Ontdek de kracht van jouw kernkwaliteiten

5 min read

For English, click here.

Een tijd geleden gaf ik een training en de beamer deed het niet. Ik had zelfs een reserve beamer meegenomen maar die kon ook geen verbinding maken met mijn laptop. Stress en onzekerheid overvielen mij dermate dat ik mij de hele training gehaast voelde. Ook al deed de beamer het uiteindelijk wel! Ik stond zeker niet in mijn kracht. Welke verborgen kwaliteit van mijzelf had ik kunnen inzetten om deze belemmering (gehaastheid) te overwinnen?

Iedereen heeft namelijk kernkwaliteiten. Kernkwaliteiten zijn de positieve kwaliteiten die je hebt en aangeboren zijn. Je kunt ze verder ontwikkelen maar ze zijn niet deelbaar zoals competenties. Vaardigheden kun je aanleren. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn doelgericht, enthousiast, gevoelig, empathisch of analytisch.

Jouw kernkwaliteiten zijn altijd aanwezig en altijd voorhanden. Dat doet mij denken aan de film “The Matrix”. Op een gegeven moment moet een van de hoofdrolspelers een helikopter besturen. Een programma werd in haar hersenen ” geladen” dat haar de vaardigheid gaf om het apparaat daadwerkelijk te besturen. Het is vergelijkbaar met het inzetten van je kernkwaliteiten om je ideaal te realiseren. Je hoeft ze echter niet te laden of te leren. Alleen wat af te stoffen en in te zetten.

Kernkwaliteiten zijn als de facetten van een diamant en kunnen dof zijn of juist volop glinsteren. Sommige kernkwaliteiten zijn sterk aanwezig anderen zijn middelmatig of laag aanwezig. Ben je benieuwd naar jouw eigen kernkwaliteiten? Ga dan naar www.viacharacter.org voor een gratis enquête en een overzicht van jouw eigen kernkwaliteiten.

Krachtgericht coachen is ontwikkeld door Prof. dr. Fred Korthagen. Hij heeft tal van interventies (o.a. NLP, psychoanalyse, ACT, RET,..) onderzocht en heeft krachtgericht coachen ontwikkeld op basis van de meest effectieve en positieve resultaten van deze interventies.

Evenals de kernkwadranten van Daniel Ofman is Krachtgericht coachen gericht op kernkwaliteiten. Bij krachtgericht coachen ligt de focus echter meer op de kracht van de kernkwaliteiten en de successen dan op valkuilen, allergieën, uitdagingen en oplossingen van problemen.

Waarom een nieuw trucje of vaardigheid aanleren om jouw uitdagingen of belemmeringen in het leven aan te gaan? Deze slijt sneller weg omdat het niet echt van jezelf is en niet authentiek is. Het is effectiever om je eigen kernkwaliteiten in te zetten om je ideaal of verlangen te realiseren. Je bent dan creatiever en meer gemotiveerd.

Is je het wel eens opgevallen dat mensen gaan stralen als ze in hun kracht staan? Als ze je iets vertellen waar ze enthousiast over zijn, als ze doelgericht of juist heel berustend zijn? Korthagen noemt dit de “ Shining Eyes”. Mensen zijn dan effectiever en kunnen beter leren als ze in deze toestand zijn.

Krachtgericht coachen helpt mensen om in hun kracht te laten staan en te laten stralen. Dit gebeurt als ze bewust zijn van wat ze denken, voelen en wat ze willen bij een probleem-situatie of een belemmering. Dit proces wordt ‘ liften’ genoemd bij krachtgericht coachen en helpt mensen om in “flow” te komen.

Nu terug naar het verhaal over mijn training die gehaast aanvoelde omdat de beamer het niet deed.

-Wat dacht ik? Ik ga falen!

-Wat voelde ik? Stress en onzekerheid

-Wat wilde ik? Mensen succesvol helpen met mijn training.

Dat bracht mij naar mijn ideaal (in rust en met plezier trainen) en ik wist welke kernkwaliteit ik daarvoor moest inzetten: vindingrijkheid! Eigenlijk had ik de beamer helemaal niet nodig! Ik kon de aanwezigen voldoende waarde geven met behulp van een whiteboard en enkele stiften. Zelfs als ik hieraan denk dan voel ik de kracht van mijn kernkwaliteit. De stress of onzekerheid valt weg.

Krachtgericht coachen stelt mensen in staat om bewust, in het hier en nu, een keuze te maken welke kernkwaliteit ingezet kan worden om een ideaal (verlangen) te bereiken. Omdat jouw kernkwaliteiten zo dichtbij zijn, zijn ze zo krachtig en eenvoudig dat ze onbewust gedrag worden. Dit maakt krachtgericht coachen duurzaam.

Voor meer informatie over krachtgericht coachen bezoek de website van Fred Korthagen en lees zijn boeken.

Wat zijn jouw Kernkwaliteiten en hoe zet jij ze bewust in? Laat mij het weten in het commentaarveld hieronder. Ik ben benieuwd!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter (door hierop te drukken tweet je: Ontdek de kracht van jouw kernkwaliteiten Via @FreekZilvold http://tinyurl.com/zswqfmu) , Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van dit artikel over kernkwaliteiten!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annelies
Annelies
30 September 2016 10:16

Mooi artikel over in je eigen (kern)kracht staan. Zo’n duidelijk voorbeeld van jezelf hoe snel je uit je eigen kracht bent en wat een mogelijkheden je hebt om dit te overkomen.
Fred Korthagen kende ik niet. Leuk ook de link om zelf een test te doen. Hartelijk dank voor deze blog!