Zo maak je een keuze in lijn met JOU

4 min read

For English, click here.

Iedere dag moeten we keuzes maken. Sommige zijn klein zoals wat er vanavond gegeten wordt of welke vlucht er geboekt moet worden. Sommige zijn groter en gaan over een aanbod van een nieuw baan, een keuze in opleiding of over relaties.

Een paar jaar geleden werd ik geconfronteerd met een grote beslissing in mijn carrière. Ik schreef alle plussen en minnen op van deze kans maar het hielp mij niet bij het nemen van een beslissing. Ik leerde een techniek over hoe een keuze te maken en door de jaren heen heb ik deze techniek verfijnd. In dit artikel deel ik het met jou omdat het mij zoveel geholpen heeft.

Begin met het opschrijven van je keuze. Bijvoorbeeld “Moet ik deze baan in het buitenland accepteren?” of “Is dit de juiste (zakelijke) partner?”.

Het volgende deel bestaat uit het nemen van een stuk papier en er 5 kolommen op te tekenen. Je kunt hier een GRATIS werkblad krijgen.

template keuzes

In de eerste kolom “persoonlijk leven” schrijf je op wat voor jouw belangrijk is op persoonlijk gebied. Dit kan je gezondheid zijn, waar je wilt wonen of wat je hobby’s zijn . Het kan alles zijn wat je graag in je persoonlijke leven doet.

In de kolom “carrière” schrijf je op wat voor soort werk je graag doet. Of schrijf op wat je graag in de (nabije en verre) toekomst zou willen doen. Wil je directeur van een groot bedrijf worden of streef je ernaar om zo veel mogelijk mensen te helpen als een gespecialiseerd gezondheidswerker?

De volgende kolom gaat over relaties. Dit is je persoonlijke relatie maar ook de relaties binnen jouw gezin, de groep mensen waarmee je werkt of de baas waarvoor je werkt. Schrijf op wat voor soort relatie je met die mensen wilt hebben. Moeten zij directief, verzorgend, aanmoedigend zijn of moeten ze je helpen een stap voorwaarts maken in het leven? Je zou ook andere doelen, behoeften of verlangens kunnen opschrijven die je in je relaties hebt.  Zijn ze er om je zekerheid en vreugde te geven of moeten ze leren je iets?

In de kolom “ontwikkeling”, schrijf je op hoe je jezelf wilt ontwikkelen. Welke vaardigheden wil je opdoen of wat zou je willen leren? Zijn er een aantal cursussen die je echt wilt volgen? Dit kan variëren van een hele studie tot een cursus blind typen of een cursus om betere presentaties te leren geven.

Het laatste onderdeel is “diversen” maar kan elke andere ambitie in je leven zijn.  Dit kan variëren van een bijdrage die je wilt leveren, financiële doelen tot spirituele doelen die je hebt. Voorbeelden hiervan zijn het leven beter leren te begrijpen, het ervaren van meer overvloed, het leven leren lief te hebben of in staat te zijn in het hier en nu te leven (mindfulness).

Tot slot, ga terug naar je keuze en bekijk alles wat je hebt opgeschreven in de verschillende kolommen. Is jouw antwoord in lijn met wat je wilt in je persoonlijke leven, je carrière, je relaties, in je persoonlijke ontwikkeling of andere ambities in het leven? In feite maak je zo een keuze in lijn met jezelf.

Het beste deel is dat is dat het uiteindelijk niet uitmaakt wat je kiest, zolang je maar een beslissing neemt en vooruit gaat. Door vooruit te gaan heb je momentum en dat maakt het gemakkelijker om van koers te veranderen, indien dat nodig is.

Gebruik je werkdocument voor je keuzes en om je te helpen dat ze in overeenstemming zijn met JOU. Van tijd tot tijd wil je het misschien bijwerken als er nieuwe doelen en ambities voordoen of wanneer andere niet langer relevant zijn. Je kunt hier GRATIS een nieuw werkblad krijgen.

Hoe maak jij keuzes? Wat is jouw favoriete techniek of volg je je onderbuikgevoel (intuïtie)?

Dankjewel voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft, DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken  zodat anderen ook kunnen profiteren van deze techniek!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments