Hoe meer moed in het leven te hebben

Zilvold Coaching & Training Blog Moed
9 min read

Samenvatting: Heb jij vandaag iets spannends te doen? Een presentatie, een belangrijk gesprek? Heb je een moeilijke uitdaging waar je angstig voor bent? Dit artikel gaat over moed, hoe je moed kunt vinden en hoe je het kunt ontwikkelen.

For English, click here.

“Dat was moedig van je, Freek”.

Dit zei de leidster van een Masterclass die ik laatst volgde. Ik had het moeilijk met de oefeningen en was zodanig aan het zwoegen dat andere deelnemers met me meeleefden. De technieken waren nieuw voor mij en het kostte me heel veel moeite om ze succesvol toe te passen.

Tegen het einde van de laatste dag van de Masterclass, zouden we nog één oefening doen. “Wie wil dit gesprek begeleiden?” vroeg de leidster. Zonder aarzelen hoorde ik mezelf “Ik!” zeggen. Dat was opmerkelijk gezien mijn gezwoeg eerder. Ik besloot het gesprek te leiden vanuit een onwetendheid. Dit gaf mij heel veel rust en zelfvertrouwen. Het gesprek ging zo goed dat de andere deelnemers zich (ook) afvroegen wat er gebeurd was.
Het was makkelijker om iemand anders het gesprek te laten begeleiden. Ik had behoefte om het alleen te doen, zonder interventies. Misschien was het moedig. Voor mij voelde het gewoon goed op dat spannende moment.

Ongetwijfeld heb jij dagelijks ook spannende momenten: een (ongeduldige en veeleisende) klant te woord staan, een presentatie geven of een onprettig gesprek met een collega voeren. Dit artikel gaat over moed. Hoe krijgen we meer moed en hoe kun je het ontwikkelen?

Ik heb al eens eerder over zelfvertrouwen geschreven. In dit artikel geef ik je technieken voor meer zelfvertrouwen.

Het Pad van het hart

Moed is iets anders dan zelfvertrouwen. De Engelse en Franse vertaling voor moed is “courage”. Dit is afkomstig van het Latijnse woord “cor” wat “hart” betekent. Misschien is dit wel wat moed is: je hart. Ik voelde me verbonden met mijzelf toen ik toezegde om het gesprek te begeleiden op de laatste dag van de Masterclass. Angst (om te falen) viel weg toen ik mij verbonden voelde met mijzelf.
Steve Pavlina noemt dat in zijn boek “Personal Development for Smart People”: Het pad van het hart. Als je het pad van je hart volgt, dan heb je meer moed, dan ben je gelukkiger en dan leef je.

Actie & intenties

Moedig zijn betekent dat je initiatief toont en dat je in het heden (in het nu leeft) en dat je niet afwacht. Je wacht niet op een nieuwe baan, een nieuwe klant, op een nieuwe relatie of een ‘like’ van één van jouw posts op social media. Je onderneemt nu actie.

Bijna dagelijks schrijf ik mijn intenties in mijn (5 minuten) dagboek. Het opschrijven en uitspreken van intenties is een krachtige techniek om de toon van de dag te bepalen en richting te geven aan de dag.

Op 15 maart 2019 was één van mijn intenties dat het een goede dag zou zijn als mijn social media planning af is. Dit stond dan ook op mijn actielijst. En een actielijst vraagt om actie. De planning wordt niet vanzelf gevuld met content. Ik moet zelf gaan bepalen wat ik op welk moment en op welk kanaal wil plaatsen.
Als je een nieuwe klant of baan wilt dan wacht je ook niet op het moment dat iemand contact opneemt met jou? En je wacht toch ook niet totdat er iemand je eten brengt als je honger hebt?

Niet alleen voor extraverte mensen!

Als je iets wilt, dan moet je erom vragen. Zeker in tijden van zelfredzaamheid, zal er niet (meer) zo snel iemand voor je opkomen. Je kunt dus alleen iets krijgen als je de moed hebt om ervoor te vragen.

Dat is anders dan een grote mond te hebben, anderen te beïnvloeden of dominant te zijn. Misschien is dit makkelijk voor extraverte mensen. Ondanks ik tot die groep geloof te behoren, vind ik het ook spannend (en soms beangstigend) om naar buiten te gaan en iets gedaan te krijgen. Wat als ik faal of afgewezen wordt?
Voor mij helpt het om eerlijk te zijn. Door te zeggen dat je iets spanend of moeilijk vindt. Als de andere je vraag positief beantwoord, spreek dan vervolgstappen af. Als je afgewezen wordt, ga er dan niet bij de pakken neerzitten maar neem de volgende stap. Praat er met iemand over, doe onderzoek (reflecteer) en bel een andere klant of potentiële werkgever op.

Je hoeft niet altijd moedig te zijn. Vele kleine moedige acties kunnen ook tot iets groots leiden. Laat dat een inspiratie zijn voor mensen die moeite hebben om naar buiten te treden en eerder introvert zijn. Je hoeft niet 100 mensen op een dag te benaderen. Begin met één mail of telefoongesprek per dag.

Overmoed

Het gevaar is overmoedig te worden. Bijvoorbeeld door te denken dat je beter bent dan je bent, door te overdrijven of dat je absoluut zeker bent van je gelijk. Misschien ben je zelf ook eens overmoedig geweest. Dat je een te groot (of te moeilijk) project hebt aangenomen dat je eigenlijk toch niet aankon.

Misschien ben je ook geneigd voelen om mee te roepen dat klanten en werkgevers naar jou moeten komen omdat jij hen het beste kunt helpen. Of je dat daadwerkelijk bent doet er niet toe. Zodra jij jouw pad van het hart verlaat, je purpose of je WHY niet meer volgt, dan verlies je. Eigenlijk voel je het meteen. Je bent niet meer eerlijk naar jezelf en anderen. De mensen om je heen hebben dat meteen door en vertrouwen je minder.

Hoe ontwikkel je moed?

Maak een keuze om moedig te zijn

Dat is zeker een uitdaging voor als je je lamlendig, lui en ongeïnspireerd voelt. Eigenlijk ben je dan niet verbonden met jezelf en met anderen. Je bent niet meer in lijn met je eigen WHY, jouw kracht. Als je jezelf hierop betrapt stop dan meteen hiermee en maak contact met je echte zelf. Herinner je wie je bent toen je op je beste was. Wat was je aan het doen en wat was het effect op jouw omgeving? Toen was je namelijk in lijn met jouw waarom en volgde je het pad van je hart. Steve Pavlina moedigt je aan om je dan af te vragen waar het pad van het hart is en wat jij kan doen om dat pad te volgen. Intuïtief weet je eigenlijk meteen al wat je moet doen. Wees dan moedig om meteen actie te ondernemen. Als je ervoor kiest om moedig te zijn dan kies je ervoor om jouw angsten onder ogen te zien.

Doe iedere dag iets spannends

Bel een klant, potentiële werkgever op. Organiseer een workshop, geef een presentatie of schrijf een artikel…
De kans is aanwezig dat je faalt maar durf daar ook van te leren.

Zo werd laatst een succesvolle bankier geïnterviewd over zijn succes.
De interviewer vroeg: “Wat is het geheim van jouw succes?”.
“De juiste keuzes maken”, zei de bankier.
“Hoe maak je de juiste keuzes?” vroeg de interviewer.
“Ervaring” antwoordde de bankier.
“Hoe krijg je ervaring?” vroeg de interviewer.
“Door slechte keuzes” antwoordde de bankier tenslotte.

Heb de moed om iedere dag iets spannends te doen en van je fouten te leren.

Maar vooral…

Volg met het pad van jouw hart, jouw WHY. Je bent dan in verbinding met jezelf en met anderen. Dit kun je doen door te stoppen met wat je aan het doen bent en je af te vragen “Waar is het pad van het hart?”. Vaak wordt het dan meteen duidelijk wat je eigenlijk het beste kunt doen.

Wat doe jij om moed te hebben en te ontwikkelen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig om het pad van je hart te ontdekken en keuzes te maken? Ik kan je helpen door middel van coaching. Neem vandaag nog contact met me op voor een GRATIS intake door op de onderstaande knop te klikken!

Workshop

Je kunt ook een workshop volgen die helpt om jouw waarom te vinden. Samen Marjolein Diks & Marius van Vlijmen gaan we onderzoeken wat jouw waarom is in het leven is, hoe je betere keuzes kunt maken die in lijn zijn met jouw doelen en hoe je dit kunt communiceren. Hou de site www.helpwatmoetikkiezen.nl in de gaten voor meer informatie!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over moed.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments