Samenvatting:
Het is gemakkelijk om harder te praten. Je hoeft alleen je stem te verheffen. Harder luisteren kost meer moeite. Dit artikel geeft je drie manieren om luider te luisteren en meer verbinding, begrip en plezier te hebben in de gesprekken met anderen.
For English, click here.
Een vriend publiceerde zijn 12 dagelijkse gewoonten (in het Engels) voor het nieuwe jaar. Ze zijn het bekijken waard. Vooral als je de inspiratie nodig hebt om voor jezelf resoluties, doelen of gewoonten te vinden. Elke gewoonte heeft een doel. Het maakt duidelijk waarom een bepaalde gewoonte belangrijk is en waarom je het zou moeten doen.
Eén gewoonte trok mijn aandacht: “Stel je voor dat iedereen verlicht is behalve ik.” Het doel van deze gewoonte resoneerde nog meer met mij. Het was om mij luider te leren luisteren.
Als je ‘s avonds aan onze eettafel zou zitten, lopen de discussies vaak hoog op. Om aandacht te krijgen, begint iedereen luider te praten. Wellicht zie je dit ook tijdens je (online) ontmoetingen met collega’s of vrienden.
In een eerdere blog heb ik je zeven technieken gegeven om beter te luisteren. Deze huidige blog geeft je nog drie manieren om nog luider te luisteren. Ze zullen je helpen om een betere verbinding, begrip en meer empathie te hebben met diegene naar wie je luistert.
Schakel mentale filters in
Terwijl je naar iemand luistert, kun je je bewust worden van zowel extern als innerlijk geluid. Net als verkeer, muziek of andere mensen de zachtjes praten, is omgevingsgeluid vrij eenvoudig te filteren uit een gesprek dat je hebt.
Innerlijke ruis daarentegen is moeilijker om te filteren. Vaak betrap ik mezelf erop dat ik anderen onderbreek terwijl ze tegen mij praten.
Als je zou zien dat ik een gezicht maak (walging, een frons of mijn wenkbrauwen optrekken), dan is mijn mentale filter uit. Enthousiast wil ik ook graag mijn ervaringen, advies of technieken, die voor mij werken, delen. Dan is het nog belangrijker om het mentale filter aan te zetten.
Door na te denken over jouw eigen ervaringen of advies, ben je in het verleden of in de toekomst. Onthoud, terwijl je luistert dat het niet om jou gaat. Het gaat over de ander. Als je je hiervan bewust bent en je mentale filter aanzet, ben je in het hier en nu. Dan kun je echt aanwezig zijn voor de ander.
Parafraseer
Kortgeleden ontdekte ik een techniek om beter te parafraseren: je vat wat de ander zegt in slechts twee zinnen samen. Het dwingt je helder te denken en geen ideeën of gedachten over de context toe te voegen. Er zijn nog twee voordelen om in slechts twee zinnen te parafraseren: ten eerste motiveert het je om u te concentreren op het eigenlijke probleem en niet op de details. Ten tweede kun je controleren of je duidelijk hebt begrepen wat je hebt gehoord.
Bepaal jouw rol
Je hebt misschien verschillende rollen. Dit zijn niet per se als collega, manager, vriend of familielid. Voordat je (luider) luistert naar iemand anders, kun je de ander vragen welke rol de ander op dit moment zou helpen. Er zijn vijf rollen: een luisteraar, een coach, een adviseur, een aanwezige, of een knuffelaar.
De luisteraar
Soms willen mensen stoom afblazen en praten over hun ervaringen. Ze hebben je niet nodig om jouw ervaringen of advies te delen. Luister gewoon naar ze, leun voorover, zeg “mmm-mm”, “ja” en knik af en toe met je hoofd. Ze zullen het waarderen en zich daarna veel beter voelen.
De coach
Op andere momenten hebben mensen hulp nodig om duidelijkheid te krijgen over een bepaalde kwestie. Dit kan gebeuren als ze een situatie niet begrijpen of als ze vastzitten in een gedachte. Mensen hoeven meestal geen stoom af te blazen. Ze willen verder en er zelf achter komen welke stappen ze kunnen zetten. Dan is het handig om vragen te stellen om de details die een situatie duidelijk maken. Kijk wie erbij betrokken was en wat er is gebeurd.
Een zeer krachtige coachingstechniek is de “liftmethode” van Prof. dr. Fred Korthagen. Vraag wat ze dachten, wat ze voelden en wat ze wilden. Vooral de laatste vraag helpt de ander terug te keren naar zijn/haar intentie, visie of Waarom. Ze maken opnieuw verbinding met wat hen voldoening, vreugde en levensvreugde bezorgt.
De adviseur
En soms willen mensen advies. Ze hebben hulp nodig om beslissingen te nemen, uit een situatie te komen of een doel te bereiken. Dan kan jouw rol zijn om een adviseur te zijn waar je jouw ervaringen deelt om de luisteraar te motiveren. Je kunt jouw technieken (“lifehacks”) delen om doelen te bereiken, beter te communiceren of meer zelfvertrouwen te hebben.
De aanwezige
Dan zijn er momenten dat mensen willen dat je in de buurt bent. Ze willen niet alleen zijn omdat ze door iets heengaan. Jouw aanwezigheid kan hen troosten zelfvertrouwen geven. Je hoeft niets anders te doen dan er te zijn voor iemand. Misschien werk je een beetje, zet je koffie of thee, of doe je wat klusjes zodat de ander zich niet alleen voelt.
De knuffelaar
Alle rollen die ik hierboven noemde, kunnen ook telefonisch of via videoconferentie worden uitgevoerd. Maar soms hebben mensen een (lange) knuffel nodig om verbinding te maken, troost te krijgen of gerustgesteld te worden. Knuffelen is belangrijk. Ik word er blij van. In deze tijden is dit niet (altijd) mogelijk. Ik mis het omhelzen van mensen. Alternatieven voor knuffelen kunnen zijn:
- Iemand (op veilige afstand) langer in de ogen kijken en glimlachen
- Positieve gebaren maken zoals een hart met je handen, een luchtomhelzing of zwaaien
- Knuffel familieleden of huisgenoten
- Aai je katten, honden of ander dier dat je thuis hebt.
Mijn favoriete knuffel is een ‘knuffel van hart tot hart’. Normaal gesproken geef je een knuffel met je rechterarm omhoog. Probeer het andersom: met je linkerarm omhoog. Dan zullen jullie harten aan dezelfde kant zijn.
Welke rol?
Het is niet altijd gepast om te vragen welke rol je zou moeten hebben in een gesprek. Ik moedig je aan om er zelf kort over na te denken en naar het innerlijke te gaan. Vraag jezelf af: “Welke rol is er op dit moment nodig?“. Ik weet zeker dat een antwoord (intuïtie) zal komen die dat moment het beste dient.
Het kost moeite om luider te spreken, maar het kost nog meer moeite om luider te luisteren. Je moet ervoor werken. Het zal je helpen misverstanden, frustraties en tijdverlies te voorkomen. Door luider te luisteren, wordt de communicatie duidelijker en aangenamer voor alle partijen.
Misschien is de meest eenvoudige manier om luider te luisteren, je voor te stellen dat iedereen verlicht is behalve jijzelf.
Wat doe jij om harder te luisteren? Hoe helpt het jou? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over luider luisteren. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!