Over omgaan met weerstand van een groep

Over omgaan met weerstand van een groep Blog Zilvold Coaching & Training
8 min read

Samenvatting:
Iedere leider, teammanager, trainer of directeur heeft wel eens te maken met weerstand van een groep. Hoe ga je daarmee om? In dit artikel geef ik jou een 6 persoonlijke tips om een groep weer in beweging te krijg door vertrouwen, veiligheid en betrokkenheid te creëren.

For English, click here.

“Dat gaan we dus echt niet doen!”. De groep was eensgezind. Ze waren niet van plan om mee te doen aan een teambuilding activiteit. Het komt wel eens voor dat niet iedereen gemotiveerd is om mee te doen aan een training of teamcoaching. Maar dit was de eerste dat ik veel weerstand ondervond van bijna de hele groep tijdens een training.

Soms is het moeilijk als leidinggevende, manager, trainer, facilitator of coach om een groep in beweging te krijgen. Er komt geen respons, de mensen blijven achterover leunen, praten terwijl jij iets zegt of lopen gewoon weg.

Herkenbaar? In dit artikel geef ik je 6 persoonlijke tips om je team of groep in beweging te krijgen en enthousiast te maken voor een zaak.

1) Laat iemand je introduceren

Ik ben ervan bewust dat als deelnemers je niet kennen dat ze je eerder wantrouwen. Wat helpt om je door iemand (een dagvoorzitter, een leidinggevende of de directeur) te laten introduceren. Die vrouw of man is bekend bij de groep, dan is er al een klein beetje van het ijs gebroken. Laat deze persoon eindigen door je naam te zeggen. Het leidt namelijk af als je dat moet zeggen in jouw verhaal.

Vaak sta ik voor een zaal en dan staan er groepjes mensen bij elkaar, sommige zitten of leunen en anderen staan helemaal achterin de zaal. De persoon die jou introduceert heeft vaak al invloed op een groep en zij of hij kan makkelijker iedereen bij elkaar roepen. Zo ontstaat er in het begin al een vertrouwde en een verheffende sfeer.

2) Wees er zeker van dat er geen afleiding is

Als je doelgericht wilt gaan werken en wilt dat iedereen betrokken is, dan is het van belang dat er weinig afleiding is. Natuurlijk is het handig dat iedereen haar of zijn mobiele telefoon uitzet (dat mag de dagvoorzitter vragen).

Bij de groep die zoveel weerstand bood, kwam er een man aanlopen die zich met de activiteit ging bemoeien. Dat leidde mij en de groep af. Wat hielp was dat iemand van de organisatie deze man vroeg om weg te gaan. In het vervolg vraag ik altijd aan mijn klant om mensen op te vangen die een sessie verstoren.

Wat ook voor afleiding kan zorgen is een bar met bediening, statafels (waar mensen op gaan leunen) en stoelen (waar mensen op gaan zitten) of een luidruchtige groep in een naastgelegen ruimte. Als het een bijeenkomst is waar mensen juist moeten zitten dan leidt het af als deelnemers laat binnenkomen. Inventariseer van te voren wat kan afleiden en bespreek het met je opdrachtgever hoe dat te minimaliseren(zoals mensen opvangen bij de deur die te laat komen of het verwijderen van statafels).

3) Benoem het

Als mensen niet mee doen, blijven doorpraten of niet dichterbij komen, benoem het dan. Zo erken je hen (en de olifant in de kamer). Als je je kwetsbaar durft op te stellen, vertel dan wat dat met je doet en wat jij graag wilt. Nodig ze nog eenmaal uit om dichterbij te komen of stil te zijn. Dit is een uitnodiging om verbinding te maken.

4) Vraag “Wat is er aan de hand?”

Het kan wel zo zijn dat jij een prachtige presentie, training of teambuilding activiteit voor ogen hebt maar misschien speelt er iets anders in de groep dat veel urgenter is.
In de jaren dat ik nu trainer ben, realiseer ik mij dat het niet om mij gaat maar om de deelnemers, de groep. Uiteraard is het afhankelijk van de tijd en grootte van de groep maar je kunt altijd vragen aan de deelnemers wat er aan de hand is, waar behoefte aan is en wat ze willen. Ik weet dat dit glad ijs is, want de groep gaat bepalen wat er verder gebeurt.

Bij de groep die zoveel weerstand bood, bleek dat er geen vertrouwen was in de leiding (die niet aanwezig was). Daar wilden ze over praten. Vervolgens heb ik verhalen vertelt of persoonlijk leiderschap, gepraat over mindset, verbinding en over doorzettingsvermogen. Daar was behoefte aan. Ik stelde vragen aan de groep en probeerde antwoord te geven op die van hen. Wat helpt is om de deelnemers zelf antwoorden te vinden op vragen die er zijn. Dit zorgt voor ontspanning, verbinding en vertrouwen.

3) Vraag “Wat gaat goed & wat kan beter?”

Mijn collega Iric van der Have heeft een mooi artikel geschreven over teamcontext. De metafoor is een zwembad waarin een groep zwemt. Het lukt niet om naar de overkant te zwemmen als een rand van het zwembad lek is of ontbreekt. Eén van die randen is veiligheid. Er begint al veiligheid te ontstaan door elkaar te erkennen en bijvoorbeeld te praten over wat wel goed gaat en wat beter kan.

4) Wees bewust van de spiegel

Het gaat dus niet om de trainer, leidinggevende of teamcoach. Zij/hij faciliteert alleen maar.
Alles wat je uit naar een groep (je woorden, je houding of gelaatsuitdrukking) heeft een effect op een groep. Als een groep dan in de weerstand schiet, dan is het vaak als reactie op jou. Misschien probeer je iets erdoorheen te drukken waar de groep helemaal niet open voor staat. Misschien heb je zelf een weerstand (bijvoorbeeld omgaan met moeilijke groepen). De deelnemers hebben dat haarfijn door en reageren daarop.

5) Dien de behoeftes van een groep

Mijn uitgangspunt is om de behoefte van een groep te dienen. Hoe doe je dat? Door contact te maken, door te luisteren, door van tevoren kennis te maken met deelnemers, door te erkennen en door ervoor te zorgen dat de randen van het zwembad niet lekken zijn, zoals Iric beschrijft.

6) Maak opnieuw verbinding met jouw WAAROM

Wat ook helpt is om mijzelf opnieuw te verbinden met mijn eigen WAAROM, purpose of levensdoel. Dat brengt mij meteen in het hier en nu en zorgt meteen energie, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Lees dit artikel over hoe je jouw WAAROM kunt vinden.

Hoe weet je wanneer een groep weer in beweging komt?

Wanneer weet je of je een team in actie hebt gebracht? Dat ze enthousiast zijn voor een zaak? Dat zal niet zo zijn als ze alleen maar ja-knikken en later stilletjes de zaal verlaten. Mijn ervaring is dat een team ‘om‘ is als ze levendig met elkaar gaan praten, zelf met acties of ideeën komen of na afloop naar me toe komen om met mij vervolgstappen te bespreken. Het mooiste is als ik achter mij twee teamleden met elkaar hoor praten en dat de ene tegen de ander zegt “Dit vond ik geweldig of ik heb er zo’n zin in om dit op te pakken!”.

Hoe ga jij om met teams of groepen die in de weerstand zijn? Wat doe jij om ze in beweging te krijgen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen en te leren!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over weerstand van groepen en teams. Je mag delen van deze blog overnemen als je de originele bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments