Kowai Tatou (Wie zijn wij?)

5 min read

For English, click here.

Ik heb iets nieuws geleerd en het is iets waar jij en je team van kunnen profiteren! Het is gericht is op leiderschap, het overwinnen van uitdagingen, verbinden en uitdrukken wie je bent. Deze ervaring helpt je vertrouwen en enthousiasme te krijgen voor de dingen die je doet.

Een Haka is een traditionele krijgsdans of een uitdaging, en wordt gebruikt om respect te tonen, indruk te maken en contact te maken met mensen. Je kunt meer lezen over de Haka in mijn blog, “De Haka is meer dan een dansje.”

The Matatini

Sinds 2014 ben ik bezig met de Haka. Het inspireerde me om meer te leren over deze dans en de Maori-cultuur. Elke drie jaar is er het Te Matatini ki te Ao (Omarm de vele gezichten van de wereld) Kapa Haka Festival. Bijna 40 Iwi’s (stammen) uit Nieuw-Zeeland en Australië strijden om de beste paka Haka.

Tot mijn vreugde heb ik ze in 2019 allemaal kunnen zien in Wellington, Nieuw-Zeeland. Daar ontmoette ik prachtige mensen die uitleg gaven over de tradities rondom de Haka. Terwijl ik naar de Haka keek, luisterde ik naar de betekenis van de woorden met hulp van een live vertaler.

Zie hieronder de winnende Iwi (Ngā Tūmanako) van het Te Matatini-festival 2019. Ik zag ze in de stromende regen toen ik voor het podium zat.

Kowai Tatou

Onlangs heb ik een nieuwe Haka geleerd. “Kowai Tatou” is gecomponeerd door Toroa, een Maori ouderling die momenteel in Nederland woont. Hij maakte het speciaal voor ‘the Dutchies’, maar ik weet zeker dat het voor alle mensen in Europa is. Hij leerde mij en een groep mensen deze Haka, de woorden, hun betekenis en de bewegingen.

“Kowai Tatou” betekent “Wie zijn wij?” in Maori, en deze Haka is anders dan de andere Hakas die ik ken, heb gezien en heb ervaren.

Wat het zo bijzonder maakt, is dat het een geschenk is van Toroa Aperahama aan de mensen in Europa. Het wordt waarschijnlijk (nog) niet uitgevoerd in Nieuw-Zeeland.

Deze dans is echt een dans vanuit het hart. Het maakt je bewust van je identiteit en die van de groep (stam) waartoe je behoort. De Haka inspireert deelnemers om verbinding te maken met elkaar in hun stam (je familie, bedrijf of organisatie) en het doel en missie. Ik geloof dat we alleen succes en vooruitgang kunnen boeken door contact te maken met elkaar. Vooruitgang in het bereiken van onze (gemeenschappelijke) doelen en ambities.

Deze Haka kan niet worden gedaan zonder verbinding met de mensen om je heen, je omgeving, of jezelf. Als je verbinding maakt met je omgeving, kunnen er prachtige dingen gebeuren. Ik heb deelgenomen aan Hakas waar bijen (of spinnen…) rond de groep zwermden. Er was eens een “Kowai Tatou” Haka bij een meer. Daarin zwommen een grote groep ganzen en ze keken naar ons. Zodra we klaar waren, vlogen ze weg, luid kwakend alsof ze ons aanmoedigden. Dat was een heel bijzonder moment voor mij.

De “Kowai Tatou” Haka kan een ervaring zijn van wie je kunt zijn. Het helpt je om van het slachtofferbewustzijn te verschuiven naar dat van een held, naar die persoon die de leiding neemt en vol vertrouwen voortgaat op zijn reis.

De Haka eindigt met de krachtige woorden HAU MIE,  HUI E, TAI KI E. De betekenis is: verbinden, verzamelen en verenigen. Het is een uiting van een sterke band tussen de mensen in een groep.

De ervaring

De sleutel voor een succesvolle Haka (of welk project dan ook) is moed en sterk leiderschap. Alle deelnemers krijgen de kans om dit te ervaren. De Haka gaat over geven en ontvangen, en dat het succes van de Haka afhangt van de intentie die ze hebben. Daarom is respect zo’n belangrijke factor. Meer hierover vind je in mijn recensie van het boek “Legacy”.

Als ik deze Haka doe, voel ik energie, vreugde, verbinding, liefde en enthousiasme. Voor mij is enthousiasme de uitdrukking van de innerlijke geest. Dat is niet vreemd aangezien ik mijn doel leef, mijn Waarom, en dat is om te faciliteren zodat anderen zichzelf kunnen verheffen om meer vreugde en liefde voor hun acties te ervaren.

Ik ben Toroa zeer dankbaar omdat hij me heeft geleerd deze Haka correct te doen. Het inspireert anderen om meer energie, zelfvertrouwen en enthousiasme te hebben in alles wat ze nastreven.

Wil jij deze Haka met jouw organisatie ervaren? Ik kan je deze bijzondere dans leren die voor ons, niet-Maori, is gamaakt. Neem contact met me op voor meer informatie!

Wie ben jij? Wat doe jij om in een flow te komen en meer plezier en enthousiasme te ervaren in de dingen die je doet? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit blog over de “Kowai Tatou” Haka. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments