Hoe vier jij (succes)?

Hoe vier jij succes? BLOg Zilvold Coaching & Training
6 min read

For English, click here.

Samenvatting:
We staan vaker en langer stil bij wat er niet goed is gegaan dan wat wel goed ging. Dat is jammer. Door (jouw successen) te vieren sta je bewust stil om te genieten en ervaar je meer voldoening. Het motiveert je om de volgende uitdaging aan te gaan. Dit artikel geeft je een manier om duurzaam jouw successen en prestaties te vieren.

Het was de laatste team-building workshop. Ik had die dag 4 workshops gedaan en ik had alles gegeven voor deze groep. Mijn stem was weg en tijdens de lunch deed ik in de auto nog een powernap om op te laden.
De 20 deelnemers gingen om mij heen staan. Ze sloegen met hun handen op hun dijbenen en begonnen een bekend lied te zingen. Iets wat ik ze niet had geleerd. Nog nooit had ik zoiets meegemaakt en ik zal het nooit vergeten. Ik werd er stil van en kreeg kippenvel op mijn armen terwijl ik mijn handen op mijn hart legde.
Deze groep had zichzelf verheven tot iets heel krachtig en de deelnemers toonden hun dankbaarheid door voor mij te gaan zingen. De workshop was een succes en was geheel in lijn met mijn Waarom.

Succes & falen

Afgelopen jaar heb ik naast een paar (persoonlijke) tegenslagen heel veel successen mogen ervaren met collega’s. partners, vrienden en geliefden. Het was op zakelijk gebied mijn beste jaar ooit. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Toch neigen we ernaar om vaak stil te staan wat er allemaal niet goed is gegaan en waar we hebben gefaald. Wat beter kon en wat we allemaal nog hadden kunnen doen. Dat is jammer en hoeft niet.

Positieve herinneringen

In het boek “You were born to Speak” schrijft Richard Newman over het belang van het vieren van successen en prestaties. Door het te vieren en er bij stil te staan creëer je positieve herinneringen die je kracht geven. Die kunnen je helpen als jij voor een andere uitdaging komt te staan.

Richard Newman moedigt je aan om je successen te vieren zoals kinderen hun blijdschap vieren. Het is belangrijk om jezelf een positieve beloning te geven na het behalen van succes. Een negatieve beloning heeft vaak een slecht effect op je gezondheid, je omgeving en je werk. Denk maar eens aan het effect van alcohol, weinig slaap (omdat je een nacht doorgaat met vieren), slecht en (te)veel eten.

In dit artikel vertel ik je hoe jij op een positieve en duurzame manier jouw successen kunt vieren zodat je echt voldoening kunt ervaren. Ook helpt het je om gemotiveerd te blijven. Sommige onderdelen zijn van Richard Newman en sommige zijn van mijzelf.

Deel je succes

Als eerste heb ik na de laatste workshop het thuisfront en goede vrienden gebeld om mijn vreugde met hen te delen. Ik kan ze niet altijd bereiken dus laat ik een bericht achter. Ik heb die berichten (en de antwoorden) nog steeds en ze helpen mij als ik voor een grote uitdaging sta of meer zelfvertrouwen nodig heb. Je kunt ook je successen delen met anderen via sociale media.

Luister naar muziek

Speel jouw favoriete muziek met veel energie af. Zet het volume op 10! Op Spotify of YouTube hoef je alleen maar te zoeken op “Happy”, “Hi energy” of “motivation” muziek. Luister hier naar mijn favoriete muziek met veel energie. Voeg gerust jouw eigen nummers toe!

Dans & spring

Wat gebeurt er als kinderen verrast worden (door bijvoorbeeld pizza voor avondeten…)? Ze gaan springen van blijdschap! Terwijl je naar jouw geweldige muziek luistert, ga dan ook springen. Door te springen komen er allerlei endorfines (gelukshormonen) vrij. Je ziet ook veel atleten springen voordat ze aan een wedstrijd beginnen. Dus dans en spring alsof niemand je ziet.

Handen omhoog!

Terwijl je danst, doe je handen boven je hoofd in de lucht. Het is een teken van overwinning en om te vieren.

Roep “Ja”!

En als je aan het dansen en springen bent met je handen in de lucht, roep dan hard “Ja!” of “Yes!”. Schreeuw het hard. Het moet overtuigend zijn.

Ga door

Blijf niet te lang hangen in je succes en het vieren daarvan. Geniet van het moment, maak contact met anderen en wees aardig voor jezelf. Ga vervolgens door naar jouw volgende doel. Je bent dan namelijk in de beste staat om volgende uitdagingen, problemen en obstakels aan te kunnen.

Reflecteer

De dag na mijn workshops, trainingen, voordrachten of coaching reflecteer ik. Dan schrijf ik op wat de essentie was van de activiteit, de bijzonderheden, wat ik heb geleerd en wat ik een volgende keer anders kan doen. Ik lees mijn reflecties regelmatig door en met name als ik weer op een podium mag staan. Wil jij ook (beter) leren reflecteren? Lees dan dit en dit artikel.

Meer successen vieren?

De kans is groot om meer successen te vieren als je je Waarom leeft. Jouw Waarom is jouw unieke bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Als je dat weet dan is het makkelijker om die uitdagingen te kiezen die in lijn zijn met jouw Waarom. Wil je jouw Waarom ontdekken? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismakingsessie of om meteen aan de slag te gaan!

Hoe vier jij (jouw succes)? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het vieren (van succes).

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marie-Louise Dechesne
31 December 2019 10:00

Dankjewel, Freek, voor dit artikel! Ik ben het helemaal met je eens dat Het belangrijk is om je successen te vieren! Dus, mooi dat je dit juist schrijft op deze dag! Een dag die mij altijd uitnodigt om stil te staan bij het afgelopen jaar. En dank ook voor je playlist! Goed idee! En ter aanvulling: ik vier elke maand mijn successen met een aantal vrouwelijke ondernemers, maar daaraan voorafgaand ‘laten we eerst los wat we los willen laten’ door dit op een papiertje te schrijven, in stukjes te scheuren en dit te verbranden. En dat werkt zo bevrijdend!
Fijne jaarwisseling!! En een gezond & succesvol 2020!