Mijn favoriete coachingstechniek

GROW Zilvold Coaching
6 min read

For English, click here.

 

Een doel zonder plan is slechts een wens

-Antoine de Saint-Exupéry

Deze keer deel ik één van mijn meest favoriete en succesvolste coaching technieken. De techniek kan gebruikt worden in één op één sessies, bij groepen of bij zelfreflectie.

Waarom? Ik denk dat deze techniek zo eenvoudig is dat iedereen hem kan toepassen om verder te komen en te groeien. Dit op zowel persoonlijk of zakelijk vlak.

Er zijn zoveel goede technieken om doelen te stellen, plannen te maken en te implementeren. Denk maar aan de SMART techniek of de SWOT analyse. De kracht van onderstaande oefening is dat je in relatieve korte tijd erachter kunt komen wat je kunt (of niet moet doen) om je doel te behalen.

Het is de GROW techniek en in dit artikel leg ik uit hoe ik deze bestaande techniek toepas die mede afkomstig is uit het “Hoe boek voor de coach” van Joost Crasborn en Ellis Buis. Je kunt het gebruiken voor je eigen doelen en in gesprekken met klanten of collega’s.

Goal

Ten eerste schrijf je je doel op. Je goal. Wat vind je belangrijk en wat wil je bereiken? Schrijf je doel zo specifiek mogelijk op (of spreek het uit). En schrijf het op alsof het al werkelijkheid is. Veel mensen hebben doelen zoals: Ik wil graag promotie maken, ik wil weten wat mijn volgende stap in mijn carrière moet zijn, ik wil een cursus volgen of ik wil meer verdienen. Als je doelen opschrijft alsof je al behaald zijn dan kun je ze beter voorstellen. Dit helpt om ze daadwerkelijk te bereiken. Dus, schrijf je doelen als volgt op:

 • “Ik weet wat mijn volgende carrière stap is”
 • “Ik heb een liefdevolle relatie”
 • “Ik heb voldoende energie en vreugde in mijn leven”
 • “Ik heb een cursus boekhouden succesvol afgerond”
 • “Volgend jaar verdien ik € 100k”

Realiteit

Ten tweede beschrijf je de huidige situatie. Dit helpt duidelijk te maken waarom je graag je doelen wilt behalen en een verandering wilt. Schrijf op wat er aan de hand is en waarom (door wie of door wat) je je doelen nog niet behaald hebt. Schrijf ook wat er nu wel goed gaat, welke successen je nu wel hebt. Voorbeelden kunnen zijn:

 • “Ik ben uitgeput als ik ’s avonds thuiskom van mijn werk en dan moet ik ook nog het huishouden doen”
 • “Ik verdien niet genoeg om de dingen doen die ik graag wil doen zoals reizen, uit eten gaan en mooie kleding te kopen”
 • “Ik ben goed in mijn werk maar ik heb er nu geen voldoening in, het lijkt wel of ik op de automatische piloot functioneer”
 • “ik weet niet goed hoe ik moet boekhouden en ik ben onzeker over mijn belastingaangiftes”

Opties

Schrijf vervolgens je opties (alternatieven) op. Het is eigenlijk een download van wat je allemaal kunt doen om je doel te behalen, of niet. Je kunt er hier ook erachter komen wat je juist niet kunt of moet doen. Schrijf dus de voordelen en de nadelen van je opties op. Deze stap is essentieel voor de laatste stap omdat hier duidelijk wordt wat je moet doen om je doel te behalen. Op het gebied van je loopbaanvraagstuk kun je het volgende opschrijven:

 • “Ik kan gewoon doorgaan zoals ik nu doe omdat ik gewoon betaalt krijg”
 • “ik kan een tijdje vrij nemen (sabbatical) om erachter te komen wat ik wil doen”
 • “ik neem ontslag dan heb ik tijd en de vrijheid om na te denken maar dan heb ik geen inkomen”

Op het gebied van het genereren van meer inkomen zou je kunnen opschrijven:

 • “Ik kan voor een loonsverhoging vragen”
 • “Ik ga kijken of ik een extra baan kan vinden (een side-hustle)”
 • “Ik kan kijken of er andere banen in mijn werkveld zijn die beter betalen”

Werkplan

Tenslotte maak je een werkplan (een will of een wrap up) en begin met kleine acties die makkelijk te doen zijn. Vaak stranden doelen namelijk omdat je niet opschrijft wat je nu precies wanneer gaat doen en waarom. Wie of wat heb je waarvoor nodig en wat is het effect van jouw actie op jouw omgeving?

Dus, maak een afspraak met je leidinggevende om over een loonsverhoging te praten of vertel hem/haar wat de toegevoegde waarde voor het bedrijf is als jij die cursus gaat doen. Zoek een goede boekhouder in je netwerk die je kan helpen met je belastingaangifte, zoek een (loopbaan)coach of hulp in de huishouding. Bedenk meerdere acties om je doel te behalen en soms kan het maar een hele kleine zijn. Het gaat erom dat je in beweging komt om je doelen te behalen. Anders blijven je doelen slechts een wens…

De doelen en het werkplan moeten wel in lijn zijn van wat je wilt in het leven. Die kun je achterhalen door bijvoorbeeld jouw levenslijn in te vullen en door deze oefening te doen. Ook is het handig om je eigen kernkwaliteiten in te zetten met je acties en doelen. Zo kreeg ik eens een prachtige baan aangeboden bij een groot bedrijf. Het inkomen was geweldig en ik zou veel reizen. Helaas zou ik daardoor mijn familie weinig zien en dat zou mij en mijn familie verdrietig maken. Omdat ik daar bewust van was, kon ik gemakkelijk een keuze maken om deze baan niet te gaan doen.

Welk doel wil jij dit jaar nog bereiken? Hoe ga jij dat doen en wat ga je daarvoor doen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Wil je GROW techniek zelf eens meemaken? Zoek je een coach die je kan helpen om verder te komen? Neem gerust contact met mij op!

Kijk gerust op mijn pagina met verwijzingen naar specialisten in mijn netwerk die jou op een ander gebied kunnen helpen om jouw doelen te bereiken.

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel over hoe je doelen kunt behalen met behulp van de GROW techniek.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments