Kan jouw communicatiestijl veranderen?

Communicatie stijl Zilvold Coaching & Training Blog
6 min read

Samenvatting:
Jouw DISC communicatiestijl is gebaseerd op de stijlen Dominantie, Invloed, Stabiel en Consciëntieus die je in je tienerjaren ontwikkelt. Gebeurtenissen in je latere leven kunnen het beïnvloeden. In dit artikel vertel ik je over een ervaring waardoor mijn communicatiestijl is veranderd.

For English, click here.

Terug naar mijn studententijd…

In het derde jaar van mijn studie deed ik met een groepje studenten een project voor de gemeente Arnhem. Het doel was om historische gegevens over het gebruik van de grond te zoeken. Op basis daarvan konden andere studenten de historische achtergrondwaarden van de bodem bepalen. De gemeente kreeg daardoor een inzicht in de historische en van nature aanwezige verontreinigingen in de bodem.

Ik kan me nog heel goed de eerste dagen van het project herinneren. We zaten in een afgelegen kamer van het gemeentehuis en er hing een kaart van de gemeente aan de muur. Ook was er een desktopcomputer en een telefoon op een bureau.

Aan de slag

Nadat we het project en de taken hadden besproken, ging ik enthousiast aan de slag. Eén van de eerste dingen die ik deed was om iemand te vinden binnen de gemeente die ons kon helpen met het archiefonderzoek. Al snel kregen we gegevens binnen waarmee we verder konden. Het contact met de gemeente en het milieutechnisch adviesbureau dat ook betrokken was bij het project verliep volgens mij erg goed en ik vond het een boeiend project.

Evaluatie

Tijdens de evaluatie bleek dat onze groep het snelst en de meest nauwkeurige gegevens boven water had weten te halen. We waren erg trots op ons resultaat.

Na de evaluatie vroeg de stagebegeleider aan mij of hij even alleen met mij en een medestudent kon spreken. De andere studenten gingen weg en wij bleven alleen achter in de kamer.
Ik weet niet meer precies wat er gezegd werd maar het kwam erop neer dat de medestudent zich heel erg geërgerd had aan mij. Hij stoorde zich zodanig aan mijn gedrag dat hij overwogen had om te stoppen met het project en een ander groepje te zoeken. Er hadden tussen hem en de stagebegeleider vele gesprekken plaatsgevonden. De stagebegeleider had hem weten te overtuigen om te blijven en om na afloop van het project het gesprek met mij aan te gaan.

Blijkbaar stoorde hij zich enorm aan mijn enthousiasme, mijn spraakzaamheid en mijn constante initiatief om andere mensen te benaderen om verbindingen aan te gaan en om informatie boven water te krijgen. Hij voelde zich niet gehoord en vond mijn gedrag vreselijk.

Ik herinner me dat ik onderweg naar huis erg aangedaan was en verontwaardigd was dat ik dit niet eerder had gehoord zodat ik mijn gedrag had kunnen aanpassen (of mijzelf had kunnen verdedigen).

Het DISC communicatie model

Binnen het DiSC communicatiemodel zijn er vier hoofdstijlen van gedrag: Dominantie, Invloed, Stabiel en Consciëntieus.

Jouw communicatieprofiel is gebaseerd op deze stijlen en is in je tienerjaren ontwikkeld. Gebeurtenissen in je latere leven kunnen het beïnvloeden.

communiceer beter (met Disc)!

Mijn basis (en preferente) communicatieprofiel is Invloed. Kenmerkend hiervoor is extravert, snel en doortastend gedrag. Mensen met een I(nvloed) communicatiestijl zijn daarnaast ook nog spraakzaam, optimistisch en enthousiast. Misschien herken je mij daarin als je me wel eens hebt ontmoet.

Iemand kan doorschieten in een communicatiestijl. Dan is hij of zij impulsief, inhoudsloos, ongeorganiseerd, manipulatief of misschien wel een opportunist. Het kan heel goed zijn dat mijn medestudent zich daaraan geërgerd heeft.

Ondanks het feit dat het helemaal niet prettig was om deze feedback te krijgen, heb ik een waardevolle les geleerd. Iets waarvan ik dagelijks nog profijt van heb.

Kan jouw communicatiestijl veranderen?

Ja. Door deze ervaring is mijn communicatiestijl verplaatst richting S(tabiel). Ik luister meer naar anderen en ben geduldiger geworden. Ik ben daardoor meer gaan genieten van de samenwerking, ik wil anderen ondersteunen binnen een project en probeer meer de stabiliteit in een groep te waarborgen.
Misschien herken je mij daarin als je wel eens met mij hebt samengewerkt.

Een DISC assessment kan jou (of jouw team) helpen te ontwikkelen naar een hoger zelfbewustzijn door zelfreflectie. Zo kun je jouw communicatie aanpassen, beter verbinding te maken, effectiever zijn, energieker en uiteindelijk gelukkiger zijn.

Wil jij dat ook? Ik ben een gecertificeerd DISC trainer. Ik kan jou (of jouw hele team) helpen bij het afnemen van een DISC assessment voor betere samenwerking. Bezoek deze pagina voor meer informatie over hoe een DISC assessment jou en jouw team kan helpen.

Neem contact op met mij om de mogelijkheden te bespreken of lees dit artikel voor meer informatie over het DISC communicatie model.

Ook kun je hier een GRATIS DISC test doen om meer inzicht te krijgen in het communicatie profiel van iemand anders. Je krijgt dan tips van mij hoe je effectiever kunt communiceren met die persoon.

Hoe communiceer jij het liefst met anderen? Wat zijn daarvan de voordelen en wat zijn de keerzijden? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het veranderen van je DiSC communicatieprofiel. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments