Hoe je jouw WAAROM vindt

Hoe je jouw WAAROM vindt
11 min read

Samenvatting: Recensie van het boek  “Vind je Waarom” van Simon Sinek. Door je WAAROM te ontdekken en te leven kun je meer voldoening en passie in je werk vinden.

For English, click here.

Ik weet zeker dat je geweldig bent in wat je doet, zoals het maken van berekeningen of het ontwerpen van kunstwerken. Misschien ben je een specialist in advisering, met Excel sheets, databases of AutoCAD. Je hebt een expertise op jouw vakgebied. En je doet dit met grote inzet, precisie of plezier.

De vraag is: Waarom doe je dit?

Dit artikel is een recensie van het laatste boek van Simon Sinek “Vind je Waarom”. Het is een praktische gids voor het ontdekken van je hogere doel voor jou en jouw team.

In zijn TED talk, legt Simon de gouden cirkel van WAT, HOE en WAAROM uit.

De gouden cirkel

WAT zijn de dingen die je eigenlijk iedere dag doet, de producten of diensten die je levert. jouw ontwerpen, jouw programma’s (applicaties), jouw adviezen of apparaten (instrumenten).

HOE heeft te maken met hoe je WAT aanlevert. Doe je dit met grote zorg en precisie? Heb je alle mogelijk parameters in je berekening meegenomen? Jouw HOE zijn jouw waarden en ze zijn nauw verwant aan jouw kernkwaliteiten, jouw sterke punten. Zij helpen je om in je natuurlijke beste staat te zijn.

Wat is jouw WAAROM?

En dan is er WAAROM. Jouw WAAROM is de reden voor jouw acties. Het is jouw bijdrage en de impact daarvan. WAAROM geeft antwoord op de vraag waarom je dingen doet en waarom je elke ochtend uit bed komt. Jouw waarom is jouw doel, wie je bent, waar je voor staat of waar je in gelooft.

Na zijn vorige boek “Begin met het WAAROM” vroegen heel veel mensen aan Simon Sinek hoe zij hun WAAROM kunnen vinden. Dat was een reden om een nieuw boek “Vind je Waarom” te schrijven waarin hij iedereen en elke organisatie aanmoedigt om hun eigen WAAROM te ontdekken.

Hoe ontdek je jouw WAAROM?

Jouw WAAROM is niet iets wat je wilt worden, maar het is iets wat je nu al bent. Het wordt gevormd in je late tienerjaren. Jouw WAAROM kan worden gevonden in de ervaringen die je hebt gehad in je leven en die je hebben gemaakt tot de persoon die je vandaag bent. Het zit in de thema’s van je verleden. Dit zijn jouw verhalen en als je er goed naar kijkt, vind je de zilveren lijn van jouw unieke WAAROM.

De meesten van ons zijn zich bewust van WAT en HOE ze de de dingen doen die ze doen. Dit is gerelateerd aan de neocortex (buitenste schil) van je hersenen waar de analytische en rationele gedachten zijn die gemakkelijk uitgedrukt kunnen worden in woorden. Je WAAROM komt in het centrale deel van je hersenen voor. Het limbische gedeelte. Hier zitten je gevoelens en je emoties (zoals vertrouwen, veiligheid, geluk en eerlijkheid). Ze zijn moeilijker uit te drukken, maar als je je verhalen met details vertelt, ontdek je dit moeilijk uit te drukken onderbuik gevoel.

Simon’s WAAROM: Ik inspireer om de dingen te doen die hen inspireren zodat, we samen de wereld kunnen veranderen.

Jouw WAAROM moet actiegericht zijn. Zoals hierboven beschreven, bevat het een bijdrage die je levert en de impact daarvan [op de wereld]. Misschien heb je een vergelijkbare zin als die van Simon, die jouw eigen WAAROM uitdrukt. Dat is niet erg. Het verschil is dat jouw gevoelens en emoties anders zijn dan die van Simon. Dat maakt dat de WAAROM van iedereen uniek is.

Jouw WAAROM geeft je een doel en een voldoening in het leven. Dit is anders dan het vinden van vreugde of geluk. Dat is tijdelijk en zal voorbijgaan na verloop van tijd. Op dit moment, ben je niet zo enthousiast over een succesvol project dan toen je het voltooid had. Maar je zal enthousiast zijn over het doen van de dingen die in overeenstemming zijn met jouw WAAROM, zelfs als ze je nu geen vreugde of geluk brengen. Je ervaart bijvoorbeeld een voldoening als een gebouw wordt opgeleverd waaraan jij hebt bijgedragen met je ontwerpen. Zelfs met al die vervelende aanvullende verzoeken en wijzigingen in specificaties van de klant. Jouw WAAROM is veel duurzamer.

Oh, en jouw WAAROM kan niet zijn om geld te verdienen. Geld is een resultaat. De vraag zou dan moeten zijn wat je wenst te bereiken met je geld? Er zijn veel rijke mensen die ongelukkig zijn omdat ze niet weten wat hun WAAROM is.

Door jouw WAAROM te leven heb je meer voldoening met passie in je werk. Al jouw acties, je woorden zullen in overeenstemming zijn met jouw WAAROM. Dit zal effectiever zijn en het zal je behoeden van slechte beslissingen die ertoe kunnen leiden dat je ongelukkig, failliet of zelfs ziek wordt.  Door jouw WAAROM te leven zul je mensen aantrekken die geloven wat jij gelooft en zij erkennen de waarde die jij hen in hun eigen leven geeft.

Kortgeleden sprak ik met iemand die zijn WAAROM kende. Ik was daar erg enthousiast over. Hij was dat echter niet. Hij haalde niet de doelstellingen die hij graag wilde. Misschien is zijn WAAROM niet voldoende verfijnd of verankerd met zijn gevoelens. De truc is om iedere dag je WAAROM te leven door iets simpels te doen dat in lijn is met jouw WAAROM en met wat je zegt. Dit vereist een zekere staat van bewustzijn, een staat van wakker zijn. Het is als leren fietsen. In het begin zul je vaak vallen en daarna is het heel gewoon en gemakkelijk. Dus, vertel jouw WAAROM aan anderen en leef het. Dan zul je de mensen aantrekken met een vergelijkbare WAAROM omdat je authentiek bent.

Dit is ook het geval voor (grote) bedrijven. Als zij een duidelijk WAAROM hebben, zal het gemakkelijker zijn om mensen te vinden die die bij de organisaties passen. In het boek “Vind je Waarom” legt Simon uit dat een organisatie ‘geneste’ WAAROMs kan hebben. Het WAAROM van verschillende afdelingen/divisies bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat die ‘geneste ‘ WAAROMs zijn afgestemd op het WAAROM van het bedrijf. Stel je voor dat de afdelingen en hun WAAROM de takken van een boom zijn boom. De stam van de boom is het WAAROM van de gehele organisatie. Nogmaals, het WAAROM van een bedrijf is verschillend van wat het beoogt te zijn of wat haar kernwaarden zijn. WAAROM is wie je bent in je natuurlijke beste staat .

Voor wie is dit boek nog meer en wat zijn de voordelen?

Ondernemers

Als ondernemer, ben je in staat om te communiceren wat uniek is aan jouw bedrijf naar je klanten en werknemers [in een pitch of op jouw website] als je je WAAROM kent. Zoals ik eerder schreef, is het gemakkelijker om mensen aan te nemen die bij jouw bedrijf “passen” als je jouw WAAROM kent. Ze geloven wat jij gelooft. Dit is een sterkere motivator dan geld. Bovendien, weet je welke projecten en producten je wel moet lanceren en welke niet. Het zal je helpen met je marketing en, misschien wel het belangrijkste van alles, zal het je helpen om de interne processen van een bedrijf beter te stroomlijnen voor de werknemers.

Individuele medewerkers

Door je WAAROM te kennen, ben je meer gepassioneerd en verbonden met je werk. Mocht je ontdekken dat jouw WAAROM anders is dan die van jouw bedrijf, zal het voor jouw gemakkelijker zijn om een andere baan te kiezen. Een baan bij een bedrijf die een WAAROM heeft die meer in lijn is met die van jou.

Mensen die bij een team/afdeling/divisie van een bedrijf horen

Als jouw team weet wat hun eigen WAAROM is dan zullen ze hun bijdrage aan het hele bedrijf beter begrijpen. Het zal de mensen helpen zich te verbinden op een meer krachtige, zinvollere manier aan de  impact van het bedrijf op de wereld.

Waarom zou je dit boek lezen?

Vind je waarom Zilvold coaching & trainingDit boek geeft je een duidelijke en praktische routekaart over hoe je jouw WAAROM kunt ontdekken. De basis zijn de thema’s, de gevoelens en de emoties in de verhalen van je verleden die je gevormd hebben in wat je nu bent. Die helpen je om jouw WAAROM te definiëren en te verfijnen.

Naast het vinden van je eigen WAAROM, is dit boek voor mensen die willen helpen als facilitator voor anderen bij het ontdekken van hun unieke WAAROM. Het is zowel voor individuen als voor ‘tribes’ (een groep mensen die samenkomen rond een gemeenschappelijke reeks van waarden en overtuigingen, aldus Simon).

Dit boek is goed geschreven en bevat een ruime hoeveelheid aan voorbeelden van individuen en bedrijven over hun reis naar het vinden van hun WAAROM. Ook bevat het tips en templates voor facilitators.

Ik heb wel veel herhalingen gevonden in het boek maar dat komt omdat je bepaalde hoofdstukken afzonderlijk kunt lezen.  Voor mij is het een herinnering aan de reden waarom (de context) Simon het heeft geschreven en het is goed in lijn met Simon zijn HOEs. Eén daarvan is om dingen eenvoudig te houden. Dit boek is een goed voorbeeld hiervan.

Onderneem nu actie!

Wil je je eigen WAAROM ontdekken en start een leven met meer richting, voldoening en passie in je werk of organisatie? Laat me je helpen met deze reis! Als je je WAAROM leeft, groei je en anderen om je heen groeien ook! Je begint met het verzamelen van verhalen door gebruik te maken van mijn sjabloon van de levenslijn. Neem contact op met mij en dan geef ik je de details zodat je zo snel mogelijk kan beginnen om jouw WAAROM te leven.

=> Voor meer informatie over de individuele “Ontdek jouw Waarom” sessie, klik hier.

=> Voor meer informatie over de Waarom ontdekkingsreis voor organisaties, klik hier.

Wat heeft jou geholpen uit dit artikel? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je eigen WAAROM kunt vinden.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments