Kan mijn Waarom veranderen?

Zilvold Coaching & Training Blog Can my WHY change
6 min read

Samenvatting: Je Waarom is jouw bijdrage en de impact daarvan op de wereld. In dit artikel beantwoord ik een vraag die ik onlangs kreeg tijdens een Waarom workshop: “Kan mijn Waarom veranderen?”. In dit artikel beantwoord ik deze vraag en vertel wat kan veranderen.

For English, click here.

Een paar weken geleden gaf ik samen met Marius van Vlijmen een “Ontdek je Waarom” workshop. Het was voor de partners van expats van een grote multinational hier in Nederland.

Foto: M. Voster

Tegen het einde van de workshop vroeg één van de deelnemers of een Waarom kan veranderen.

Nee, dat kan niet. Jouw Waarom, WHY of purpose is uniek. Het verandert niet en je kunt ook niet meer dan 1 Waarom hebben.

Jouw WAAROM

Jouw Waarom wordt tijdens je tienerjaren gevormd. Het is altijd al in je en je hoeft het niet te verzinnen of te creëren. Het enige wat je hoeft te doen is het te ontdekken.

Je Waarom komt altijd terug tijdens indrukwekkende gebeurtenissen in je leven met een terugkomende actie en resultaat daarvan op jouw omgeving. Jouw Waarom bestaat uit een bijdrage van jou en de impact daarvan op de wereld.

Einddoel of Waarom?

Geregeld vraag ik tijdens trainingen, workshops of coaching sessies of iemand zijn of haar Waarom kent. Van huisvrouwen en huismannen hoor ik weleens dat hun Waarom gericht is op de zorg voor hun familie. Dat is een nobele bijdrage maar het is geen Waarom of een purpose. Het is geen einddoel. Ik vraag dan wat de reden is dat ze voor hun familie willen zorgen. En als ik doorvraag, komt er vaak een veel mooier doel naar boven. Iets met liefde, kinderen helpen zelfverzekerd te worden en geluk te ervaren.

Blijdschap of Voldoening?

Jouw Waarom is hetgeen wat je doet dat je voldoening geeft. Voldoening is duurzamer dan geluk of blijdschap. Ik kan blij zijn omdat ik vandaag een compliment heb gekregen. Dat gevoel vervaagt na verloop van tijd. Zeker als ik door een zware periode heen ga.

Als je Gelukkig wilt zijn, doe dan iets voor jezelf. Als je voldoening wilt, doe dan iets voor iemand anders.

-Peter Docker

Een duidelijkere Waarom

Een Waarom is verbonden met je gevoelens en zijn moeilijk onder woorden te brengen. Wat voor mij als een voldoening voelt zal ongetwijfeld totaal anders zijn voor jou.
Ik kan na verloop van tijd mijn Waarom wel duidelijker of specifieker uitten maar het gevoel rondom mijn Waarom blijft altijd hetzelfde.

Mijn WAAROM

Mijn Waarom statement komt neer op het dienen door te faciliteren zodat anderen zichzelf kunnen verheven en meer geluk en liefde kunnen ervaren. Alles wat ik doe dat in lijn is met mijn Waarom zal mij voldoening geven. Voorbeelden zijn het begeleiden van een sportteam dat geholpen heeft om een nationale wedstrijdbeker te winnen. Of een klant die na een coaching sessie weet wat hij moet doen om een doel te halen.

Om meer te weten over hoe je jouw unieke Waarom kunt vinden, lees dan dit artikel.

Je hebt maar 1 Waarom

Stel, je hebt een Waarom voor op kantoor, een andere voor met je vrienden, weer een voor met je familie, een voor klant A en ook nog een andere voor klant B. Ook al heb je andere activiteiten voor die verschillende omgevingen, kun je je niet telkens anders gedragen. Het zou leiden tot een gespleten persoonlijkheid. Op kantoor kun je niet als hoogste doel hebben om de beste zijn ten koste van anderen en thuis harmonie het belangrijkste vinden.

Eigenlijk ben je aan het manipuleren omdat je denkt dat je die mensen anders moet benaderen (misschien omdat je denkt dat dit sociaal wenselijk is). Je bent dan niet authentiek en mensen prikken daar op een gegeven moment doorheen. Ze voelen geen verbinding en verliezen hun vertrouwen in je.

Jouw Waarom is altijd actiegericht en positief. Deze verandert niet en heeft zich nooit gewijzigd als je terugkijkt naar de invloedrijke gebeurtenissen in je leven.

Wat wel kan veranderen

Wat wel kan veranderen is Wat je doet en Hoe je dit doet. Deze Hoe en Wat zijn verbonden met je ratio, je kennis, je ontwikkeling en ervaringen in jouw leven.

Vroeger was ik teamleider van een geotechnisch laboratorium. Ik was onder ander verantwoordelijk voor de voortgang van het werk, contact met de klant, acquisitie, kwaliteit en het welbevinden van de laboranten. Al geruime tijd controleer ik geen apparatuur meer om na te gaan of het voldoet aan bepaalde nauwkeurigheidseisen. Ook stel ik geen onderzoeksrapporten meer op. Ik communiceer nu anders met mensen waarmee ik samenwerk dan een aantal jaren terug. Mijn offertes zien er anders uit dan vroeger.
Maar sommige dingen die ik nu doe zijn nog wel vergelijkbaar met vroeger. Zo zal ik vaak nog aan het begin van een telefoongesprek vragen hoe ik je kan helpen.

Is mijn Waarom veranderd?

Nee, die is nog steeds hetzelfde. Ik heb iedere dag de keuze die dingen te doen die in lijn zijn met mijn Waarom zodat mijn bijdragen een positief effect zullen hebben op mij en mijn omgeving.
Zo ervaar ik meer voldoening, energie, focus, effectiviteit, flow en liefde.

Wil jij ook jouw unieke Waarom ontdekken om dit te ervaren? Kom dan naar één van onze workshops voor jezelf of jouw organisatie en maak een afspraak met 1 van ons door op onderstaande knop te drukken.

Wat is jouw Waarom? Hoe heb je die ontdekt? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de reden dat jouw Waarom niet kan veranderen .

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments