Positief denken werkt niet echt

Positief denken Blog Zilvold Coaching & Training
6 min read

Samenvatting:
Positief denken kan je helpen om je nu goed te voelen maar wat kun je doen om een duurzamere positieve impact te hebben voor je toekomst? Dit artikel helpt je om positieve actie te ondernemen en positief te zijn.

For English, click here.

Zoals sommigen van jullie weten, is een van mijn sterke punten om positief zijn. Zelfs in deze uitdagende tijden probeer ik positief te zijn.

Voor mij is dat door dankbaar te zijn voor wat ik wel heb. Hierdoor maak ik me minder zorgen en kan ik op deze manier een moeilijke situatie loslaten.

Hoewel coaching en training voor grote groepen op locatie weer onmogelijk is, vinden steeds meer mensen mij online; zo kan ik ze dienen in hun proces om effectiever te worden en meer liefde in hun leven te ervaren. Door dankbaar te zijn, merk ik dat ik creatiever ben en nieuwe ideeën opdoe om meer mensen te bereiken.

Is dit het resultaat van positief denken? Ik denk het niet. Positieve gedachten en optimistisch zijn, zijn belangrijke stappen om jouw mindset (staat) te veranderen. Vooral als je je somber of pessimistisch voelt.

Het punt is dat positief denken niet echt werkt. Positief denken (of dromen of fantaseren) geeft me nu een goed gevoel, maar het leidt niet tot goede dingen in de toekomst. Het helpt niet om te zeggen dat je gelukkig of positief bent terwijl je niets doet. Positief zijn werkt alleen als je actie onderneemt. Anders is het een passieve staat van zijn, en zie je de realiteit niet onder ogen.

Ik moedig je aan om positieve acties te ondernemen en obstakels te overwinnen die je passief houden. Naast dankbaar zijn, heb ik nog vier andere ideeën om je te inspireren:

Heb zelfcompassie

Een belangrijk obstakel om iets positiefs te doen, is de angst om te falen of om beoordeeld te worden. “Wat zullen mensen van me denken?” of “Ik zal die baan / partner nooit vinden?” kunnen angsten zijn omdat je jouw dromen in het verleden zelden hebt gerealiseerd.
Heb medeleven met jezelf door aardig voor jezelf te zijn. Je hoeft niet perfect te zijn. Zelfcompassie helpt je om meer duidelijkheid te krijgen over elke situatie. Ook zal zelfcompassie leiden tot meer compassie voor anderen.

Help

Vraag iemand hoe je hem of haar kunt steunen. Iedereen helpt graag, en ik ben er zeker van dat door iemand helpen het leven voor hen gemakkelijker wordt en dat  het een positieve invloed op jullie beiden zal hebben.

Doe iets extra’s

Naast iemand te helpen of te ondersteunen, kun je iets extra’s doen waar je niets voor terug verwacht. Het is vergelijkbaar met het “betaal het vooruit principe” (lees mijn caffé Sospeso Blog). Je zorgt ervoor dat de persoon zich beter voelt die iets ontvangt en de persoon die namens jou iets aan iemand kan geven. Dan zullen ze allemaal met hun vrienden praten over wat er is gebeurd. Het resultaat is dat iedereen positiviteit verspreidt!

Plan

Als je verder wilt gaan dan nadenken, dromen en fantaseren over iets positiefs in je carrière of privéleven, maak dan een plan.

-Wens

Allereerst begint alles met een positieve gedachte, doel, droom, fantasie of wens. Een voorbeeld voor mij is dat ik ervan droom om meer met een groep trainers en coaches te werken.

-Resultaat

Bepaal vervolgens zo goed mogelijk wat de uitkomst zou moeten zijn. Het exacte resultaat voor mij is dat ik (mede) eigenaar ben van een bedrijf met verschillende partners en medewerkers dat individuen en teams traint en coacht rondom het ontdekken van jouw Waarom. Uiteindelijk is er een community waar mensen elkaar steunen om hun Waarom te leven.

– Obstakels

De volgende stap is om alle belangrijke obstakels te identificeren en de 2 ‘magische’ woorden ‘als’ en ‘dan’ te gebruiken. als ‘X’ gebeurt, doe je ‘Y’. Zo bereid je je voor op het ergste.
Een obstakel voor mij kan zijn dat ik niet weet hoe ik mijn bedrijf naar een hoger niveau moet tillen en hoe ik mijn klanten kan bereiken.

-Plan het

Tenslotte plan je een actie. Vandaag zal ik mijn zakenpartner ontmoeten om mijn droom te bespreken en met hem te brainstormen over effectieve stappen.

Deze bovengenoemde stappen zijn gebaseerd op een systeem gemaakt door de psycholoog Gabrielle Oettingen genaamd WOOP (Wish, Outcome, Obstacle, Plan).

Voer uit

Net als positief denken, werkt een plan zelf niet echt, tenzij je actie onderneemt en uitvoert. Dit kan zijn door iemand te helpen (of om hulp te vragen), iets extra’s te doen, meer zelfcompassie te hebben, te luisteren of gewoon te glimlachen.

Ik weet zeker dat deze acties je zullen helpen om meer vervulling, vreugde en geluk te ervaren in je leven. Hier zijn 100 andere ideeën om meer vreugde en geluk te ervaren.

Welke acties werken voor jou?

Heb je moeite om die positieve acties te vinden die voor jou (en jouw omgeving) werken? Vind jouw Waarom. Het is jouw contributie en de impact op de wereld. Jouw Waarom is altijd positief en actiegericht. Ik weet zeker dat je weet welke acties werken om de wereld positief te beïnvloeden als je je Waarom kent.

Wil je vandaag jouw WAAROM ontdekken? Onderneem actie en neem contact met mij op voor een gratis intakegesprek of start meteen. je kunt hier ook meer lezen over hoe je je jouw Waarom kunt vinden.

Wat doe jij om een positieve impact op de wereld te hebben? Hoe zet je positieve gedachten om in actie? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over positieve acties. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron: Barking up the wrong tree, Eric Barker

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments