Legacy (boekrecensie)

Zilvold Coaching & Training Blog nalatenschap
11 min read

Samenvatting:
Dit artikel is een ‘korte’ recensie van het Engelse boek ‘Legacy’ van James Kerr. Het boek bevat 15 lessen van het succesvolle rugbyteam, de “All Blacks” uit Nieuw-Zeeland. De lessen zijn een inspiratie om het beste uit jezelf te halen, te leren en de wereld op een betere plek achter te laten dan je hem aantrof. Deze lessen stellen je in staat een goede leider te zijn voor jezelf, voor anderen en voor het leven.

For English, click here.

Ik heb ooit een training gefaciliteerd en de groep gevraagd wat het doel was van het bedrijf. “Geld verdienen!” antwoordde de baas trots. Ik vroeg hem toen wat hij van plan was om met dat geld te doen. “Nou, ik betaal er mijn werknemers van en investeer in het bedrijf.” Ik bleef hem vragen wat voor effect dit alles zou hebben. Hij kreeg toen een openbaring en besefte dat hij de wereld wilde veranderen.

De wereld ten goede veranderen is iets wat je kunt achterlaten. Het is niet iets dat in steen is uitgehouwen of dat je laat zien met een groot monument. Kijk hoe bedrijven als Apple de wereld hebben veranderd door je te stimuleren anders te denken. Dat is meer dan hun assortiment aan producten.

Zilvold Coaching & Training Blog Legacy

Ik ben een fan van rugby en kwam onlangs het boek “Legacy” van James Kerr tegen. Het is in 2013 gepubliceerd en bevat 15 waardevolle lessen of overtuigingen voor leiderschap. Deze lessen zijn afkomstig van de “All Blacks”. Het rugbyteam van Nieuw-Zeeland bestaat sinds het begin van de 20e eeuw en is zeer succesvol. Sinds 2013 waren er twee wereldkampioenschappen, waarvan de All Blacks in 2015 wonnen en in 2019 tweede werden. Het boek beschrijft wat dit team zo succesvol maakt, welke waarden en welke ethiek ze hebben.

De (eerste) 15 lessen zijn de volgende:

I Veeg de schuren
Wees nooit te groot om de kleine dingen te doen die gedaan moeten worden

II Ga voor de opening
Als je een goed spel speelt, verander dan van spel

III Speel met een doel
Vraag ‘Waarom?’

IV Geef de bal door
Leiders creëren leiders

V Creëer een leeromgeving
Leiders zijn leraren

VI Geen eikels
Volg het speerpunt

VII Omarm verwachtingen
Streef naar de hoogste wolk

VIII Train om te winnen
Oefen onder druk

IX Behoud een blauw hoofd
Hou je aandacht in bedwang

X Ken uzelf
Hou het echt

XI Breng een offer
Vind iets waarvoor je zou sterven en geef je leven eraan

XII Vind een taal uit
Zing je wereld tot leven

XIII Ritualiseer om te actualiseren
Creëer een cultuur

XIV Wees een goede voorouder
Plant bomen die je nooit zult zien

XV Schrijf je nalatenschap
Dit is jouw tijd

Ik ga in deze blog met je delen wat het meest bij mij resoneerde en wat voor jou van waarde kan zijn (het was moeilijk om een ​​selectie te maken).

Veeg de schuren

Na elke test (Rugby Match) maken de sterspelers van de All Blacks hun kleedkamer zelf schoon. Ze noemen het “de schuur vegen”. Het is een vorm van nederigheid om dit soort acties te ondernemen. Als leider of kampioen houd je je voeten op de grond door te helpen met kleine taken die normaal door anderen worden gedaan (lager in de hiërarchie). Het helpt om karakter op te bouwen en laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt.

Waarden

Karakter laat je zien wanneer je authentiek bent, wanneer je de dingen doet waarvan je zegt dat je ze doet. Je demonstreert het door jouw waarden, jouw overtuigingen of de geschreven (en ongeschreven) regels te leven. Waarden zijn meer dan woorden als ‘respect’. Wat betekent dit woord? Wat doe je om respect te tonen? Voorbeelden kunnen zijn dat u je telefoon niet opneemt tijdens een vergadering of eerlijke feedback geeft na een optreden.

Ga voor de opening

We leven in een complexe wereld. Dingen veranderen snel en er zijn altijd uitdagingen. Als je goed in je spel bent, verander dan van tactiek en ga voor de opening. Concurrenten verwachten dit niet en het kan een voordeel zijn. Het gaat meer om het snel kunnen aanpassen en het creëren van een adaptieve cultuur.

Hoe ga je voor de opening? Het is niet om in het moment te reageren maar door een agent van verandering te zijn. Kevin Roberts, CEO van Saatchi & Saatchi, vertelt over 100-dagenplannen:

  • Schrijf 10 dingen op die je in 100 dagen moet bereiken.
  • Begin elke dag met een actiewerkwoord en gebruik niet meer dan drie woorden voor iedere actie. Zorg ervoor dat elke actie meetbaar is en dat het een uitdaging voor jou is. Maak geen to-do-lijst met dingen die je kunt afstrepen.
  • Bekijk je lijst elke vrijdagochtend. Als de 100 dagen voorbij zijn, is het doel om elk item behaald te hebben.

Door alle input die we gedurende de dag krijgen, reageren we constant en voeren we uit. We zouden meer tijd moeten besteden aan het asessen van onszelf en de situatie en het maken van plannen.

We kennen de Japanse term “Kaizen” om productiever te worden door continu te verbeteren in een bedrijf. Oorspronkelijk is het om een ​​cultuur te creëren door jezelf te ontwikkelen en anderen te inspireren om dat ook te doen.

Speel met een doel

We zoeken allemaal een doel, een purpose. Tegenwoordig is het een modewoord, maar het hebben van een doel creëert een verbinding met anderen (in een team) en helpt jezelf te verbeteren en een beter persoon van jezelf te maken. Purpose creëert een gedeelde emotionele band en is een sterkere motivator dan geld of status.

Dus vraag: “Waarom” (of waartoe)? Het helpt je om gefocust te raken en inspireert je om een ​​doel te bereiken.

 Hij die een waarom heeft om voor te leven, kan bijna alles verdragen.

—Nietzsche

Belangrijke vragen

  • Wat is mijn taak op de planeet?
  • Wat moet er gebeuren, waarvan ik iets weet, dat waarschijnlijk niet zal gebeuren tenzij ik er de verantwoordelijkheid voor neem?

Deze vragen zijn van Buckminster Fully en hebben hem uit een depressie geholpen. Het verbaast me dat deze vragen vijf keer in het boek worden herhaald. Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen als je niet gemotiveerd bent, als je neerslachtig, depressief of onzeker bent. En zoals Victor Frankl schrijft in ‘Man’s Search for Meaning’, kun je je afvragen wie (je werknemers, klanten, collega’s of geliefden) of wat (je bedrijf, het milieu) kan profiteren van je acties en wat je kunt doen.

Jouw nalatenschap

Wat je achterlaat is niet wat in stenen monumenten is gegraveerd, maar wat in het leven van anderen is verweven.

—Perikles

Je nalatenschap is wat je anderen leert, schrijft Kerr. Het is hoe je jouw morele normen, jouw ethiek, jouw waarden naleeft. Vraag jezelf af wat de impact is van jouw acties. Wat is jouw bijdrage?

“Geld verdienen”, zoals mijn klant zei, is niet langer duurzaam en doet het niet meer goed tijdens etentjes of lofrede. Kerr dringt er bij ons op aan om verantwoordelijkheid te nemen voor iets meer dan alleen maar winst. Hij schrijft dat we daardoor een collectieve levendigheid aanboren die goed is voor de wereld en dat goed is voor de zaken.

De All Blacks hebben de gezegde om ‘het hemd op een betere plek achter te laten’. Kerr schrijft dat dit betekent dat we stapsgewijs moeten werken aan een beter collectief resultaat, om te winnen met flair, een bewaker te zijn van de toekomst, een architect van morgen en een rentmeester van de samenleving. Het betekent leven met respect, nederigheid en uitmuntendheid. Het betekent mana – het Maori-woord voor levenskracht en nog veel meer.

Waarom je ‘Legacy’ zou moeten lezen

Het maakt niet uit of je geen fan bent van Rugby of de All Blacks. Dit boek zit vol inspiratie en het geeft je handvatten om aan je nalatenschap te werken. Het bevat veel feiten, zinvolle verhalen en links naar video’s.

Deze reclame voor Adidas begint met de eerste aanvoerder van de All Blacks (Charlie Saxton) die in 1999 nog leefde. Hij trekt zijn hemd uit, en dan verschijnen één voor één alle volgende aanvoerders. Het toont de lijn van leiderschap. Een voor een droegen de aanvoerders bij aan het nalatenschap. Het gaat erom het hemd op een betere plek achter te laten, en daar is karakter voor nodig.

De vele Maori spreuken raken mij. Dit is een van mijn favorieten:

Mā te rongo, ka mōhio;
Mā te mōhio, ka mārama;
Mā te mārama, ka mātau;
Mā te mātau, ka ora.

Door te luisteren komt kennis;
Van kennis komt begrip;
Van begrip komt wijsheid;
Van wijsheid komt welzijn voort.

Waarom je het boek niet zou moeten lezen

De inhoud wordt herhaald in de verschillende hoofdstukken. Bijvoorbeeld: In het hoofdstuk over Leren staat veel geschreven over nalatenschap en purpose.

Er zijn te veel uitstapjes naar andere auteurs, organisaties, boeken of sportteams (met name voetbal). Het had meer gericht kunnen zijn op de All Blacks.

De tips en oefeningen hadden duidelijker kunnen worden gepresenteerd. De uitdaging is om ze zelf te destilleren en actie te ondernemen. Lees dit boek niet als dat een te zware taak voor je is.

Wie zou dit boek moeten lezen

Eigenaren van bedrijven, verandermanagers, leiders in zakelijke en non-profitorganisaties, team (coaches), ouders en fans van de All Blacks.

Wil je dit boek lezen?

Ik heb een extra exemplaar van het boek. Als je het GRATIS wil ontvangen, kun je hieronder reageren. Van de eerste tien serieuze opmerkingen, zal ik willekeurig iemand kiezen die het boek zal ontvangen.

Wat wordt jouw nalatenschap?

Ontdek vandaag jouw doel of uw Waarom. Volg een workshop of een een-op-een sessie met mij en ontdek jouw unieke Waarom. Dit is jouw bijdrage en de impact ervan op de wereld. Voor meer informatie over het ontdekken van jouw Waarom, klik hier of neem direct contact met mij op!

Wat is een nalatenschap (legacy) voor jou? Wat laat jij na? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze boekrecensie van “Legacy” door James Kerr. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bronnen vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Legacy, James Kerr *
Man’s Search for Meaning, Viktor E. Frankl *

* Dit is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra! 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments