Hoe succesvolle sollicitatiegesprekken te hebben

4 min read

For English, click here.

Ik zit in een gezellig café te genieten van een perfecte cappuccino. Aan mijn rechterkant zitten twee mensen op een comfortabele bank. Ze bestellen iets en beginnen te praten. Het blijkt een sollicitatiegesprek te zijn. Zelden luister naar de gesprekken van anderen maar deze keer ben ik benieuwd naar welke vragen gesteld worden en hoe de ander antwoord.

Als voormalig hoofd van een laboratorium heb ik veel sollicitatiegesprekken afgenomen. Sommige waren succesvol en anderen niet.

In dit artikel deel ik enkele van mijn persoonlijke inzichten en tips over hoe je een succesvol interview kunt hebben. Zowel voor mensen die het interview afnemen en diegenen die worden geïnterviewd.

Ik had eens een interview met “Chris”. Het interview ging goed en na 2 gesprekken kreeg hij een baan aangeboden als veldtechnicus. De eerste dag kwam Chris opdagen voor het werk. Hij kreeg veiligheidsinstructies en we gaven hem zijn spullen (schoenen, overal, helm,…). Ik weet niet precies wanneer maar rond de lunch kwam Chris mijn kantoor binnen om te zeggen dat deze baan niet was wat hij ervan verwacht had. Dat was de kortste periode dat ik ooit iemand in dienst had! Natuurlijk probeerde ik Chris over te halen om het voor een week aan te kijken maar Chris was vastbesloten om terug te gaan naar zijn vorige baan.

Ik was ervan overtuigd dat Chris een goede toevoeging aan het team was. De vraag echter was of wij een goede match voor Chris waren? In latere interviews liet ik kandidaten eerst rondkijken op de werkplek en vertelde hen meer hun toekomstige werkzaamheden. Ik nodigde hen ook uit om te praten met de andere technici. Daarna had ik nooit meer iemand die na 6 uur opzegde.

Terug naar het interview naast mij in het café. De vrouw die het interview voerde, stelde hele korte vragen zoals: ‘Wat was het verhaal van deze ervaring?’ of ‘Woon je al lang in Rotterdam?’. Ze vroeg ook naar een mind map. De kandidaat sprak veel maar het leek meer op een half uurtje kletsen. Zowel interviewer als kandidaat zouden hebben kunnen profiteren van de STAR techniek voor een prettig en doelgericht interview. Ik zal deze techniek kort uitleggen:

STAR TECHNIEK

SITUATIE

De (S) staat voor SITUATIE. Vertel (of vraag) over een situatie op het werk.

TAAK

Beschrijf het goed en vertel wat jouw TAAK (T) was in die situatie. Wat moest je doen?

ACTIE

Daarna vertel (of vraag) welke ACTIE (A) je ondernam. Wat deed je in die situatie?

RESULTAAT

Tot slot staat de (R) voor RESULTAAT. Wat was het resultaat van jouw actie?

De STAR techniek heeft me geholpen om meer weten te komen over de kernkwaliteiten van kandidaten, mijn huidige cliënten of om mijn kernkwaliteiten te laten zien aan potentiële klanten. Als kandidaat voor een baan, kun je STAR voorbeelden van tevoren voorbereiden.

AUTHENTICITEIT

In alle gevallen, moedig ik je aan om authentiek te zijn. Er is een mogelijkheid dat je uiteindelijk samen zult gaan werken. Dat is langer dan het interview van 1 uur. Ben je bereid om zo lang een rol te spelen?

Ik weet niet hoe het interview in het café afgelopen is omdat ik weg wilde voor een afspraak.

Hoe bereid jij sollicitatiegesprekken voor (zowel als werkgever als kandidaat)? Wat vertel je en welke vragen stel je? Of zijn er oefeningen (zoals het maken van een mind map) die een kandidaat van tevoren moet doen? Laat het me weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zodat zij ook van mijn tips voor sollicitatiegesprekken kunnen profiteren.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments