Jouw gids voor een perfecte pitch

pitch, training, gids, Zilvold
10 min read

For English, click here.

Ongetwijfeld ga je wel eens naar een netwerkbijeenkomst en vraagt iemand aan je wat je doet. Vind je dat moeilijk en begin je te stamelen omdat je niet weet wat je het beste moet zeggen?

Dan is het handig om een goede pitch te hebben. In dit artikel leg ik uit wat het belang is van een goede pitch is en vertel ik je hoe je die maakt. Tenslotte heb ik nog een paar tips voor je om een perfecte pitch te geven.

Een pitch is een kort en bondige presentatie van jezelf en hoe jij mensen helpt. Het doel is dat mensen je onthouden en met je in gesprek gaan. Een goede pitch kan helpen dat anderen jou introduceren in hun netwerk. Zo kun je nieuwe baan, klanten, zakenpartners, volgers, medewerkers, investeerders of vrienden vinden.

Ik pitch nu een aantal jaar en ik heb pas geleerd dat mijn pitch niet van toepassing is tijdens alle gelegenheden. Soms heb je een hele andere pitch nodig bij een netwerkborrel (LEES OOK: Hoe haal je meer uit je netwerkbijeenkomsten?), bij het ontmoeten van een potentiële klant, tijdens een presentatie of een ouderavond.

Hoe maak je nu een goede pitch? Zorg dat de pitch antwoord geeft op de volgende vragen:

Wie is je doelgroep?

Ten eerste moet je weten wat je doel is en wie je doelgroep. Wie help jij? Als je niet precies weet wie je doelgroep is dan kun je je afvragen met wie je het liefst samenwerkt. Probeer hierbij zo specifiek mogelijk te zijn.

Ik help ingenieurs die een leidinggevende functie hebben.

Waarom jij?

Je doelgroep is nu duidelijk. Misschien zijn dat aannemers, huizenbezitters, constructeurs of architecten. De volgende vraag die je in je pitch moet beantwoorden is waarom jij die mensen helpt. Waar geloof jij in en welk probleem los jij voor jouw doelgroep op?

Ik geloof dat ingenieurs een belangrijke rol hebben in deze wereld omdat zij betrokken zijn bij het aandragen van oplossingen op het gebied van milieu- en duurzaamheidsproblemen (en de gevolgen daarvan). Dit vraagt om leiderschap en communicatieve vaardigheden waarmee ik briljante ingenieurs heb zien worstelen.

Wie ben jij?

Nu moet je duidelijk maken waarom JIJ de aangewezen persoon bent om jouw doelgroep te helpen. Vertel wat jou uniek maakt.

Ik heb 15 jaar bij een internationaal ingenieursbureau gewerkt als projectleider en manager van een afdeling en daarvoor heb ik in het buitenland gewoond.
Sinds 2014 ben ik professioneel coach en ik ben voortdurend bezig om nieuwe technieken te leren en ik volg geregeld cursussen en opleidingen om meer waarde te kunnen geven aan mijn klanten.

Hoe help jij?

Dan geef je aan hoe jij je doelgroep helpt en waar je ze naartoe brengt.

Ik ben een praktische ingenieur, coach & trainer en in eenvoudige stappen ondersteun ik ingenieurs met hun uitdagingen en vragen over hoe ze hun leiderschap vorm kunnen geven in hun carrière en in hun persoonlijke leven. Het resultaat zijn communicatieve, doelgerichte, zelfverzekerde, ingenieurs die in hun kracht staan.

Wat is je vraag?

Eindig met een vraag. Zo geef je je gesprekspartner ruimte om te reageren op jouw pitch. Als je niet zeker weet wat je moet vragen dan heb ik hieronder een paar voorbeelden:

 • Wat spreekt jou aan in mijn verhaal?
 • Wil jij dit ook?
 • In hoeverre herken jij dit of speelt dat ook in jouw organisatie?

Nog beter is om je pitch te beginnen met een vraag. Dan heb je meteen de aandacht!

 • Waar heb jij moeite mee in je werk?
 • Wat wil jij dit jaar bereiken?
 • Wat wil jij leren?

Als het antwoord iets heel anders is dan je standaard-pitch dan kan je dit aanpassen of je gesprek helemaal een andere wending geven.

Als het antwoord bijvoorbeeld is dat de andere persoon moeite heeft met alle nieuwe taken die hij of zij heeft gekregen dan zou ik bijvoorbeeld een productiviteitstraining kunnen aanbieden.

Maar als hij/zij moeite heeft om als starter een woning te vinden op de huizenmarkt, dan zou ik een makelaar of financieel adviseur in mijn netwerk kunnen aanbevelen.

Vraag ook aan je gesprekspartner of hij/zij je kan aanbevelen aan iemand in zijn of haar netwerk. Zorg dat je een naam krijgt of dat er ter plekke een afspraak gemaakt kan worden.

Van goed naar Perfect

Als je je aan bovenstaande raamwerk houdt, dan heb je een goede basis voor een pakkende pitch. Om er een perfecte pitch van te maken, dan heb ik nog de volgende tips voor je:

 • Wees authentiek
  Dit zal je ongetwijfeld vaker horen. Maar het belangrijk dat je jezelf bent en dat je plezier hebt in wat je doet en je dat laat zien. Dat betekent dat je jezelf goed kent en accepteert. Vroeger of later zal je gesprekspartner erachter komen of je nu echt authentiek bent of niet. Dat kan lastig zijn als je eenmaal zaken doet.
  Hieronder heb ik een paar adviezen die je zullen helpen om authentiek te zijn en te blijven.
 • Wees eerlijk
  Zeker als je zenuwachtig bent of als je je tekst kwijt bent. Mensen zullen het begrijpen en eerder compassie tonen als je dat aangeeft. Zeg ook als je voor het eerst pitcht.
 • Leer je pitch uit het hoofd
  Lees je pitch niet voor. Als je je pitch uit hoofd kent, dan hou je (oog)contact met je gesprekspartner en je merkt sneller of hij/zij geïnteresseerd is of niet zodat je je pitch eventueel kunt aanpassen. Het is makkelijker om in verbinding te blijven.
 • Wees duidelijk
  Zorg dat je luid en duidelijk praat. Dus zeker niet te zacht. Je kunt dit altijd checken door dit na te vragen.
 • Wees rustig
  Hou je zinnen kort en neem af en toe een pauze. Een stilte is helemaal niet erg. Je geeft de gesprekspartner de tijd om jouw informatie te laten bezinken. Ook is een stilte een goede manier om de aandacht te krijgen.
 • Oefen
  Oefen je pitch voor de spiegel of neem het op. Je kunt je pitch ook oefenen met je vrienden, partner of collega’s. Ten eerste is dit veilig omdat je met bekende mensen bent. En ten tweede gaat het makkelijker als je vaker oefent. Daarnaast kun je ook vragen voor waardevolle feedback. Ik kan je hier ook mee helpen.
 • Geef voorbeelden
  Als het gesprek goed loopt dat kun je een voorbeeld geven. Ik zou een voorbeeld kunnen geven van een klant die met een potentiële klant in de lift stond en met hulp van een sterke pitch een opdracht wist binnen te slepen. Als je een product hebt, demonstreer het!
 • Houding
  Je houding moet goed zijn. Sta dus recht en stevig op je twee benen. Ga niet ergens tegenaan leunen. Dat komt ongeïnteresseerd en niet krachtig over. Hou oogcontact en leun af en toe naar voren. Als je zit, hou je rug ook recht en je armen boven de tafel.
 • Handen
  Wat moet je met je handen doen? Als je je handen in je zak houdt, kan dat nonchalant of neerbuigend overkomen. Je armen over elkaar heen kan gesloten overkomen. En als je je handen achter je houdt, kunnen mensen zich afvragen of je iets achter je rug verbergt. Mijn tip: Hou iets vast, een pen, een brochure of een visitekaartje. Beweeg af en toe. Je hoeft niet in “de houding” blijven staan. Ik merk ook dat mensen het prettig vinden als ik mijn handen open met mijn handpalmen naar voren. Dat geeft een gevoel dat mensen welkom zijn en dat ik ze geaccepteerd zijn.
 • Voel je goed
  Voordat ik ga pitchen, trainen of coachen, neem ik even de tijd voor mijzelf. Die gebruik ik om me te focussen, te gronden of te centreren. Soms Ik ga voor de spiegel staan en dan doe ik mijn handen omhoog terwijl ik zeg dat ik me goed voel en dat ik mezelf leuk vind. Tony Robbins noemt dit “priming”. Wanneer voel je nog meer goed? Bijvoorbeeld als je mooie en kleding draagt dat lekker zit. Oh, en glimlach! 🙂
 • Luister
  Misschien is dit wel het belangrijkste. Het gaat om de andere, niet om jou! Luister (LEES OOK: 7 manieren om beter te luisteren) dus goed was hij of zij zegt. Mensen vinden het fijn om gehoord te worden zeker als dat terugkomt in jouw pitch. Zo zullen ze je nog beter onthouden en aanbevelen in hun netwerk.

En nu aan de slag!

Maak een pitch en oefen die! Laat me weten hoe dat ging, wat jou heeft geholpen van dit artikel en welke tips jij hebt om goed te pitchen. Dat kan in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Hulp nodig?

Mocht je één op één begeleiding van mij willen hebben voor het maken van jouw perfecte pitch? Neem contact met mij op! Dat kan ik ook via telefoon of Skype.

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe een perfecte pitch te maken.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments