Schaal de kracht van Waarom op

Zilvold Coaching & Training Blog schaal de kracht van Waarom
7 min read

Samenvatting:
Dit artikel helpt jouw bedrijf om nieuwe mogelijkheden te verkennen die aansluiten bij het Waarom van het bedrijf. Aan de hand van slechts twee vragen kom je tijdens een “dialoog over mogelijkheden” op nieuwe ideeën.

For English, click here.

Het ontdekken van het Waarom van een organisatie of stam is een eerste stap.

Een Waarom bestaat uit een bijdrage en de impact ervan op de wereld. Voorbeelden van Waarom uitspraken van grote bedrijven vindt je hier.

Zowel je persoonlijke Waarom als het Waarom van een stam komen uit het verleden. Het potentieel of de waarde van je Waarom ligt in de toekomst.

In eerdere artikelen schreef ik over hoe je je Waarom tot leven kunt brengen en WAT je vervolgens moet doen nadat je je Waarom hebt gevonden. Dit artikel is voor organisaties die de volgende stap willen zetten nadat ze hun Waarom hebben ontdekt. Het helpt om nieuwe kansen te vinden en anderen enthousiast te maken voor het Waarom van het bedrijf.

Een dialoog over mogelijkheden

In het boek “Vind je Waarom” stelt Simon Sinek voor om een ​​”dialoog over mogelijkheden”-sessie te houden met de medewerkers van je bedrijf. Degenen die hebben deelgenomen aan een “Ontdek je Waarom voor stammen”-sessie en andere vrijwilligers die willen bijdragen aan het vinden van nieuwe ideeën voor het bedrijf.

Het doel van een “dialoog over mogelijkheden”-sessie is het ontwikkelen van nieuwe ideeën die aansluiten bij het Waarom van een organisatie.

Het is vergelijkbaar met een brainstormsessie maar tijdens de sessie zijn beperkingen niet toegestaan. “Ja, maar..”, “nee-nees” en andere beperkingen zijn verboden. Deze reacties houden je op het veilige pad. Verander je denken en verken het pad van mogelijkheden om de kracht van Waarom op te schalen.

De sessie duurt ongeveer 45 minuten en je doet deze sessie na een “Ontdek je Waarom”-sessie voor stammen. Je verdeelt de groep in subgroepen van drie tot acht personen. Nogmaals, tijdens deze discussie zijn er geen resourcebeperkingen toegestaan. Het is mogelijk dat een deelnemer eerst met een belachelijk idee komt en dat anderen dit omzetten in een uitvoerbaar idee. Niets is raar, dom of schandalig.

Ozan Varol noemt dit ‘divergent denken’ in zijn boek “Think like a Rocket Scientist“. Hij spoort je aan om de rationele denker uit te zetten en je hersens de vrije loop te laten. Denk met een ‘zou kunnen‘-mentaliteit. Onderzoek het absurde. Zoek naar mogelijkheden die je normaal gesproken zou vinden in een sciencefictionfilm of -boek.

Het proces

Alle ideeën of mogelijkheden zijn welkom op tafel. Omdat het een dialoog is, moeten deelnemers zich vrij voelen om alles naar voren te brengen zonder zich verplicht te voelen om het idee uit te voeren.

Er zijn twee regels voor het dialoog:

  • Elk idee moet aansluiten bij het Waarom.
  • Groepsleden kunnen nieuwe ideeën toevoegen om voort te bouwen op die van iemand anders. Deelnemers mogen het volgende niet zeggen: “Geen sprake van”, “Dit is onmogelijk”, “Het zal niet werken” of “Dat kan niet”. In plaats daarvan is het een gesprek over mogelijkheden.

Eerst kunnen de groepen de volgende vraag beantwoorden:

Dit is onze Waarom “Om [bijdrage] zodat [impact]. Wat is er mogelijk binnen onze organisatie? (bijvoorbeeld: Welke systemen of processen kunnen we bedenken of wijzigen?)

Je nodigt mensen uit om naar binnen te kijken. Dit is belangrijk omdat je mensen helpt bewust te worden van het Waarom van de stam en hoe dit van invloed is op hoe je laat zien wat je zegt binnen de stam. Je moet zijn wat je zegt voordat je dit naar buiten kunt communiceren.

Herhaal vervolgens de WAAROM uitspraak opnieuw en vraag welke andere Wat’s er mogelijk zijn? Dit kunnen nieuwe producten zijn, diensten, of hoe je jezelf wilt presenteren aan de buitenwereld.

Hiermee ga je op zoek naar andere mogelijkheden dan je core business. Die is meestal erg prettig en veilig. Je inspireert deelnemers om te zoeken naar andere kansen dan die producten en diensten die je altijd hebt geleverd; Nieuwe kansen die passen bij het Waarom van de stam.

Alle gedachten worden op een flip-over geschreven en aan de andere groepen gepresenteerd. De kans is groot dat anderen met nieuwe ideeën komen om voort te bouwen op een eerste idee van een groep.

Waarom pleitbezorger

Ten slotte moet de “dialoog over mogelijkheden” worden afgerond door een vrijwilliger te vragen om een pleitbezorger te zijn voor een bepaald idee (of een reeks ideeën). Ze hoeven niet alleen verantwoordelijk te zijn voor het idee, maar kunnen andere vrijwilligers hebben om te helpen. Deze Waarom pleitbezorgers zullen de Waarom elke dag levend houden door het te beleven en te delen met anderen. Aan de hand van de Hoe’s van een stam gaan ze actie ondernemen op de gepresenteerde ideeën.

Het doel van deze sessie is dat alle deelnemers eigenaar worden van het Waarom van de stam. Dit zorgt voor energie, vreugde en inspiratie. Als je praat over verhalen en ervaringen, ideeën hebt en nieuwe mogelijkheden vindt, houd je het Waarom levend en begin je de kracht van het Waarom op te schalen. Niet alleen voor je klanten, maar ook voor jouw medewerkers.

Onderneem actie!

Wil je de Waarom van jouw stam ontdekken of een dialoog over mogelijkheden voeren en zo de kracht van het Waarom op te schalen? Neem contact met ons op! We kunnen de verschillende sessies voor early adapters van je stam faciliteren.

Hoe vind je nieuwe ideeën voor je bedrijf? Wat doe jij om nieuwe kansen te ontdekken? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het opschalen van de kracht van Waarom. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Simon Sinek, “Vind je Waarom” *
Ozan Varol, “Think like a Rocket Scientist” *

*Dit is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments