder dan een potje voetbal en borrelen. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt er ook gepraat over de bedrijfsresultaten en de beoogde strategie. Het helpt om elkaar te informeren, verschillende opties voor te leggen en hierover te discussiëren. Dat kan goed gaan als je elkaar beter kent, elkaars standpunten begrijpt en jezelf tot nieuwe inzichten komt. Het gaat er immers over hoe de familie goede beslissingen neemt.

Maak een familiekrantje

Verder heeft een succesvol familiebedrijf een eigen (digitaal) familiekrantje. Hierin worden nieuwtjes gedeeld over familieleden die geslaagd zijn voor het middelbaar schoolexamen of studies en korte reisverslagen. Hierdoor is iedereen op de hoogte van wie wat doet wat bijdraagt bij aan goede familiebanden.

Maarten de Groot concludeert dat goede familiebanden zorgen voor een goed lopend en succesvol familiebedrijf. Dat betekent ook dat er (goed) gecommuniceerd wordt, dat familieleden betrokken worden, dat grenzen duidelijk zijn, dat verwachtingen worden uitgesproken en dat er een toekomstplanning is.

De Waarom van een familiebedrijf

Een andere reden voor een succesvol familiebedrijf kan zijn dat het voor alle familieleden duidelijk is waarom het bedrijf bestaat. Opa (of oma) is ooit het bedrijf begonnen omdat er kansen werden gezien en benut. Ongetwijfeld ging het niet alleen maar om de grootste en de beste te zijn. Opa en oma hadden zeker een idee om op de een of andere manier de wereld beter te maken en anderen te dienen. De vraag is of familiebedrijven (en met name de tweede en derde generatie) daarvan bewust zijn.

Het helpt om als familiebedrijf een doel, purpose of Waarom te hebben. Dat is meer dan enkel de kernwaarden of missie van het bedrijf. Het Waarom is de unieke bijdrage van het bedrijf en het effect daarvan op de wereld. Als dat duidelijk is dan kan dat bijdragen aan de juiste beslissingen die de (jongere) familieleden moeten nemen om succesvol te zijn. Beslissingen die in lijn zijn met het Waarom van het bedrijf.

Het Waarom is niet alleen ontstaan met de ondernemende geest van de oprichter van het familiebedrijf. Het is ook in de loop van de tijd ontstaan met grote successen en keerpunten van het bedrijf.

Ontdek het Waarom van een familiebedrijf

Een familiebedrijf kan haar Waarom ontdekken tijdens een familiebijeenkomst. Afhankelijk van de grootte van de familie is goed om ongeveer 30 leden bij elkaar te hebben. Een pré is als de grondlegger zelf aanwezig is maar het is niet noodzakelijk. Ook is het van belang dat er familieleden aanwezig zijn die in de verschillende lagen van het bedrijf werken. Misschien is het ook handig om een paar medewerkwerkers van het bedrijf uit te nodigen die geen lid zijn van de familie. Zo kunnen er nieuwe inzichten komen.

Het doel is om op basis van verhalen en ervaringen over het familiebedrijf een Waarom te ontdekken. Hierbij kunnen ook nog familiebanden aangehaald worden en is er meer begrip voor elkaar.

Wij jij of jullie het Waarom van het familiebedrijf ontdekken? Zodat er beter gecommuniceerd kan worden? Dat er de juiste beslissingen genomen kunnen worden? Om betere relaties te hebben? Zodat jullie en de volgende generaties succesvoller zijn?

Neem contact op met mij voor een nadere kennismaking door op de link hieronder te drukken.

Wat kan een familiebedrijf nog meer doen om succesvoller te zijn en ervoor te zorgen dat de volgende generaties dat ook zijn? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze blog over de sleutelfactoren van een succesvol familiebedrijf. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Bron: Cracking the Code on Wealth Preservation: It is not about Money, Maarten de Groot

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments