Maak een sprong in teamgroei

Zilvold Coaching & Training Blog team groei
7 min read

Samenvatting:
Tijdens een kort bezoek aan de garage ontdekte ik een bijzonder voorbeeld van hoe een team aan ontwikkeling doet om meer plezier, vertrouwen en respect tijdens het werk te ervaren. Ze huurden geen coach of trainer in maar deden iets anders. Dit artikel is in misschien geen goede pitch voor mijn diensten maar ik denk dat het voor ieder team belangrijk kan zijn om te groeien en te ontwikkelen.

For English, click here.

Vorige week moest onze auto naar de garage voor een reparatie. Het was maar een kleine reparatie en ik kon wachten. Ik bezoek jaarlijks meerdere keren een garage voor de auto. Altijd zijn de garages een beetje viezig, donker, zijn medewerkers druk en is de koffie erg slecht. Standaard vraag ik om thee bij een garage. Daar kan weinig fout mee gaan.

De garage waar ik vandaag naartoe ging was nieuw voor mij. Ondanks de navigatie aanwijzingen, reed ik fout en was daardoor te laat. Dat was helemaal niet erg zei de bedrijfsleider achter een raam. Hij nodigde me uit om boven in de wachtkamer plaats te nemen en vroeg wat ik wilde drinken. “Thee graag”, antwoordde ik.

Ik kwam in een grote vergaderruimte met een houten tafel. De vele ramen zorgden voor licht met uitzicht op het nabijgelegen politiekantoor.

De ruimte zou goed gebruikt kunnen worden voor een teamoverleg en een training. Er stond zelfs een flipover. Opeens mistte ik de tijden dat ik voor groepen stond. Ik liep naar de flipover. Er stonden veel getallen op over omzetprognoses en bedrijfskosten. Wat opviel was het dikke pak aan vellen dat achter de flipover hing. Uit nieuwsgierigheid bladerde ik er doorheen en zag allemaal schema’s, theorieën en interventies die ik ken en soms zelf ook gebruik in mijn trainingen.

Er was een sheet die me het meest opviel. Daarop stonden allerlei termen zoals betrokkenheid, eerlijkheid, vertrouwen, transparantie en plezier. Sommige termen werden vaker werden genoemd (door de streepjes). Voor mij werd duidelijk dat dit de waarden van het team zijn.

De bedrijfsleider kwam binnen en ik verontschuldigde me dat ik door hun flipovers aan het grasduinen was. Ik mompelde iets over “beroepsdeformatie”. Dat was helemaal niet erg zei de man en zette mijn hete water en een apart zakje thee op de mooie houten tafel. Ik vroeg of het bedrijf vaak trainers of coaches inhuurt. “Bijna nooit” antwoordde hij en voegde eraan toe dat ze alles zelf deden.

Hij nam alle tijd en sprak verder met mij over hun uitdagingen en hoe ze (het weinige) werk verdelen over de verschillende vestigingen. De man en het team deden precies wat er op de flipover stond: ze waren betrokken, toonden doorzettingsvermogen en leverden kwaliteit (de auto was perfect gerepareerd).

Intrinsieke motivatie

Ik realiseerde me dat je het meeste succes kon behalen als er een intrinsieke motivatie is van een team om te willen ontwikkelen en te groeien. Een externe trainer en coach kan instrumenten geven en een team inspireren. Het echte werk om te ontwikkelen zal door een team zelf gedaan moeten worden. Progressieve bedrijven kennen kun organisatie en mensen beter dan buitenstaanders.

De vraag is wat je kunt doen met deze kennis om vooruit te komen met je team.

Leer je organisatie kennen

De eerste stap is om je organisatie beter te leren kennen. Dat geldt zowel voor leiders als voor medewerkers. Toon interesse in de medewerkers, ook voor zaken buiten het werk. Vraag klanten over hun ervaringen met jouw bedrijf.

Betrokken leider => betrokken medewerkers

Een enthousiasten en betrokken leider, werkt aanstekelijk. Ik heb dat in meerdere organisaties gezien. Zo ken ik leiders die een inspiratie of motivatie kick-off doen aan het begin van de week. Zij maken tijd om nieuwe manieren te vinden om hun team te motiveren en te inspireren.

Doe wat je zegt

“Walk the talk” zeggen de Engelsen. Als ik vanuit de fijne wachtruimte de werkplaats inkijk, zie ik medewerkers in een overzichtelijke garage plezier hebben met wat ze aan het doen zijn. De bedrijfsleider geeft mij aandacht en benadert ook mij met respect. Ze doen precies wat er op de sheet van de flipover staat. Ze doen de dingen waarin ze zeggen te geloven.

Hoe kun je nog meer vooruit komen met je team?

Misschien ben je op zoek om je team te inspireren en te motiveren. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met weerstand binnen je team. In dat geval kun je onderstaande artikelen eens lezen:

Over omgaan met weerstand van een groep
Voor hoger en positieve teamenergie
Voel jij je veilig (in jouw team)?
EÉN tip voor betere samenwerking

Of typ “team” in het zoekventster van mijn blogs

Maak een sprong in teamgroei

Ik werk nu al lang met teams en wat mij opvalt bij succesvolle teams is dat zij weten wat hun doel is; ze weten waarom ze het doen. Ze kennen hun bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Simon Sinek noemt dat het “Waarom” van een team. Als het Waarom duidelijk is, dan zijn de normen en de waarden of de unieke werkwijze van een team ook bekend. De Waarom uitspraak verwijst hier ook vaak naar. Kijk maar eens naar deze Waarom uitspraken van verschillende bedrijven.

Een Waarom uitspraak verzin je niet; die ontdek je. Het is in het verleden ontstaan door alle werkzaamheden die jullie met passie hebben gedaan. De verhalen over de succesvolle (en minder succesvolle) projecten die zijn afgerond en met wie, vormen de basis van een Waarom.

Ik ben ervan overtuigd dat als een team bewust is van het Waarom, er meer intrinsieke motivatie is om te groeien en vooruit te komen. Ook worden dan de normen en waarden makkelijker geleefd;  het helpt om betere doelen te stellen (die in lijn zijn met het Waarom) en het helpt om de juiste mensen aan te nemen.

Als de leden van een team niet met elkaar groeien, groeien ze uit elkaar

-Simon Sinek

Start vandaag!

Als jij ook benieuwd bent naar het Waarom van jouw team, dan kan ik je daarmee helpen. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Hoe kom jij vooruit met je team? Wat doe jij om samen te groeien? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over teamontwikkeling. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments