Hoe om te gaan met een olifant in de kamer

5 min read

Samenvatting: Dit artikel gaat over hoe je moeilijke kwesties bespreekbaar maakt die liever niet besproken worden op het werk of thuis. 

For English, click here.

De olifant in de kamer is een moeilijke kwestie dat niemand lijkt op te pakken maar je voelt het en het kan je verlammen. Het kan een zere plek zijn, iets wat politiek incorrect is of een hete aardappel. Niemand durft het aan te raken en het wordt genegeerd. Hoe ga je ermee om?

 

Is Het echt een Olifant?

Controleer eerst of het echt een olifant is: misschien is het een verbeelding. Soms kan het een kwestie voor iemand zijn maar niet voor iedereen. Door het dan te benoemen kun je eigenlijk een olifant in de kamer creëren! Dus praat er eerst met iemand over of doe onderzoek.  In mijn eerste baan was ik er absoluut zeker van dat de salarisadministratie een fout had gemaakt met mijn salaris. Ik kreeg te veel betaald in de maand mei en daarom wilde ik naar mijn baas of naar personeelszaken gaan omdat ik nogal overstuur was. Toen sprak ik eerst met een collega die me vertelde dat dit een terugkerende vakantietoeslag was. Pfff! Dat dat had me een gênante fout bespaard! De olifant kan een misverstand zijn.

Zoek een bondgenoot

Ik vind het best spannend om over de olifant te praten. Om je zelfvertrouwen te vergroten, kun je een bondgenoot zoeken. Bespreek vooraf met hem of haar je gevoelens en gedachten om deze te checken. Vervolgens, bespreek hoe je verder moet gaan. Dus maak een plan en blijf kalm.

Erken de olifant (en wees voorzichtig)

Ten tweede, benader de olifant voorzichtig en erken het. In een scène van de film Zootropolis doet de chef van een politiebureau dit op een leuke manier. Zodra de olifant is genoemd en behandeld, wordt hij kleiner en verdwijnt hij. Er is een druk losgelaten en iedereen voelt zich beter.

https://www.youtube.com/watch?v=86UBUZiELYY?end=19

Feedback

Omgaan met een olifant in de kamer is vergelijkbaar met het geven van feedback. Je moet eerlijk, oprecht en grondig zijn als je de kwestie aan wilt pakken. Je moet het benoemen. Dus bereid je van tevoren voor door ideeën en argumenten op te schrijven. Begin met de olifant te benoemen in het ik-vorm, zoals “Ik heb dit gezien …” of “Ik heb dat gemerkt … ..”.

Vertel dan wat het resultaat is van wat je hebt opgemerkt. Hoe voel je je daardoor of wat voor effect heeft dit op de doelen, missie of visie van de groep waarmee je momenteel werkt.

Wees open

Sta vervolgens open voor discussie. Geef iedereen de kans om over de olifant te praten en hoe zij de kwestie zien. Geef anderen de vrijheid om te ventileren en erover te praten. De kans is groot dat emoties binnenstromen zodra de olifant wordt genoemd. Erken deze ook door bijvoorbeeld te zeggen “Ik begrijp wat je zegt” of “Ik begrijp dat je je hier … voelt”. Als de emoties te hoog oplopen, neem dan een pauze of schors de vergadering.

Maak een plan

Wanneer iedereen zijn of haar zegje heeft gedaan over de olifant, bespreek dan een plan om de kwestie aan te pakken. Wees creatief en denk buiten de kaders (‘ out of the box’) of humor zijn kan veel helpen, maar dit hangt af van de kwestie. Praat ook over wat je als team kunt doen als de olifant weer de kamer binnenkomt. Hoe herkent je het en hoe wordt dit in de toekomst aangepakt?

Sluit af

Ten slotte, wanneer iedereen het eens is over hoe verder te gaan en de olifant uit de kamer wordt gestuurd is het tijd voor afsluiting. Zorg dat alles is gezegd en alles duidelijk is over hoe verder te gaan. Bedank de aanwezigen voor hun input en laat hen weten dat ze hebben bijgedragen aan een belangrijke leerervaring. Je kunt zelfs samen uitgaan en iets leuks doen.

Kortom: de beste manier om van de olifant in een kamer af te komen, is om het aan te pakken!

Hoe ga jij om met olifanten in de kamer? Negeer je ze of pak je ze aan? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je moeilijke kwesties bespreekbaar maakt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments