Lessen van een goede vakantie

Zilvold Coaching & Training Blog Lessen van een goede vakantie
5 min read

For English, click here.

Bij vakantie denk ik altijd aan ontspanning. Dat was gelukkig ook het geval deze zomer maar toch heb ik veel ontdekt en geleerd. Dat houdt niet op voor iemand die graag wil groeien.


In deze blog deel ik met je wat ik heb geleerd en ontdekt deze zomervakantie. Sommige zaken zijn praktisch, sommige zijn informatief en anderen zijn weer diepzinnig.

Inspiratie voor schrijven

Via Twitter (sorry, ik kan het niet meer vinden) las ik een blog met hulp voor schrijvers die moeite hebben met het vinden van onderwerpen. Een van de tips die mij het meeste inspireerde was om te beginnen met de volgende titel:

“Alles wat ik weet over [onderwerp]”.

Dit is geniaal omdat iedereen wel veel weet over een bepaald onderwerp. Ik denk veel te weten over bloggen, persoonlijke ontwikkeling, coachen, trainen, vaderschap,…
Ook zijn er heel veel onderwerpen waar ik niets over weet. Dat nodigt dan ook uit om een artikel te schrijven met de titel “Alles wat ik niet weet over [onderwerp]”.

Blijf vragen stellen

Deze vakantie heb ik onderweg een paar Engelstalige spannende (misdaad) podcasts geluisterd zoals deze en deze. Ze zijn intrigerend en onderhoudend. De voornaamste les is dat je niet meteen conclusies moet trekken maar altijd goede vragen moet blijven stellen zoals “Hoe zou ik ongelijk hebben?”.

Wees bewust van tijd

In de Podcast S-town heeft John het in aflevering 5 over zonnewijzers en dat bijna iedere zonnewijzer een spreuk over tijd bevat. Hij heeft gelijk! Het maakte me weer bewust over tijd en dat ik tijd ben. Zie Einstein tijd in mijn blog over het leven in de genialiteitzone.


Fanta!


Mijn kinderen ontdekten Fanta Lemon in Spanje. Ze dronken het bij iedere maaltijd. Een van mijn zoons vroeg met of ik wist wat Fanta betekende. Weet jij het? Ik niet. Fanta is een afkorting van Fantastisch. Het komt oorspronkelijk uit Duitsland en ik voelde me verlicht toen ik dit hoorde (en zonder deze softdrink te drinken).

Foto door: Renato Tentin


Reflecteer op gedrag

In het verleden heb ik een blog geschreven over hoe je je gedrag effectief kunt veranderen. Tijdens de vakantie heb ik het boek Atomic Habits van James Clear uitgelezen. Een boek over gedrag. Een van mijn inzichten was om te reflecteren op (goed) gedrag. Want gedrag kan ook monotoon worden omdat je het onbewust doet. Gedrag moet je namelijk bewust toepassen om tot meesterschap te komen. Ieder gedrag leidt tot een volgend prestatieniveau. Het is dus van belang om geregeld terug te blikken op gedrag. Je kunt de volgende vragen te beantwoorden om op jouw gedrag te reflecteren:

  • Wat ging er goed dit jaar?
  • Wat ging er niet goed dit jaar?
  • Wat heb ik geleerd?


Blijf voorbereid


Op een middag gingen we wandelen boven de Calanques in de buurt van Marseille. Mijn vrouw viel lelijk en verwondde zich aan haar hand. Net die dag had ik geen eerste hulp spullen mee (iets wat ik bijna altijd mee heb tijdens wandeltochten). Waarschijnlijk dacht ik dat er niets zou gebeuren tijdens deze korte wandeling. Meneer Crashaw (mijn leraar Engels) schreef het al in mijn jaarboek in 1991: Stay prepared! Het is goed dat ik herinnerd ben aan een van mijn levensregels.


Wees de persoon die je wilt zijn


Dat werd mij meerdere malen gezegd tijdens deze vakantie en dat raakte mij diep. Het gebeurde op momenten dat ik me blijkbaar niet gedroeg als de persoon die ik wil zijn (betrouwbaar, liefdevol, rustig, vreugdevol, positief, creatief, dankbaar, vriendelijk, positief,…). De persoon die ik wil zijn is in lijn met mijn waarden, mijn kernkwaliteiten of mijn Waarom. Misschien was ik moe of geïrriteerd en dan helpt deze opmerking om eens diep adem te nemen en weer te verbinden met wie ik wil zijn.


Weet jij wie je wil zijn? Jouw Waarom (jouw Waartoe, jouw levensdoel, je purpose) helpt je om keuzes te maken in het leven. Het is jouw unieke bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Wil je die ook ontdekken zodat je met meer energie, vreugde en doorzettingsvermogen door kunt gaan? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Lees hier hoe een Waarom sessie eruit ziet.


Wat heb jij geleerd deze vakantie? Wat heb jij ontdekt over je omgeving of over jezelf? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!


Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van mijn artikel met vakantielessen. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron: Atomic Habits, James Clear

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments