Leef in de genialiteitzone

Leef in de genialiteitzone Zilvold Coaching & Training Blog
11 min read

Samenvatting:
Dit artikel is een recensie of een van de beste boeken die ik dit jaar tot nu toe heb gelezen. Het is “Waag de Sprong” (“The Big Leap”) en het is geschreven door Gay Hendricks. Het is een zelfhulpboek om je te helpen een volgende stap te zetten naar de zogenaamde “genialiteitzone”. Het artikel bevat mijn lessen en waarom ik denk dat je het moet lezen.

For English, click here.

Het jaar is nog niet voorbij en dit is al het beste boek dat ik in 2019 heb gelezen. Wauw! Het veranderde mijn kijk op angst, gewoonten en tijd volledig.

Als je het moeilijk hebt op kantoor of met je (intieme) relaties en klaar bent voor een doorbraak, raad ik je echt aan om deze gids te lezen.

De verschillende zones

Gay Hendricks beschrijft 4 zones waarin we actief zijn in ons leven, dit zijn de incompetentiezone, de competentiezone, de excellentezone* en de genialiteitzone.

De zone van incompetentie is alles waar je niet goed in bent. Het zou geen goed idee zijn om me te vragen om een ​​voorspelling of risicobeoordeling te maken op basis van veel data. Zie je, ik ben geen data-analist. Ik zou niet eens weten hoe ik het bestand moet openen en hoe ik het kan lezen. Het beste wat je kunt doen als je in een incompetentiezone bent, is iemand anders vragen om het te doen (of ervoor te betalen). Anderen zijn veel beter dan ik in boekhouding of timmerwerk. Het kost me te veel tijd en energie en is niet allemaal in overeenstemming met mijn doel of mijn WAAROM.

Je wel kunt in de incompetentiezone blijven als je ervan geniet of de intentie hebt ergens goed in te worden.

De competentiezone wordt bereikt wanneer je de vaardigheden bezit om iets goed te doen. Ik ben een trainer, coach en schrijf artikelen. Ik ben ook bekwaam in het creëren van inhoud voor mijn sociale media en het gebruik van verschillende tools om het in te plannen. Dit vereist minstens één dag per maand en ik vind dat veel tijd. Hoewel ik dit goed kan, vervult het me niet zoals coaching of training.

Je bevindt je in de excellentezone als je iets doet waar je heel goed in bent. Je bent de specialist of de expert op dat specifieke gebied. Het was waar je succesvol bent en het meeste geld en erkenning verdient. Op dit punt zouden dat teambuilding-sessies voor mij zijn. We blijven graag in deze excellentezone, omdat het ons stabiliteit geeft, het comfortabel is, het misschien goed voor ons ego is en vooral de omgeving om ons heen (bedrijf, klanten, familie en vrienden) willen graag dat we daar blijven.

Het probleem van de bovengrens*

Dit brengt ons bij het probleem van de bovengrens (“upper limit problem”) of het bereiken van een plafond Je bereikt het probleem van de bovengrens wanneer je:

  • gestrest bent
  • je zorgen maakt
  • een ruzie start
  • angstig bent
  • je onwaardig voelt
  • ziek bent/voelt

Gay Hendricks noemt dit “upper limiten”. Zijn kleindochter heeft hier een goede definitie voor:

“Het is wanneer je niet weet hoe je gewoon de hele tijd plezier moet hebben”.

Een voorbeeld van “upper limiten” is de eerste dag van een welverdiende vakantie waarop je ziek wordt. Misschien is dit vergezocht, maar het is eigenlijk een zekering die doorslaat als je erg succesvol bent in wat je doet. Vaak creëer je persoonlijke drama’s die je tegenhouden om vol te genieten van de momenten van succes, overvloed of geluk. Het kan een aanname, een gewoonte of een overtuiging zijn (ik ben onwaardig, ik kan het succes van mijn vader niet overtreffen, …) of een andere negatieve gedachte.

Ik heb dit soms na een succesvolle training of coaching sessie waarbij mensen zich verheven weten wat ze moeten doen in hun leven. Dan denk ik na over de dingen die ik ook had moeten zeggen (of juist niet!). In plaats van te genieten van het moment, sla ik mezelf voor mijn hoofd. Herken je dit?

De 3 P’s

Wat je ook tegenhoudt om in de genialiteitszone te zijn is ruziën, kritiek geven op anderen of jezelf, (complimenten) afwimpelen*, ziek worden of ongelukken krijgen. Gay Hendricks definieert de 3 P’s achter ziek worden of een ongeluk te krijgen:

Penitentie*

Het is vreemd hoe ons onderbewustzijn werkt. Het neigt ons te straffen wanneer we in de bovenste gebieden van onze genialiteitzone begeven. Het is echt geweldig daarboven waar veel vreugde en succes is. Het probleem is wanneer we dit overdrijven. Je kunt niet altijd pieken. Hoofdpijn, rugpijn of misschien een lekke band kunnen waarschuwingen zijn. Het leven zegt je dat je het misschien beter rustig aan moet doen, anders heb je te lijden van de consequenties …

Preventie en protectie*

Ze komen beiden tevoorschijn wanneer je eigenlijk iets niet wilt doen. Je onbewuste doet je een plezier door ziek te worden of een ongeluk te krijgen om je te beschermen en te voorkomen dat je iets doet dat je niet wilt voelen of doen.
Terugkijkend op een recent ongeluk of ziekte: was er iets dat je niet wilde voelen of doen?

Al de 3 P’s zijn tekenen dat er sprake is van een integriteitsschending. Je bent niet eerlijk tegenover jezelf of anderen. Beloften worden verbroken of iets van waarheid wordt tegengehouden. Je bent weer aan het upper limiten*. Je onthoudt jezelf van iets groters en positiefs.

Adem!

Vaak zijn we bang voor deze waarheid en om eerlijk tegenover onszelf en anderen te zijn. We zijn bang om te verliezen wat we hebben als we toegeven dat we een verkeerde baan of relatie hebben. Angst houdt ons tegen. Gay Hendricks legt uit dat angst en opwinding hetzelfde mechanisme hebben. Angst is eigenlijk de afwezigheid van adem. Je houdt je adem in wanneer er iets engs staat te gebeuren (als er vlak voor je een ongeluk gebeurt). Maar je kunt nooit voor altijd je adem inhouden om angst te onderdrukken of er vanaf te komen.

Angst kan worden omgezet in opwinding door adem toe te voegen. Voor mij is het beste advies van dit boek om de angst te voelen in plaats van deze te onderdrukken. Vier het alsof je de kaarsen van je verjaardagstaart uitblaast. Dus adem en je angst verandert in opwinding. Adem meer en opwinding verandert in opwinding. Ik heb dit tijdens momenten van angst geoefend en het werkt echt! Ik begin dan mogelijkheden te zien, creatieve oplossingen te vinden en voel me meer gelukkig en zelfverzekerd als ik rustig en diep adem.

Einstein-tijd*

En natuurlijk is (het gebrek aan) tijd de schuld van onze stress, onze slechte beslissingen en problemen met anderen. Ervaar jij ook dat een weekendje weg met je dierbaren in een flits voorbijgaat? En dat de tijd in de wachtkamer van de tandarts voor een wortelkanaal behandeling langzaam voorbij kruipt? Zeg jij ook tegen je kind dat je geen tijd hebt om te spelen omdat je moet werken?

Gay Hendricks nodigt je uit voor de Einstein-tijd waar je productiever en creatiever kunt zijn en kunt genieten. Het is een nieuw soort timemanagement waarbij je meer gedaan krijgt in minder tijd en je je goed voelt. De sleutel is dat je je realiseert dat jij de bron bent van tijd. Je moet eigenaarschap van tijd nemen, je bent er geen slachtoffer van. Om tijd te verlengen kun je jezelf afvragen: “Waar in mijn leven neem ik niet het volledige verantwoordelijkheid?” Of “Wat probeer ik te ontkennen?”. Dus stop het volgende te zeggen: “Daar heb ik geen tijd voor”.

De genialiteitzone

De vierde zone is de genialiteitzone zone. Dat is de zone waar je de dingen doet die uniek zijn voor jou. Het zijn je sterke punten, je kernkwaliteiten of je superkrachten die de mensen om je heen helpen. De genialiteitzone is waar en wanneer je leeft in overvloed, liefde, succes en creativiteit. Het is meer dan een verandering in gedachten of gewoonten. Het is een toestand waarin je op elk moment het beste bent. Je kunt je genialiteitzone elke dag en elk moment uitbreiden. Hoe leef je in de genialiteitzone? Als je je serieus committeert om bewust in de genialiteitzone te leven waar je levend bent en niet hoeft te liegen, (anderen) schuld hoeft te geven of je zorgen hoeft te maken en volledige eigenaarschap toe-eigent.

Waarom je dit boek moet lezen

Dus, gaat je leven goed? Ben je goed in wat je doet? Ben je bang dat je succes een last kan zijn? Of zijn er onverklaarbare ongelukken of hoofdpijnen in je leven? De kans is groot dat je “upper limiten” bent.

Dit bruikbare boek geeft je eenvoudige strategieën om verder te gaan dan de bovengrens en die grote sprong in de genialiteitzone te maken. Het zal je optimistischer maken, je helpen angst te overwinnen en het is een geweldige gids voor het bereiken van je ware potentieel. Het boek leest snel (eigenlijk wil je niet stoppen met lezen), bevat goede verhalen, waar theorieën goed zijn uitgelegd om je nieuwe inzichten te geven. Je kunt direct toepassen (en profiteren van) wat je hebt gelezen. Lees dit boek als je meer wilt weten over de 3 P’s, Einstein tijd en hoe je het leven naar een hoger niveau kunt tillen, zelfs als je denkt dat dit niet nodig is.

Wat weerhoudt je ervan om in de genialiteitzone te leven? Bekritiseer je jezelf of anderen? Sla je complimenten af? Maak je je veel zorgen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen! De eerste die de bovenstaande vraag beantwoordt, krijgt van mij een gratis exemplaar van het boek!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze recensie van het boek Waag de sprong”. Je mag delen van deze blog overnemen als je de originele bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

*Ik heb de officiële Nederlandse vertaling van het boek “The Big Leap” niet. Dit is mijn vertaling van de Engelse term

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments