Hoe ziet een WHY sessie eruit?

WHY session Zilvold Coaching & Training
9 min read

Samenvatting:
Waarom doe je de dingen die je doet of waarom (nog) niet. Om je daar bewust van te maken, kan een zogenoemde ‘Waarom sessie’ je helpen. Dit artikel vertelt je hoe een Waarom sessie eruit ziet. Hoe je je daarop kunt voorbereiden en wat je daarna nog moet doen om jouw voorlopige Waarom te verfijnen. Jouw waarom helpt je om beslissingen te nemen die in lijn zijn met jou zodat je een gelukkiger, meer actiegericht en liefdevoller leven leidt.

For English, click here.

‘Oh, dat is waarom”.

Er viel een stilte. Marcel (niet zijn echte naam) realiseerde zich waarom hij in het verleden een bepaalde beslissing had genomen om een relatie te beëindigen. Dat leidde tot een moeilijke periode in zijn leven dat voelde als een depressie. Tot op de dag van vandaag deed het hem nog altijd pijn als hij terugkeek op die periode. Dat was meer dan 25 jaar geleden.

En ook al was het een verdrietige ervaring, toch is dit een waardevolle ervaring die bijdraagt aan het formuleren van zijn voorlopige Waarom uitspraak.

Het gaat er dan om de positieve thema’s van deze, misschien wel negatieve ervaring, te ontdekken. Voor Marcel was dit de ontdekking van zijn waarden zoals eerlijkheid, liefde en vrede. Ook ontdekte hij belangrijke thema’s zoals ‘moedig zijn’, ‘mensen samen brengen’ en ‘luisteren’.  Deze en andere thema’s leidde uiteindelijk tot deze uitspraak:

“Om anderen te ondersteunen met hun ontwikkeling zodat zij de betekenis vinden van hun eigen leven”.

Deze uitspraak is nog een voorlopige Waarom uitspraak en zal nog verfijnd worden. Daarbij gaat het niet zozeer om dat de zin perfect loopt en dat er mooie woorden gebruikt worden. Het gaat erom dat deze uitspraak direct de emoties en gevoelens raken die Marcel herinnert aan het moment toen hij op zijn natuurlijke beste was. Dat zal hem helpen om moedig te zijn, eerlijk te zijn en de juiste keuzes in zijn leven te maken.

Voor meer informatie over hoe je waarom vind, lees dit artikel.

In dit artikel vertel ik hoe ziet een WHY of Waarom sessie er eigenlijk uit ziet.

Voorbereiding

Bij het ontdekken van je WHY gaat het er niet zozeer om dat je een WHY te maakt of verzint. Je WHY zit al in je. Het is ontstaan in vroegere ervaringen. Om je voor te bereiden is het dan ook essentieel om minimaal vijf verhalen te verzamelen.

Hoe goede verhalen te verzamelen?

Het gaat om verhalen te verzamelen van ervaringen die hebben bijgedragen aan de persoon die jij vandaag bent. Ervaringen die een significante invloed hebben gehad op je leven. Je waarom kwam tot uiting toen je op je natuurlijke beste was.

Je kunt een gebeurtenis kiezen zoals je eerste baan of het starten van je eerste bedrijf maar het kan ook iets minder vanzelfsprekends. Het kan een gebeurtenis zijn waar je heel trots op bent. Schrijf ze op, zodat je ze snel kunt herinneren tijdens de WHY sessie. En schrijf zoveel mogelijk details op. Hoe specifieker je bent, des te meer je een emotionele verbinding voelt met je herinnering. Deze emotionele verbinding zal je leiden naar jouw waarom.

Hier zijn een aantal vragen die je kunnen helpen om gebeurtenissen terug te halen die een grote invloed hebben gehad op je leven:

  • Wie heeft je in het leven geholpen om van jou de persoon te maken die je vandaag bent?
  • Denk aan een dag op het werk toen je, terwijl je naar huis ging, tegen jezelf zei: “Ik zou dat voor niets hebben gedaan!”
  • Denk aan je verschrikkelijkste dag op het werk.
  • Wat was een geweldige ervaring op school?
  • Wat is een cruciaal moment in je leven geweest, waar je je realiseerde dat niets ooit meer hetzelfde zou zijn?
  • Wat heb je bereikt waar je trots op bent?
  • Wat was een moment waarin je jezelf gaf om iemand anders te helpen, waarna je je ongelooflijk goed voelde – alsof je iets had gedaan dat ertoe deed?

Jouw waarom is afkomstig uit jouw verleden. Dus dat kan zijn vanaf jouw geboorte zijn tot vandaag. Je kunt putten uit gebeurtenissen uit deze hele periode (school, thuis, werk, reizen,…). Sommige gebeurtenissen zou je graag nog eens opnieuw willen beleven en andere (zoals die van Marcel) wat minder graag. Zowel positieve ervaringen als negatieve ervaringen hebben bijgedragen aan de persoon die je vandaag bent. Je hoeft de verhalen niet in chronologische volgorde op te schrijven.

Je kunt ook de levenslijn gebruiken om je verhalen op te schrijven. Lees meer over de levenslijn in deze blog, waar je ook een GRATIS template kunt downloaden.

De sessie zelf

Een complete WHY sessie duurt ongeveer 4 uur maar kan uitlopen tot 6 uur. Belangrijk is dat je tijdens deze sessie niet gestoord kunt worden. Het verdient niet de voorkeur, maar de sessies kunnen ook per Skype (of Zoom) plaatsvinden.

Voor de duidelijkheid: Een WHY sessie is geen coaching sessie en het is ook geen therapie sessie.

Tijdens de sessie, vertel je verhalen aan je partner. Deze luistert alleen maar en zal je vragen stellen als het verhaal niet duidelijk is. Je partner zal je helpen om te ontdekken welke gevoelens en emoties een rol speelden bij ieder verhaal. Hij/zij zal dan proberen te achterhalen of er een rode lijn bestaat in de verhalen. Dat doet je partner door de feiten en de betekenissen op te schrijven. Die betekenissen zijn terugkerende thema’s zoals doorzettingsvermogen of eerlijkheid voor Marcel. Meer dan tien verschillende thema’s kunnen naar voren komen. Slechts twee voor jouw unieke thema’s worden gebruikt om een voorlopige Waarom uitspraak te formuleren. Een Waarom uitspraak bestaat uit een bijdrage die jij levert en de impact daarvan (op de wereld).

Verfijning van je Waarom

Als je een voorlopige Waarom hebt gevonden, zal het aanvoelen alsof iets kostbaars hebt ontdekt. Iets wat je altijd al hebt geweten maar niet goed kon uitdrukken. Net zoals Marcel kan het gebeuren dan je dan zegt: “Oh, dat is waarom”. Het maakt zaken duidelijk en toen ik het voor mijzelf ontdekte was ik gerustgesteld, voldaan en blij. Je kunt ook een gevoel van vrijheid ervaren.

Misschien moeten er nog een paar woorden veranderd worden in jouw voorlopige Waarom om de verbinding met jouw gevoel, jouw emoties nog meer te versterken. Het is dan goed om je voorlopige waarom te testen. Het gaat erom dat je meteen in contact komt met je gevoelens zodra je jouw Waarom uitspreekt naar jezelf of anderen. Vertel het aan de mensen die dicht bij jou zijn en vraag ze of ze jou herkennen in jouw Waarom.

Het kan ook zo zijn dat je voorlopige waarom even met rust moet worden gelaten. Net zoals een cake die net uit de oven komt. Het verfijnen van je voorlopige Waarom kan wel een maand duren. Langer zou het niet mogen duren want een Waarom is positief en actiegericht en dat betekent dat je het dagelijks kan gebruiken. Schrijf het op een briefje en plak het op de spiegel zodat je er altijd aan wordt herinnert als je je scheert, opmaakt of als je voor de spiegel staat.

En wat dan met al die andere thema’s?

Dat is een goede vraag. Dat zijn ook allemaal acties en bijdragen die uniek zijn voor jou. Het zijn manieren hoe jij jouw Waarom leeft. Het zijn de How’s zoals beschreven in mijn artikel “Vind je Waarom”. Het artikel “WAT nu?” gaat over hoe je kunt achterhalen Wat en Hoe je Wat moet doen als je jouw Waarom al weet. Voor Marcel is dat door goed te luisteren, zijn best te doen of door verbindingen aan te gaan.

Wil je ook jouw Waarom vinden?

Ik kan je helpen als partner. Neem vandaag nog contact met me op voor een GRATIS intake door op de onderstaande knop te klikken!

Hoe heb jij jouw purpose, waarom of levensdoel ontdekt? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. De andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze dit artikel over het verloop van een WHY sessie.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron: Simon Sinek, Vind je Waarom

Update: Het originele artikel verscheen op 21 mei 2019 en op 11 augustus 2020 is het geactualiseerd.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments