Mijn 5 belangrijkste lessen die ik heb geleerd bij een ingenieursbureau

8 min read

Click here for English.

Ik kan het mij nog herinneren als de dag van gisteren.  Het was juni 2011. Een collega hielp mij met een steekwagentje om mijn dozen naar de auto te brengen. Over de snelweg reed ik naar huis en toen gebeurde het. Ik kon het niet meer inhouden. De tranen biggelden over mijn wangen. Na 14 jaar bij hetzelfde ingenieursbureau, ging ik weg. En het was mijn beslissing.

Ik had veel mogen ervaren bij het ingenieursbureau en ik heb prachtige kansen gehad. Zo heb ik mooie mensen ontmoet op geweldige plekken wereldwijd. Mike in Californië, Recep in Turkije, Karim in Parijs en talloze andere collega’s wereldwijd waar ik een bijzondere band mee had opgebouwd. Ik heb veel geleerd en ook nog anderen mogen helpen.

Een scheiding

Het voelde als een scheiding. Een (werk)relatie ging ten einde. En ik had hem verbroken omdat ik, mijn vrouw en de kinderen het avontuur in het buitenland gingen opzoeken. Ik was al drie jaar hoofd van een groep laboranten en het was een van mijn mooiste functies bij het ingenieursbureau. Er was nog veel te doen en te leren. De keuze was van mij en was in lijn met wat ik wilde in het leven (Lees ook: Zo maak je een keuze in lijn met JOU).

Afijn, de tranen biggelden over mijn wangen en ik was verdrietig en dankbaar voor de mooie tijd. Ik heb daar zo veel geleerd. In dit artikel deel ik de 5 meest belangrijke lessen die ik bij het ingenieursbureau heb geleerd. Ze zijn zeker van toepassing voor je als je net begint bij een nieuwe werkgever maar ook als je een nieuwe impuls nodig hebt.

Les 1: Leer je organisatie kennen

Het ingenieursbureau waar ik destijds voor werkte had duizenden medewerkers, wereldwijd. Als je bij een afdeling van een bedrijf begint, neig je ernaar om op je eilandje te blijven werken. Dat snap ik en ik deed het ook. Het was namelijk bekend terrein en veilig.

Ik moedig je aan om de organisatie te leren kennen en interesse te tonen in anderen en andere afdelingen of zusterbedrijven. Ga dus eens met collega’s van een andere afdeling lunchen en vraag wat zij doen, wat hun expertise is of wat hun uitdagingen zijn. Doe mee met activiteiten van de personeelsvereniging en help mee met de organisatie. Je zult in korte tijd heel veel mensen leren kennen.

Het interessante hierbij is dat veel mensen in de organisatie jou ook leren kennen. Zo wordt je een spin in het netwerk. Het gebeurde regelmatig dat een secretaresse mij opbelde met de mededeling dat ze iemand aan de lijn had en geen raad wist met wie deze persoon doorverbonden moest worden. “Daarvoor heb je Jean in Parijs nodig”, antwoordde ik dan want ik wist vaak wie deze klant het beste kon helpen.

Les 2: Vraag om hulp

In een grote organisatie is veel kennis aanwezig en die kun je gebruiken. Het is niet nodig om al jouw uitdagingen alleen op te lossen. Dat kost veel tijd, energie en geld. Wellicht is er iemand in de organisatie die een slimme oplossing heeft voor jouw probleem.

Hoe vindt je die mensen? Vraag het aan je nieuwe collega’s, je projectleider of directeur. Je kunt ook intern voor hulp vragen. Zo was ik verantwoordelijk voor een groot project in Luxemburg en daarvoor moest een tussentijdse rekening voor opgemaakt worden. Iets wat toen veel te lang was blijven liggen. Er was veel meerwerk bijgekomen en ik ontdekte dat een secretaresse een expert was met Excel. In korte tijd had zij een overzichtelijke spreadsheet gemaakt die ik kon gebruiken voor mijn factuur.

Les 3: KISS

Nee, je hoeft je (nieuwe) collega’s niet te zoenen. KISS staat voor “Keep it Simple Sweetheart”. Met mijn berekeningen moest ik vaak rekening houden met heel veel parameters. Dat zorgde ook voor heel veel varianten in de uitvoering van een project. Die beschreef ik dan ook netjes in mijn rapport. Dat rapport was dan ook vaak een dik boekwerk met pagina’s vol met tekst.

Ik liet een van mijn eerste rapporten aan mijn projectleider geven en hij liet mij zien hoe je de resultaten eenvoudig en overzichtelijk in een tabel kon weergeven. Dat maakte het rapport een stuk leesbaarder (en dunner). Later hebben we ook nog een samenvatting toegevoegd met de belangrijkste conclusies. Het gaat erom om je berekeningen en resultaten simpel te presenteren. De klant wil graag zo snel mogelijk weten wat hij/zij moet doen. Dan is het niet handig om een dik en wollig rapport aan te leveren.

Les 4: Klanten zijn ook mensen

Er zijn van die klanten die erg imponerend zijn. Jij bent de opdrachtnemer en je moet maar doen wat er gezegd wordt. Ik was altijd erg onder de indruk van dit soort klanten. Op een dag moest ik voor overleg naar zo’n klant die neerbuigend was. Voorafgaand aan het gesprek had ik een ontmoeting met de directeur van het ingenieursbureau waar ik werkte. Ik vertelde hem over mijn zorgen en spanningen voor het overleg. Hij vertelde me dat deze klanten ook mensen zijn. Ze gaan ook naar de wc, hebben een familie en eigen zorgen.

Als je het echt moeilijk hebt met een dergelijke klant, vervolgde hij, dan kun je aan iets denken wat je grappig vindt. Stel je je dan voor dat deze persoon in datgene verandert wat jij grappig vindt. Dan verdwijnt jouw angst, onzekerheid en spanning. Het is heel vergelijkbaar met de boeman in de film “De gevangene van Azkaban” met Harry Potter. Zie hieronder de desbetreffende scene (in het Engels):

Eigenlijk gaat het erom om je in te leven de positie van de klant en empathie te laten zien. Wat zijn de zorgen, stress en hulpvragen van hem of haar? Als je hierachter komt, zal het gesprek een stuk gemakkelijker worden. (Lees ook: Wat je over empathie moet weten).

Les 5: Neem de tijd & wees flexibel

Dit is niet altijd makkelijk in een (commerciële) organisatie met korte deadlines en beperkte budgetten. Probeer toch de tijd en rust te nemen om je berekeningen te maken en je rapport te schrijven. Soms heb je gewoon wat geduld nodig. (Lees ook: Even geduld a.u.b).

Ga niet overhaast te werk. Kans is dat je dan een fout maakt. (Lees ook: 4 tips over hoe om te gaan met een gênante fout ). Neem ook de tijd om zaken te verifiëren met de klant of je projectgroep en beheer verwachtingen. (Lees ook: Voorbij perfectionisme gaan in 6 stappen). Neem tijd voor zelf-reflectie om na te denken over zaken die goed gingen, minder goed en wat je daarvan hebt geleerd. Lees ook: de voordelen van zelf-reflectie

Flexibel zijn is wellicht een open deur maar het heeft mij wel veel gebracht. Hierdoor heb ik een jaar in Amerika kunnen werken, 2 jaar in Parijs doorgebracht en talloze projecten in het buitenland uitgevoerd. Sta open voor nieuwe uitdagingen en pak kansen. Het komt erop neer dat je je zichtbaar maakt in de organisatie en aangeeft wat je wilt bereiken en wilt leren.

Er zijn nog tal van andere waardevolle lessen die ik heb geleerd bij het ingenieursbureau. Hiervoor ben ik ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

Welke van de lessen spreekt jou het meeste aan en welke waardevolle lessen heb jij geleerd bij het bedrijf waar je voor werkt (of hebt gewerkt)? Deel ze met anderen en laat ons weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over mijn waardevolle lessen die ik bij een ingenieursbureau heb geleerd.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius
24 November 2017 10:48

Zeer herkenbare ervaringen. Bij het afscheid van mijn eerste werkgever in de ICT, na bijna 10 jaar, ook dezelfde tranen. Het vormt je wel. Is daarna nooit meer voorgekomen.

Renate
Renate
27 February 2018 10:28

Klein foutje: Op een dag moest ik voor overleg naar zo’n klant die neerbuigend was.